Toplotne črpalke Thermia - Udobje skozi vse leto!

Z NOVIM SISTEMOM ZNIŽALI STROŠKE ZA OGREVANJE 2.500m2 VELIKE LOGISTIČNE STAVBE

Oglejte si naše referenčne projekte

Geotermalna » Naši projekti » Z NOVIM SISTEMOM ZNIŽALI STROŠKE ZA OGREVANJE 2.500m2 VELIKE LOGISTIČNE STAVBE

Z NOVIM SISTEMOM ZNIŽALI STROŠKE ZA OGREVANJE 2.500m2 VELIKE LOGISTIČNE STAVBE

Uporabnik: Aleš D.
Vrsta stavbe: Industrijska stavba Mlin d.o.o.
Kraj: Naklo pri Kranju
Model toplotne črpalke: voda - voda, 2x Mega XL
Leto vgradnje: 2023
Velikost stavbe (m2): 2500
Sistem ogrevanja: Kaloriferji v skladišču, radiatorji v pisarnah
Izvedba strojnih inštalacij: H2Oman, Matic Oman s.p.

Izhodišče

Podjetje, ki se ukvarja s transportom in skladiščenjem blaga je v svoji stavbi, skupne površine 2.500 m2, je zaradi dotrajanosti kotlovnice in visoke stroškov za ogrevanje razmišljalo o alternativnih možnostih. Stavba je locirana v Naklem, na področju kjer je na voljo vir toplote podtalna voda.

Kakšno rešitev smo ponudili in zakaj?

Na osnovi ogleda in ocene situacije na lokaciji ter na osnovi podatkov o predhodni porabi energije in dejstva, da je na lokaciji razpoložljiva podtalna voda, smo predlagali rešitev z dvema toplotnima črpalkama voda/voda Thermia Mega XL, skupne kapacitete 200 kW. Rešitev zagotavlja najnižje možne stroške ogrevanja ob relativno nizki vrednosti investicije.

Zakaj se je kupec odločil za našo rešitev?

Naš dolgoletni partner, Matic Oman iz podjetja H2Oman, nas je povabil k reševanju ogrevanja za podjetje Mlin d.o.o., ki je imelo željo po zmanjšanju stroškov ogrevanja, niso pa imeli konkretne rešitve ali projekta. Svetovali smo jim na osnovi videnega stanja in predvideli rešitev, prilagojeno izključno njihovim potrebam. Sodelovanje od prvega stika je potekalo korektno in je hitro napredovalo v smeri dogovorov o izvedbi.

Sistem voda/voda je optimalna izbira za velike stavbe

V primeru reševanja ogrevanja ali hlajenja večje stavbe, v kolikor je ta na lokaciji z virom podtalne vode, je koriščenje te najbolj optimalna in ekonomična rešitev. Za dostop do podtalnice je potrebno izvesti dve vrtini, eno za zajem in drugo za ponor. Ne glede na velikost stavbe, je ta del investicije skoraj enak, razlikuje se le premer vrtine, glede na kapaciteto sistema. Zato je investicija v vir energije na kW pri velikih sistemih najnižja.

Kdaj je podtalnica primerna za uporabo?

V Sloveniji je podtalnica na razpolago na večjem delu ozemlja, predvsem v bližini večjih rek, kot so Sava, Drava, Mura, Savinja itn. Najbolj primerni pogoji so v porečju Save, kjer so tla prodnata in je pričakovati vodo z minimalno mehanskih ali kemijskih primesi. Kadar o lastnostih vode nismo prepričani, pred izvedbo nadaljnjih korakov preverimo njene lastnosti z laboratorijsko analizo. Na podlagi izkušenj pa že ob preveritvi lokacije vemo, kakšne lastnosti podtalnice pričakujemo in na osnovi tega predlagamo ali odsvetujemo njeno uporabo za ogrevanje ali hlajenje.

Izvedba in zagon

Izvedbo celotnega projekta je prevzel izkušen lokalni izvajalec, s katerim smo sodelovali v vseh fazah. Pripravili smo funkcionalno shemo, na osnovi katere je predvidel način vgradnje, in predvideli nadzor in upravljanje kompletnega sistema s strani regulacije Thermia Genesis, ki je integrirana v toplotni črpalki.

Izjava uporabnika

“Za toplotno črpalko Thermia smo se odločili po poizvedovanju in referencah in po strokovnem pristopu ekipe, ki nas je obiskala in smo z njimi zelo lepo sodelovali.  Celotni proces je potekal zelo korektno, vse je bilo v rokih. Strokovne podpore je bilo vedno dovolj, tudi sedaj so vedno na voljo in vse poteka super. Strošek ogrevanja je sedaj za nas 3-4x nižji. Z delovanjem imamo zelo dobre izkušnje, do sedaj vse potak gladko in tako, kot je bilo obljubljeno. Toplotne črpalke Thermia bi z veseljem priporočil tudi drugim in vsem, ki pridejo k nam, z veseljem pokažem naš sistem.”

 

Aleš D., Mlin d.o.o.

V tej stavbi je vgrajena toplotna črpalka:

Thermia Mega XL

  • Toplotna črpalka z zemeljskim virom za napredne načine uporabe z močjo do 1400 kW
  • Svoj porabo energije zmanjšajte za do 80 %.
  • Inverterska tehnologija se natančno prilagaja trenutni porabi
  • Nov krmilni sistem in nov barvni prikazovalnik z zaslonom na dotik
  • Kaskadna funkcija za do 16 enot
Thermia Mega XL

Strošek življenjskega cikla

Primerjalni izračun prikazuje skupni strošek lastništva, ki ga sestavlja 20 let porabe energije, vzdrževanja in financiranja same investicije.
Primerjava velja za povprečno stanovanjsko hišo z letno potrebo po toploti 20.000 kWh, kar je na primer ekvivalentno 2.200 l olja, 2.000 m3 zemeljskega plina.

ODGOVORI NA NAJBOLJ POGOSTA VPRAŠANJA
Je geotermalna toplotna črpalka primerna za radiatorje?
Glede na to, da je proizvajalec naših geotermalnih črpalk švedsko podjetje, kjer ima večina hiš radiatorje, so vse naše naprave sposobne dosegati visoke temperature do 65 °C, obenem pa zagotavljajo tudi vročo vodo na zelo visoki temperaturi.
Je geotermalna toplotna črpalka bolj učinkovita kot zračna?
Zračne toplotne črpalke so se skozi pretekla leta v razvoju približale takratnim geotermalnim toplotnim črpalkam, vendar je Thermia, ki je št. 1 v svetu na področju geotermalnega ogrevanja, z lastnim razvojem in uvedbo novih tehnologij to razliko zopet povečala na približno 40 %!
Kako hitro odreagirate v primeru okvare toplotne črpalke?
Naše naprave delajo praktično brez okvar, če pa bi vseeno prišlo do kakšne težave, imamo servisni center, ki se ob vašem klicu poveže z napravo preko spleta in napako diagnosticira. Večino težav rešimo na daljavo, imamo pa tudi lastno servisno službo, ki je zelo odzivna po vsej Sloveniji; pri vas smo lahko že v enem dnevu, če je nuja in tudi rezervne dele imamo za vsak primer vedno na zalogi.
Zakaj bi za geotermalno toplotno črpalko plačal več, kot za zračno?
Investicija v geotermalno toplotno črpalko je podobna investiciji v zračno, saj toplotni črpalki staneta približno enako. Velja poudariti, da je življenjska doba geotermalne približno dva-krat daljša kot pri zračni. Drugi del investicije pa je v toplotni vir, kjer pri geotermalni toplotni črpalki izdelamo vrtino, ki bo služila 50, 100 ali več let in bo vedno zagotavljala stabilne delovne pogoje toplotni črpalki. Pri zračni toplotni črpalki se zanašamo na zunanje vremenske pogoje in ravno ko rabimo največ energije za ogrevanje hiše, so pogoji za delovanje zračne toplotne črpalke najslabši. Zato takšne naprave porabijo več energije in se hitreje izrabijo.
Konkurenca mi je ponudila manj močno in cenejšo toplotno črpalko, vi pa močnejšo in dražjo.
Na trgu pogosto opazimo, da se vgrajujejo toplotne črpalke, ki so premalo močne in so se vgradile le zaradi nižje cene. Mi se tako neodgovorno ne obnašamo do strank. Bistvo je, da mora toplotna črpalka delovati zanesljivo tudi takrat, ko so zime hladnejše od povprečnih in dočakati dolgo življenjsko dobo. Preobremenjena naprava bi zatajila pri zelo nizkih zunanjih temperaturah in predčasno izdihnila.
Koliko stane geotermalna toplotna črpalka?
Investicijo delimo na tri dele - na samo toplotno črpalko, instalacijo v stavbi ter na izvedbo zbiralnika energije pod zemljo - bodisi vrtine z geosondo, horizontalnega zemeljskega kolektorja ali vodnjaških vrtin za sistem voda/voda. Za konkretne cene nam pošljite povpraševanje in poslali vam bomo ponudbo!

Vprašajte strokovnjaka

Izbira pravega ogrevalnega sistema za vaš dom je kompleksna odločitev. Izkoristite možnost brezplačnega obiska našega svetovalca, ki vam bo z veseljem pojasnil potek investicije in odgovoril na vsa vaša vprašanja.

Želite finančni izračun za vaš dom?

Je za vas primernejša geotermalna ali toplotna črpalka zrak/voda?

Pišite nam in z veseljem vam bomo svetovali in odgovorili na vsa vaša vprašanja.

Atlas Trading

Smo specialisti za načrtovanje in izvedbo rešitev z geotermalnimi toplotnimi črpalkami. V 35-letni zgodovini smo pridobili ključne kompetence in postali zastopniki proizvajalcev, ki so pionirji razvoja geotermalne tehnologije v Evropi.

Smo povezana in uigrana ekipa mladih in usposobljenih strokovnjakov, katere poslanstvo je nuditi rešitve, prilagojene potrebam uporabnikom in jim stati ob strani še desetletja po zaključeni vgradnji.