Toplotne črpalke Thermia - Udobje skozi vse leto!

Toplotna črpalka zrak/voda v novo zgrajeni hiši v Ljubljani

Oglejte si naše referenčne projekte

Geotermalna » Naši projekti » Toplotna črpalka zrak/voda v novo zgrajeni hiši v Ljubljani

Toplotna črpalka zrak/voda v novo zgrajeni hiši v Ljubljani

Uporabnik: Mateja B.
Kraj: Ljubljana
Model toplotne črpalke: Thermia Atec 9 Plus
Leto vgradnje: 2017
Velikost stavbe (m2): 200
Izolacija objekta: 20 cm stene

Opis

Izhodišče

Prejeli smo klic gospe, ki je iskala rešitev ogrevanja objekta in sanitarne vode za novogradnjo. Ker je bila hiša v zadnji fazi gradnje, je stranka želela čimprejšnjo vgradnjo toplotne črpalke zaradi sušenja estrihov. Hiša je imela 200 m2 ogrevalne površine, talno ogrevanje po celotnem objektu, predvidena izolacija pa je bila 20 cm.

Kakšno rešitev smo ponudili in zakaj

Stranka je želela imeti toplotno črpalko tipa zrak/voda, zato smo ponudili tovrstni sistem. Po ogledu objekta in zbranih informacijah smo predlagali model Thermia Atec 9, z ločenim 300-litrskim grelnikom vode. Ker je šlo za nizkoenergijski objekt, smo stranki obrazložili, da bo posledično krivulja ogrevanja nižja, kar pomeni majhne letne stroške ogrevanja.

Potek po korakih

Povpraševanje
Stranka je poklicala v podjetje in podala informacije o novogradnji. V telefonskem pogovoru smo stranki svetovali o priporočeni moči ter rešitvi sistema. Dogovorili smo se za ogled stavbe.

Dimenzioniranje in ponudba
Na osnovi ogleda in podatkov smo naredili izračun, določili najustreznejšo konfiguracijo sistema in moč toplotne črpalke. Stranko smo povprašali o hlajenju in ji predstavili več možnosti. Stranka je na koncu izbrala hlajenje prek klimatske naprave.

Ogled stavbe
Ogled smo opravili takoj po prejetem klicu. Skupaj s stranko smo si ogledali takrat še nedokončano stavbo in ji predali informativno ponudbo z izračunom. V okolici hiše smo skupaj določili pozicijo za zunanjo enoto. Med ogledom smo suvereno odgovorili na mnoga strankina vprašanja in si tako pridobili njeno dodatno zaupanje. Predstavili smo ji tudi prednosti Thermie, ki so še dodatno odpravile vse dvome v nakup. Stranka je dobila tudi pojasnilo glede daljinskega nadzora toplotne črpalke.

Vgradnja toplotne črpalke
Po dobavi opreme je monter začel z montažo na objektu. Vgradili smo notranjo enoto z ločenim grelnikom vode, priklop na talno ogrevanje in sanitarno vodo. Sledila je postavitev zunanje enote ob hiši ter povezava z notranjimi elementi. Na koncu smo izvedli še električno instalacijo.

Zagon
Ob zaključku vgradnje so naši strokovnjaki opravili prvi zagon, preverili vse ključne parametre ter poskrbeli za prilagoditve. Serviser je povezal še vso električno napeljavo in senzorje ter stranko poučil glede upravljanja s toplotno črpalko. Predstavili smo ji tudi delovanje daljinskega nadzora in jo opozorili glede letnih pregledov.

Servis in podpora
Stranko smo seznanili, da ji je v času življenjske dobe sistema na voljo naša pooblaščena servisna služba in da lahko večino morebitnih zapletov rešimo že prek nadzora na daljavo.

Izjava stranke

Z eno besedo: enkratno, boljše ne more biti. Upam, da bo še naprej tako super delalo, težav do sedaj nismo imeli. Smo tudi priporočili produkt naprej, saj je krasno.

Strošek življenjskega cikla

Primerjalni izračun prikazuje skupni strošek lastništva, ki ga sestavlja 20 let porabe energije, vzdrževanja in financiranja same investicije.
Primerjava velja za povprečno stanovanjsko hišo z letno potrebo po toploti 20.000 kWh, kar je na primer ekvivalentno 2.200 l olja, 2.000 m3 zemeljskega plina.

ODGOVORI NA NAJBOLJ POGOSTA VPRAŠANJA
Je geotermalna toplotna črpalka primerna za radiatorje?
Glede na to, da je proizvajalec naših geotermalnih črpalk švedsko podjetje, kjer ima večina hiš radiatorje, so vse naše naprave sposobne dosegati visoke temperature do 65 °C, obenem pa zagotavljajo tudi vročo vodo na zelo visoki temperaturi.
Je geotermalna toplotna črpalka bolj učinkovita kot zračna?
Zračne toplotne črpalke so se skozi pretekla leta v razvoju približale takratnim geotermalnim toplotnim črpalkam, vendar je Thermia, ki je št. 1 v svetu na področju geotermalnega ogrevanja, z lastnim razvojem in uvedbo novih tehnologij to razliko zopet povečala na približno 40 %!
Kako hitro odreagirate v primeru okvare toplotne črpalke?
Naše naprave delajo praktično brez okvar, če pa bi vseeno prišlo do kakšne težave, imamo servisni center, ki se ob vašem klicu poveže z napravo preko spleta in napako diagnosticira. Večino težav rešimo na daljavo, imamo pa tudi lastno servisno službo, ki je zelo odzivna po vsej Sloveniji; pri vas smo lahko že v enem dnevu, če je nuja in tudi rezervne dele imamo za vsak primer vedno na zalogi.
Zakaj bi za geotermalno toplotno črpalko plačal več, kot za zračno?
Investicija v geotermalno toplotno črpalko je podobna investiciji v zračno, saj toplotni črpalki staneta približno enako. Velja poudariti, da je življenjska doba geotermalne približno dva-krat daljša kot pri zračni. Drugi del investicije pa je v toplotni vir, kjer pri geotermalni toplotni črpalki izdelamo vrtino, ki bo služila 50, 100 ali več let in bo vedno zagotavljala stabilne delovne pogoje toplotni črpalki. Pri zračni toplotni črpalki se zanašamo na zunanje vremenske pogoje in ravno ko rabimo največ energije za ogrevanje hiše, so pogoji za delovanje zračne toplotne črpalke najslabši. Zato takšne naprave porabijo več energije in se hitreje izrabijo.
Konkurenca mi je ponudila manj močno in cenejšo toplotno črpalko, vi pa močnejšo in dražjo.
Na trgu pogosto opazimo, da se vgrajujejo toplotne črpalke, ki so premalo močne in so se vgradile le zaradi nižje cene. Mi se tako neodgovorno ne obnašamo do strank. Bistvo je, da mora toplotna črpalka delovati zanesljivo tudi takrat, ko so zime hladnejše od povprečnih in dočakati dolgo življenjsko dobo. Preobremenjena naprava bi zatajila pri zelo nizkih zunanjih temperaturah in predčasno izdihnila.
Koliko stane geotermalna toplotna črpalka?
Investicijo delimo na tri dele - na samo toplotno črpalko, instalacijo v stavbi ter na izvedbo zbiralnika energije pod zemljo - bodisi vrtine z geosondo, horizontalnega zemeljskega kolektorja ali vodnjaških vrtin za sistem voda/voda. Za konkretne cene nam pošljite povpraševanje in poslali vam bomo ponudbo!

Vprašajte strokovnjaka

Izbira pravega ogrevalnega sistema za vaš dom je kompleksna odločitev. Izkoristite možnost brezplačnega obiska našega svetovalca, ki vam bo z veseljem pojasnil potek investicije in odgovoril na vsa vaša vprašanja.

Želite finančni izračun za vaš dom?

Je za vas primernejša geotermalna ali toplotna črpalka zrak/voda?

Pišite nam in z veseljem vam bomo svetovali in odgovorili na vsa vaša vprašanja.

Atlas Trading

Smo specialisti za načrtovanje in izvedbo rešitev z geotermalnimi toplotnimi črpalkami. V 35-letni zgodovini smo pridobili ključne kompetence in postali zastopniki proizvajalcev, ki so pionirji razvoja geotermalne tehnologije v Evropi.

Smo povezana in uigrana ekipa mladih in usposobljenih strokovnjakov, katere poslanstvo je nuditi rešitve, prilagojene potrebam uporabnikom in jim stati ob strani še desetletja po zaključeni vgradnji.