Toplotne črpalke Thermia - Udobje skozi vse leto!

Nadgradnja ogrevalnega sistema z geotermalno toplotno črpalko voda/voda

Oglejte si naše referenčne projekte

Geotermalna » Naši projekti » Nadgradnja ogrevalnega sistema z geotermalno toplotno črpalko voda/voda

Nadgradnja ogrevalnega sistema z geotermalno toplotno črpalko voda/voda

Uporabnik: Franc M.
Kraj: Boštanj (Sevnica)
Model toplotne črpalke: Thermia Calibra Eco 8
Leto vgradnje: 2021
Velikost stavbe (m2): 180
Izolacija objekta: 15 cm stene, 3-slojna okna, 25 cm streha
Predhodna poraba energenta: ni bila znana, saj se objekt ni konstantno uporabljal
Izvedba strojnih inštalacij: Centros d.o.o.

Opis

Izhodišče

Investitor je kontaktiral z našim pooblaščenim partnerjem – inštalaterjem, za katerega je v lokalnem okolju izvedel, da so kakovostni ponudniki rešitev za ogrevanje. Želel je zamenjati obstoječi ogrevalni sistem, saj le-ta ni bil več cenovno vzdržen in okolju prijazen. Na plinski peči so se začele tudi določene težave pri delovanju. Ker so doma v neposredni bližini reke Save, so že v preteklosti naredili vrtine za sistem voda/voda, ki ima najvišje izkoristke glede na vloženo energijo. Ker ta sistem pridobi do 80 % energije iz obnovljivega vira, je bilo to za stranko pri iskanju rešitev ključno.

Kakšno rešitev smo ponudili in zakaj

Ker je imela stranka vrtine za sistem voda/voda že pripravljene, narejen pa tudi že hidrološki preskus, je inštalater z nami kontaktiral, naj najdemo najbolj optimalno rešitev z najvišjimi izkoristki. Priporočili smo geotermalno toplotno črpalko Thermia Calibra Eco 8. Poleg vedno dodamo filtre in izmenjevalce toplote ter s tem zagotovimo, da od podtalne vode samo odvzemamo toploto, brez da jo neposredno cirkuliramo skozi toplotno črpalko. Na sistemu voda/voda ima ta črpalka SCOP faktor do 7,56, zato spada med najučinkovitejše vire ogrevanja nasploh.

Potek po korakih

Dimenzioniranje in ponudba
Na osnovi vstopnih podatkov o stavbi in lokaciji smo konfigurirali sistem ter določili potrebno moč toplotne črpalke. Ker ima stranka v hiši radiatorsko ogrevanje na direktnem krogu in talno na mešalnem, smo predvideli še manjši hranilnik toplote ter motorni pogon. Tako lahko s toplotno črpalko reguliramo temperaturo v vsakem krogu posebej in za oba nastavljamo ogrevalno krivuljo v odvisnosti od zunanje temperature. Inštalaterju smo pripravili ponudbo za opremo, ki jo mi dobavljamo, ter mu poslali vezalno shemo predvidenega sistema, da bo lahko na ogledu natančno ocenil strošek montaže.

Ogled stavbe
Ogled objekta so opravili predstavniki inštalaterja. Stranki so predstavili predlagano rešitev in tehnične specifikacije ter ji podali odgovore na odprta vprašanja. Na ogledu so naredili slike stavbe, zunanjosti in obstoječe kotlovnice, ki so jih kasneje poslali k nam. Na podlagi pridobljenih podatkov iz ogleda smo potrdili, da je predlagan sistem ustrezen. Dodali smo samo drug motorni pogon za mešalni ventil, saj obstoječi ni bil primeren za regulacijo s strani toplotne črpalke Thermia Calibra Eco. Na podlagi obnovljene ponudbe opreme in vrtin je monter ponudil stranki celotni sistem z vključeno montažo.

Izvedba vrtin in vgradnja sonde
Stranka je imela že izvedene vrtine za sistem voda/voda, ki smo ga v nadaljevanju uporabili.

Vgradnja toplotne črpalke
Zaradi že izvedenih vrtin smo hitro dobavili opremo neposredno na objekt, naš pooblaščeni monter pa je izvedel montažo kotlovnice v skladu z našo vezalno shemo.

Zagon
Ob zaključku vgradnje so naši strokovnjaki opravili prvi zagon, preverili vse ključne parametre ter poskrbeli za prilagoditve.

Servis in podpora
Po zagonu smo toplotno črpalko registrirali na serverju Thermia. Tako smo mi in stranka dobili dostop na daljavo, s katerim lahko spremljamo delovanje. Stranka lahko z napravo upravlja prek aplikacije na pametnem telefonu ter prejema morebitna obvestila o delovanju.

V tej stavbi je vgrajena toplotna črpalka:

Thermia Calibra Eco

  • Ena najbolj učinkovitih toplotnih črpalk na trgu - SCOP = 5,96
  • Uporabniku prijazna z zaslonom na dotik v slovenskem jeziku
  • Skoraj neslišno delovanje
  • Primerna tako za radiatorsko kot za talno ogrevanje
  • 3 razredi toplotne moči: 2-8 kW, 3-12 kW in 4-16 kW
Thermia Calibra Eco

Ustrezala bi tudi

Thermia Calibra Eco

Thermia Atlas

Preverite več >

Thermia Calibra Eco

Thermia Legend

Preverite več >

Strošek življenjskega cikla

Primerjalni izračun prikazuje skupni strošek lastništva, ki ga sestavlja 20 let porabe energije, vzdrževanja in financiranja same investicije.
Primerjava velja za povprečno stanovanjsko hišo z letno potrebo po toploti 20.000 kWh, kar je na primer ekvivalentno 2.200 l olja, 2.000 m3 zemeljskega plina.

ODGOVORI NA NAJBOLJ POGOSTA VPRAŠANJA
Je geotermalna toplotna črpalka primerna za radiatorje?
Glede na to, da je proizvajalec naših geotermalnih črpalk švedsko podjetje, kjer ima večina hiš radiatorje, so vse naše naprave sposobne dosegati visoke temperature do 65 °C, obenem pa zagotavljajo tudi vročo vodo na zelo visoki temperaturi.
Je geotermalna toplotna črpalka bolj učinkovita kot zračna?
Zračne toplotne črpalke so se skozi pretekla leta v razvoju približale takratnim geotermalnim toplotnim črpalkam, vendar je Thermia, ki je št. 1 v svetu na področju geotermalnega ogrevanja, z lastnim razvojem in uvedbo novih tehnologij to razliko zopet povečala na približno 40 %!
Kako hitro odreagirate v primeru okvare toplotne črpalke?
Naše naprave delajo praktično brez okvar, če pa bi vseeno prišlo do kakšne težave, imamo servisni center, ki se ob vašem klicu poveže z napravo preko spleta in napako diagnosticira. Večino težav rešimo na daljavo, imamo pa tudi lastno servisno službo, ki je zelo odzivna po vsej Sloveniji; pri vas smo lahko že v enem dnevu, če je nuja in tudi rezervne dele imamo za vsak primer vedno na zalogi.
Zakaj bi za geotermalno toplotno črpalko plačal več, kot za zračno?
Investicija v geotermalno toplotno črpalko je podobna investiciji v zračno, saj toplotni črpalki staneta približno enako. Velja poudariti, da je življenjska doba geotermalne približno dva-krat daljša kot pri zračni. Drugi del investicije pa je v toplotni vir, kjer pri geotermalni toplotni črpalki izdelamo vrtino, ki bo služila 50, 100 ali več let in bo vedno zagotavljala stabilne delovne pogoje toplotni črpalki. Pri zračni toplotni črpalki se zanašamo na zunanje vremenske pogoje in ravno ko rabimo največ energije za ogrevanje hiše, so pogoji za delovanje zračne toplotne črpalke najslabši. Zato takšne naprave porabijo več energije in se hitreje izrabijo.
Konkurenca mi je ponudila manj močno in cenejšo toplotno črpalko, vi pa močnejšo in dražjo.
Na trgu pogosto opazimo, da se vgrajujejo toplotne črpalke, ki so premalo močne in so se vgradile le zaradi nižje cene. Mi se tako neodgovorno ne obnašamo do strank. Bistvo je, da mora toplotna črpalka delovati zanesljivo tudi takrat, ko so zime hladnejše od povprečnih in dočakati dolgo življenjsko dobo. Preobremenjena naprava bi zatajila pri zelo nizkih zunanjih temperaturah in predčasno izdihnila.
Koliko stane geotermalna toplotna črpalka?
Investicijo delimo na tri dele - na samo toplotno črpalko, instalacijo v stavbi ter na izvedbo zbiralnika energije pod zemljo - bodisi vrtine z geosondo, horizontalnega zemeljskega kolektorja ali vodnjaških vrtin za sistem voda/voda. Za konkretne cene nam pošljite povpraševanje in poslali vam bomo ponudbo!

Vprašajte strokovnjaka

Izbira pravega ogrevalnega sistema za vaš dom je kompleksna odločitev. Izkoristite možnost brezplačnega obiska našega svetovalca, ki vam bo z veseljem pojasnil potek investicije in odgovoril na vsa vaša vprašanja.

Želite finančni izračun za vaš dom?

Je za vas primernejša geotermalna ali toplotna črpalka zrak/voda?

Pišite nam in z veseljem vam bomo svetovali in odgovorili na vsa vaša vprašanja.

Atlas Trading

Smo specialisti za načrtovanje in izvedbo rešitev z geotermalnimi toplotnimi črpalkami. V 35-letni zgodovini smo pridobili ključne kompetence in postali zastopniki proizvajalcev, ki so pionirji razvoja geotermalne tehnologije v Evropi.

Smo povezana in uigrana ekipa mladih in usposobljenih strokovnjakov, katere poslanstvo je nuditi rešitve, prilagojene potrebam uporabnikom in jim stati ob strani še desetletja po zaključeni vgradnji.