Toplotne črpalke Thermia - Udobje skozi vse leto!

Edinstven sistem za turistično stavbo v Kranjski Gori

Oglejte si naše referenčne projekte

Geotermalna » Naši projekti » Edinstven sistem za turistično stavbo v Kranjski Gori

Edinstven sistem za turistično stavbo v Kranjski Gori

Uporabnik: Chalet Jasna
Kraj: Kranjska Gora
Model toplotne črpalke: Thermia Mega S
Leto vgradnje: 2018
Velikost stavbe (m2): 900
Izolacija stavbe: 10 cm stiropor, adaptirano stavbno pošitvo in izolacija ostrešja

Opis

Izhodišče

Investitor je pri prenovi turistične stavbe na edinstveni lokaciji ob jezeru Jasna v Kranjski Gori iskal rešitev, ki bo zagotavljala trajno zanesljivo ogrevanje in pripravo vroče sanitarne vode za apartmaje in gostinski lokal, predvsem v zelo hladnih zimskih razmerah, ko se zunanja temperatura pogosto spusti pod –15 °C. Stavba je pozicionirana v slikovitem, mirnem naravnem okolju, kjer hrup in postavitev zunanje enote toplotne črpalke ne pride v poštev.

Kakšno rešitev smo ponudili in zakaj

Glede na pozitivno prognozo o razpoložljivosti podtalne vode smo predvideli sistem voda/voda ustrezne kapacitete za pokritje vseh potreb po ogrevanju in vroči sanitarni vodi. Rešitev je bila investitorju takoj všeč, zato nas je povezal s projektantom strojnih inštalacij, s katerim smo definirali vse podrobnosti za izvedbo predvidenega sistema.

Potek po korakih

Povpraševanje
Investitor se je obrnil na nas po priporočilu izvajalca strojnih inštalacij, s katerim sicer dobro sodelujemo. Ko smo se prvič sestali, je bila stavba že v fazi prenove in po pridobitvi zadostnih informacij smo se hitro lotili postopka načrtovanja sistema. Investitorju smo predlagali, da čim hitreje izvede vrtine, da se potrdi razpoložljivost zadostne količine podtalne vode.

Dimenzioniranje in ponudba
Na podlagi gradbene fizike in izkaza toplotnih potreb stavbe smo predvideli sistem voda/voda s toplotno črpalko Thermia Mega S variabilne moči 14–42 kW z vso potrebno opremo. Investitor se je z rešitvijo strinjal in z njegovim strojnim projektantom smo hitro določili vse potrebno in mu pripravili podloge za izdelavo PZI projekta.

Izvedba vrtin in vgradnja sonde
Investitor je po našem priporočilu začel s pridobivanjem dovoljenja za raziskovalno vrtino in kmalu za tem z izvedbo vodnjaške vrtine, s katero je bil zagotovljen zadosten pretok vode za potrebe predvidenega sistema. Skladno z nivojem vode v vrtini in zahtevanim pretokom smo dimenzionirali in dobavili potopno črpalko, ki jo je vgradil inštalater strojnih inštalacij.

Vgradnja toplotne črpalke
Inštalater je skladno s projektom izvedel vgradnjo toplotne črpalke, hranilnika toplote ter grelnikov sanitarne vode, izvedel povezavo na dovod in povratek podtalnice ter uredil elektroinštalacijo v strojnici. Pomembna prednost vgradnje toplotne črpalke je izkoriščanje toplote vroče pare hladiva, ki na izstopu iz kompresorja dosega tudi do 90 °C. Ta toplota je uporabljena za dvig temperature vroče sanitarne vode tudi nad 70 °C, kar zagotovi ogromno količino vroče vode za potrebe gostov in kuhinje gostinskega lokala.

Zagon
Kadar je inštalacija narejena do potankosti odlično, je pri zagonu treba le preveriti vse podrobnosti, nastaviti parametre, po katerih bo sistem deloval, in stavba se že ogreva.

Servis in podpora
Predstavnika investitorja in del osebja smo seznanili z vgrajeno rešitvijo, osnovnim upravljanjem in ukrepanjem v primeru morebitnih težav. V prvi zimi so bile manjše težave zaradi premajhnih električnih varovalk, kar smo takrat začasno rešili z omejitvijo vrtljajev kompresorja in s tem učinkovito zmanjšali skupno priključno moč. S povečanjem varovalk je bila ta težava odpravljena.

V tej stavbi je vgrajena toplotna črpalka:

Thermia Mega S

  • Toplotna črpalka z zemeljskim virom za napredne načine uporabe z močjo do 1400 kW
  • Svoj porabo energije zmanjšajte za do 80 %.
  • Inverterska tehnologija se natančno prilagaja trenutni porabi
  • Nov krmilni sistem in nov barvni prikazovalnik z zaslonom na dotik
  • Kaskadna funkcija za do 16 enot
Thermia Mega S

Strošek življenjskega cikla

Primerjalni izračun prikazuje skupni strošek lastništva, ki ga sestavlja 20 let porabe energije, vzdrževanja in financiranja same investicije.
Primerjava velja za povprečno stanovanjsko hišo z letno potrebo po toploti 20.000 kWh, kar je na primer ekvivalentno 2.200 l olja, 2.000 m3 zemeljskega plina.

ODGOVORI NA NAJBOLJ POGOSTA VPRAŠANJA
Je geotermalna toplotna črpalka primerna za radiatorje?
Glede na to, da je proizvajalec naših geotermalnih črpalk švedsko podjetje, kjer ima večina hiš radiatorje, so vse naše naprave sposobne dosegati visoke temperature do 65 °C, obenem pa zagotavljajo tudi vročo vodo na zelo visoki temperaturi.
Je geotermalna toplotna črpalka bolj učinkovita kot zračna?
Zračne toplotne črpalke so se skozi pretekla leta v razvoju približale takratnim geotermalnim toplotnim črpalkam, vendar je Thermia, ki je št. 1 v svetu na področju geotermalnega ogrevanja, z lastnim razvojem in uvedbo novih tehnologij to razliko zopet povečala na približno 40 %!
Kako hitro odreagirate v primeru okvare toplotne črpalke?
Naše naprave delajo praktično brez okvar, če pa bi vseeno prišlo do kakšne težave, imamo servisni center, ki se ob vašem klicu poveže z napravo preko spleta in napako diagnosticira. Večino težav rešimo na daljavo, imamo pa tudi lastno servisno službo, ki je zelo odzivna po vsej Sloveniji; pri vas smo lahko že v enem dnevu, če je nuja in tudi rezervne dele imamo za vsak primer vedno na zalogi.
Zakaj bi za geotermalno toplotno črpalko plačal več, kot za zračno?
Investicija v geotermalno toplotno črpalko je podobna investiciji v zračno, saj toplotni črpalki staneta približno enako. Velja poudariti, da je življenjska doba geotermalne približno dva-krat daljša kot pri zračni. Drugi del investicije pa je v toplotni vir, kjer pri geotermalni toplotni črpalki izdelamo vrtino, ki bo služila 50, 100 ali več let in bo vedno zagotavljala stabilne delovne pogoje toplotni črpalki. Pri zračni toplotni črpalki se zanašamo na zunanje vremenske pogoje in ravno ko rabimo največ energije za ogrevanje hiše, so pogoji za delovanje zračne toplotne črpalke najslabši. Zato takšne naprave porabijo več energije in se hitreje izrabijo.
Konkurenca mi je ponudila manj močno in cenejšo toplotno črpalko, vi pa močnejšo in dražjo.
Na trgu pogosto opazimo, da se vgrajujejo toplotne črpalke, ki so premalo močne in so se vgradile le zaradi nižje cene. Mi se tako neodgovorno ne obnašamo do strank. Bistvo je, da mora toplotna črpalka delovati zanesljivo tudi takrat, ko so zime hladnejše od povprečnih in dočakati dolgo življenjsko dobo. Preobremenjena naprava bi zatajila pri zelo nizkih zunanjih temperaturah in predčasno izdihnila.
Koliko stane geotermalna toplotna črpalka?
Investicijo delimo na tri dele - na samo toplotno črpalko, instalacijo v stavbi ter na izvedbo zbiralnika energije pod zemljo - bodisi vrtine z geosondo, horizontalnega zemeljskega kolektorja ali vodnjaških vrtin za sistem voda/voda. Za konkretne cene nam pošljite povpraševanje in poslali vam bomo ponudbo!

Vprašajte strokovnjaka

Izbira pravega ogrevalnega sistema za vaš dom je kompleksna odločitev. Izkoristite možnost brezplačnega obiska našega svetovalca, ki vam bo z veseljem pojasnil potek investicije in odgovoril na vsa vaša vprašanja.

Želite finančni izračun za vaš dom?

Je za vas primernejša geotermalna ali toplotna črpalka zrak/voda?

Pišite nam in z veseljem vam bomo svetovali in odgovorili na vsa vaša vprašanja.

Atlas Trading

Smo specialisti za načrtovanje in izvedbo rešitev z geotermalnimi toplotnimi črpalkami. V 35-letni zgodovini smo pridobili ključne kompetence in postali zastopniki proizvajalcev, ki so pionirji razvoja geotermalne tehnologije v Evropi.

Smo povezana in uigrana ekipa mladih in usposobljenih strokovnjakov, katere poslanstvo je nuditi rešitve, prilagojene potrebam uporabnikom in jim stati ob strani še desetletja po zaključeni vgradnji.