Toplotne črpalke Thermia - Udobje skozi vse leto!

5-ČLANSKA DRUŽINA, KI OGREVA KAR 350M2 VELIKO STAREJŠO HIŠO

Oglejte si naše referenčne projekte

Geotermalna » Naši projekti » 5-ČLANSKA DRUŽINA, KI OGREVA KAR 350M2 VELIKO STAREJŠO HIŠO

5-ČLANSKA DRUŽINA, KI OGREVA KAR 350M2 VELIKO STAREJŠO HIŠO

Uporabnik: Gašper K.
Vrsta stavbe: Družinska stanovanjska hiša
Kraj: Novo mesto
Model toplotne črpalke: 2 geosondi, Calibra ECO 12
Velikost stavbe (m2): 350
Leto vgradnje: 2023
Sistem ogrevanja: Radiatorji
Izvedba strojnih inštalacij: Inštalaterstvo Muhič

Izhodišče

Gre za starejšo večstanovanjsko hišo z uporabno površino 350m2. V hiši živi petčlanska družina.

Kakšno rešitev smo ponudili?

Na osnovi ogleda in glede na sestavo tal na lokaciji smo predlagali sistem zemlja-voda z geosondo, Thermia Calibra ECO 12 in dve vrtini globine 80 metrov.

Zakaj se je kupec odločil za našo rešitev?

Stranka se je zavedala, da bo zaradi starosti hiše potrebna renovacija. Prej so ogrevali na kurilno olje in so želeli preiti na električno energijo zaradi udobja. Pri odločitvi za geotermalno toplotno črpalko so pomembno vlogo igrali tudi prihranki, ki so v primerjavi z zračno toplotno črpalko višji. Prepričal jih je tudi finančni vidik, saj imajo svojo sončno elektrarno in bo ogrevanje v tej kombinaciji najbolj ugodneje. Stranka se tudi zaveda, da je cenejše tudi vzdrževanje geotermalne toplotne črpalke in daljša življenjska doba same naprave.

Sistem zemlja/voda kot optimalna izbira

Stranka ima zelo dobro podlago, saj je spodaj dolomit. Toplotna izdatnost dolomita je med najvišjimi med vsemi tipi zemljine, saj znaša približno 70W/m. Toplotna izdatnost npr. laporja pa znaša 40W/m. Ker je življenjska doba vrtin 100 let in več, je geotermalna toplotna črpalka na dolgi rok najcenejši način ogrevanja.

Izvedba in zagon

V podjetju smo pripravili shemo vezave, v skladu s katero je naš monter strojnih inštalacij, gospod Muhič, izvedel vsa potrebna dela vezana na kotlovnico. 

V tej stavbi je vgrajena toplotna črpalka:

Thermia Calibra Eco

  • Ena najbolj učinkovitih toplotnih črpalk na trgu - SCOP = 5,96
  • Uporabniku prijazna z zaslonom na dotik v slovenskem jeziku
  • Skoraj neslišno delovanje
  • Primerna tako za radiatorsko kot za talno ogrevanje
  • 3 razredi toplotne moči: 2-8 kW, 3-12 kW in 4-16 kW
Thermia Calibra Eco

Ustrezala bi tudi

Thermia Calibra Eco

Thermia Legend

Preverite več >

Thermia Calibra Eco

Thermia Atlas

Preverite več >

Strošek življenjskega cikla

Primerjalni izračun prikazuje skupni strošek lastništva, ki ga sestavlja 20 let porabe energije, vzdrževanja in financiranja same investicije.
Primerjava velja za povprečno stanovanjsko hišo z letno potrebo po toploti 20.000 kWh, kar je na primer ekvivalentno 2.200 l olja, 2.000 m3 zemeljskega plina.

ODGOVORI NA NAJBOLJ POGOSTA VPRAŠANJA
Je geotermalna toplotna črpalka primerna za radiatorje?
Glede na to, da je proizvajalec naših geotermalnih črpalk švedsko podjetje, kjer ima večina hiš radiatorje, so vse naše naprave sposobne dosegati visoke temperature do 65 °C, obenem pa zagotavljajo tudi vročo vodo na zelo visoki temperaturi.
Je geotermalna toplotna črpalka bolj učinkovita kot zračna?
Zračne toplotne črpalke so se skozi pretekla leta v razvoju približale takratnim geotermalnim toplotnim črpalkam, vendar je Thermia, ki je št. 1 v svetu na področju geotermalnega ogrevanja, z lastnim razvojem in uvedbo novih tehnologij to razliko zopet povečala na približno 40 %!
Kako hitro odreagirate v primeru okvare toplotne črpalke?
Naše naprave delajo praktično brez okvar, če pa bi vseeno prišlo do kakšne težave, imamo servisni center, ki se ob vašem klicu poveže z napravo preko spleta in napako diagnosticira. Večino težav rešimo na daljavo, imamo pa tudi lastno servisno službo, ki je zelo odzivna po vsej Sloveniji; pri vas smo lahko že v enem dnevu, če je nuja in tudi rezervne dele imamo za vsak primer vedno na zalogi.
Zakaj bi za geotermalno toplotno črpalko plačal več, kot za zračno?
Investicija v geotermalno toplotno črpalko je podobna investiciji v zračno, saj toplotni črpalki staneta približno enako. Velja poudariti, da je življenjska doba geotermalne približno dva-krat daljša kot pri zračni. Drugi del investicije pa je v toplotni vir, kjer pri geotermalni toplotni črpalki izdelamo vrtino, ki bo služila 50, 100 ali več let in bo vedno zagotavljala stabilne delovne pogoje toplotni črpalki. Pri zračni toplotni črpalki se zanašamo na zunanje vremenske pogoje in ravno ko rabimo največ energije za ogrevanje hiše, so pogoji za delovanje zračne toplotne črpalke najslabši. Zato takšne naprave porabijo več energije in se hitreje izrabijo.
Konkurenca mi je ponudila manj močno in cenejšo toplotno črpalko, vi pa močnejšo in dražjo.
Na trgu pogosto opazimo, da se vgrajujejo toplotne črpalke, ki so premalo močne in so se vgradile le zaradi nižje cene. Mi se tako neodgovorno ne obnašamo do strank. Bistvo je, da mora toplotna črpalka delovati zanesljivo tudi takrat, ko so zime hladnejše od povprečnih in dočakati dolgo življenjsko dobo. Preobremenjena naprava bi zatajila pri zelo nizkih zunanjih temperaturah in predčasno izdihnila.
Koliko stane geotermalna toplotna črpalka?
Investicijo delimo na tri dele - na samo toplotno črpalko, instalacijo v stavbi ter na izvedbo zbiralnika energije pod zemljo - bodisi vrtine z geosondo, horizontalnega zemeljskega kolektorja ali vodnjaških vrtin za sistem voda/voda. Za konkretne cene nam pošljite povpraševanje in poslali vam bomo ponudbo!

Vprašajte strokovnjaka

Izbira pravega ogrevalnega sistema za vaš dom je kompleksna odločitev. Izkoristite možnost brezplačnega obiska našega svetovalca, ki vam bo z veseljem pojasnil potek investicije in odgovoril na vsa vaša vprašanja.

Želite finančni izračun za vaš dom?

Je za vas primernejša geotermalna ali toplotna črpalka zrak/voda?

Pišite nam in z veseljem vam bomo svetovali in odgovorili na vsa vaša vprašanja.

Atlas Trading

Smo specialisti za načrtovanje in izvedbo rešitev z geotermalnimi toplotnimi črpalkami. V 35-letni zgodovini smo pridobili ključne kompetence in postali zastopniki proizvajalcev, ki so pionirji razvoja geotermalne tehnologije v Evropi.

Smo povezana in uigrana ekipa mladih in usposobljenih strokovnjakov, katere poslanstvo je nuditi rešitve, prilagojene potrebam uporabnikom in jim stati ob strani še desetletja po zaključeni vgradnji.