Toplotne črpalke Thermia - Udobje skozi vse leto!

Novogradnja toplotne črpalke z najvišjim izkoristkom

Oglejte si naše referenčne projekte

Geotermalna » Naši projekti » Novogradnja toplotne črpalke z najvišjim izkoristkom

Novogradnja toplotne črpalke z najvišjim izkoristkom

Uporabnik: Aljaž B.
Kraj: Dobova
Model toplotne črpalke: Thermia Calibra Eco 8
Leto vgradnje: 2021
Izolacija objekta: nizkoenergijska novogradnja
Izvedba strojnih inštalacij: Centros d.o.o.

Opis

Izhodišče

Investitor je kontaktiral z našim pooblaščenim partnerjem – inštalaterjem – že pred začetkom gradnje nove hiše. Potreboval je pripravo ponudbe za izvedbo vseh strojnih inštalacij v načrtovani novogradnji, vključno z vgradnjo toplotne črpalke. V projektu PZI je bila predvidena toplotna črpalka zrak/voda.

Želeli so predvsem učinkovit in varčen sistem ogrevanja, a tudi zadostno količino tople sanitarne vode. Ker je hiša moderna, so iskali zanesljive in najnovejše rešitve, ki jih bodo uporabljali dolgotrajno ter s čim manj vzdrževanja.

Stavba je nizkoenergijska, zato večino časa v letu potrebuje le minimalno moč za ogrevanje. V določenih ekstremnih pogojih pa je zaželeno, da imajo na voljo višjo moč in kratek čas ogrevanja sanitarne vode.

Kakšno rešitev smo ponudili in zakaj

Stranka ni bila prepričana, kam natančno naj postavi zunanjo enoto za toplotno črpalko zrak/voda. Optimalna lokacija, ki bi omogočala čim krajšo povezavo z notranjo enoto, je bila preblizu predvidene terase. Stranka je imela dvome glede motečega zvoka in občutka pihanja, zato je razmišljala o možnosti geotermalne toplotne črpalke.

Inštalater je zato stranki predstavil vse prednosti geotermalne toplotne črpalke v primerjavi s sistemom zrak/voda. Priporočil je geotermalno toplotno črpalko Thermia Calibra Eco 8, katere grelna moč se prilagaja med 2 in 8 kW. Črpalka ima najvišje izkoristke in deluje praktično brez vzdrževanja. Ključno je, da izbrana rešitev ne povzroča hrupa, ima manjšo porabo elektrike in dvakrat daljšo življenjsko dobo, geosonda pa je praktično večna.

Potek po korakih

Povpraševanje
Stranka je stopila v stik z našim pooblaščenim inštalaterjem za izvedbo vseh strojnih inštalacij v novogradnji, vključno z vgradnjo toplotne črpalke. Prednosti geotermalne toplotne črpalke so jo prepričale že v prvem telefonskem pogovoru, zato je prosila za ponudbo.

Dimenzioniranje in ponudba
Moč in model toplotne črpalke sta bila izbrana na podlagi PZI dokumentacije za novogradnjo. Po izračunih bi bila dovolj zmogljiva geotermalna toplotna črpalka moči 5–6 kW. Vsekakor pa smo predlagali inverterski model Calibra Eco 8, kjer se moč uravnava z regulacijo obratov kompresorja in lahko deluje pri izhodni moči med 2 in 8 kW.

Na podlagi geološke strukture tal na lokaciji predvidene hiše in izračunane moči smo izračunali potrebno globino geosonde. Upoštevali smo tudi določeno rezervo, saj se geosonda dela enkrat v življenju, stranka pa si bo morebiti v prihodnosti želela tudi dodatno ogrevati še kakšen prostor, ki je trenutno predviden za shrambo, garažo in podobno.

Izvedba vrtin in vgradnja sonde
Ko je bila hiša zgrajena do primerne faze, smo izvrtali vrtino in vgradili geosondo. Med vrtanjem se je pokazalo, da je bila geološka napoved pravilna in da na mikrolokaciji ni bilo dovolj podtalne vode za sistem voda/voda. S tem smo stranko znova prepričali o strokovnosti naših in inštalaterjevih nasvetov ter pridobili njeno popolno zaupanje. Sam poseg izdelave geosonde ni motil ostalih gradbenih del.

Vgradnja toplotne črpalke
Takoj po izdelavi estrihov in položitve talnih oblog v kotlovnici smo izvedli montažo toplotne črpalke. Ker si je inštalater že predhodno pravilno postavil vse priključke, je bila izvedba končana v dobrem dnevu. Monter nas je tudi obvestil o načrtovanem datumu zagona.

Zagon
Ob zaključku vgradnje so naši strokovnjaki opravili prvi zagon, preverili vse ključne parametre ter poskrbeli za prilagoditve glede na specifiko hiše.

Servis in podpora
Stranko smo seznanili, da ji je v času življenjske dobe sistema na voljo naša pooblaščena servisna služba in da lahko večino morebitnih zapletov rešimo že prek nadzora na daljavo.

V tej stavbi je vgrajena toplotna črpalka:

Thermia Calibra Eco

  • Ena najbolj učinkovitih toplotnih črpalk na trgu - SCOP = 5,96
  • Uporabniku prijazna z zaslonom na dotik v slovenskem jeziku
  • Skoraj neslišno delovanje
  • Primerna tako za radiatorsko kot za talno ogrevanje
  • 3 razredi toplotne moči: 2-8 kW, 3-12 kW in 4-16 kW
Thermia Calibra Eco

Strošek življenjskega cikla

Primerjalni izračun prikazuje skupni strošek lastništva, ki ga sestavlja 20 let porabe energije, vzdrževanja in financiranja same investicije.
Primerjava velja za povprečno stanovanjsko hišo z letno potrebo po toploti 20.000 kWh, kar je na primer ekvivalentno 2.200 l olja, 2.000 m3 zemeljskega plina.

ODGOVORI NA NAJBOLJ POGOSTA VPRAŠANJA
Je geotermalna toplotna črpalka primerna za radiatorje?
Glede na to, da je proizvajalec naših geotermalnih črpalk švedsko podjetje, kjer ima večina hiš radiatorje, so vse naše naprave sposobne dosegati visoke temperature do 65 °C, obenem pa zagotavljajo tudi vročo vodo na zelo visoki temperaturi.
Je geotermalna toplotna črpalka bolj učinkovita kot zračna?
Zračne toplotne črpalke so se skozi pretekla leta v razvoju približale takratnim geotermalnim toplotnim črpalkam, vendar je Thermia, ki je št. 1 v svetu na področju geotermalnega ogrevanja, z lastnim razvojem in uvedbo novih tehnologij to razliko zopet povečala na približno 40 %!
Kako hitro odreagirate v primeru okvare toplotne črpalke?
Naše naprave delajo praktično brez okvar, če pa bi vseeno prišlo do kakšne težave, imamo servisni center, ki se ob vašem klicu poveže z napravo preko spleta in napako diagnosticira. Večino težav rešimo na daljavo, imamo pa tudi lastno servisno službo, ki je zelo odzivna po vsej Sloveniji; pri vas smo lahko že v enem dnevu, če je nuja in tudi rezervne dele imamo za vsak primer vedno na zalogi.
Zakaj bi za geotermalno toplotno črpalko plačal več, kot za zračno?
Investicija v geotermalno toplotno črpalko je podobna investiciji v zračno, saj toplotni črpalki staneta približno enako. Velja poudariti, da je življenjska doba geotermalne približno dva-krat daljša kot pri zračni. Drugi del investicije pa je v toplotni vir, kjer pri geotermalni toplotni črpalki izdelamo vrtino, ki bo služila 50, 100 ali več let in bo vedno zagotavljala stabilne delovne pogoje toplotni črpalki. Pri zračni toplotni črpalki se zanašamo na zunanje vremenske pogoje in ravno ko rabimo največ energije za ogrevanje hiše, so pogoji za delovanje zračne toplotne črpalke najslabši. Zato takšne naprave porabijo več energije in se hitreje izrabijo.
Konkurenca mi je ponudila manj močno in cenejšo toplotno črpalko, vi pa močnejšo in dražjo.
Na trgu pogosto opazimo, da se vgrajujejo toplotne črpalke, ki so premalo močne in so se vgradile le zaradi nižje cene. Mi se tako neodgovorno ne obnašamo do strank. Bistvo je, da mora toplotna črpalka delovati zanesljivo tudi takrat, ko so zime hladnejše od povprečnih in dočakati dolgo življenjsko dobo. Preobremenjena naprava bi zatajila pri zelo nizkih zunanjih temperaturah in predčasno izdihnila.
Koliko stane geotermalna toplotna črpalka?
Investicijo delimo na tri dele - na samo toplotno črpalko, instalacijo v stavbi ter na izvedbo zbiralnika energije pod zemljo - bodisi vrtine z geosondo, horizontalnega zemeljskega kolektorja ali vodnjaških vrtin za sistem voda/voda. Za konkretne cene nam pošljite povpraševanje in poslali vam bomo ponudbo!

Vprašajte strokovnjaka

Izbira pravega ogrevalnega sistema za vaš dom je kompleksna odločitev. Izkoristite možnost brezplačnega obiska našega svetovalca, ki vam bo z veseljem pojasnil potek investicije in odgovoril na vsa vaša vprašanja.

Želite finančni izračun za vaš dom?

Je za vas primernejša geotermalna ali toplotna črpalka zrak/voda?

Pišite nam in z veseljem vam bomo svetovali in odgovorili na vsa vaša vprašanja.

Atlas Trading

Smo specialisti za načrtovanje in izvedbo rešitev z geotermalnimi toplotnimi črpalkami. V 35-letni zgodovini smo pridobili ključne kompetence in postali zastopniki proizvajalcev, ki so pionirji razvoja geotermalne tehnologije v Evropi.

Smo povezana in uigrana ekipa mladih in usposobljenih strokovnjakov, katere poslanstvo je nuditi rešitve, prilagojene potrebam uporabnikom in jim stati ob strani še desetletja po zaključeni vgradnji.