Toplotne črpalke Thermia - Udobje skozi vse leto!

Avtomatiziran sistem ogrevanja hiše in sanitarne vode

Oglejte si naše referenčne projekte

Geotermalna » Naši projekti » Avtomatiziran sistem ogrevanja hiše in sanitarne vode

Avtomatiziran sistem ogrevanja hiše in sanitarne vode

Uporabnik: Avgust B.
Kraj: Zgornji Duplek
Model toplotne črpalke: Thermia Calibra Eco 12
Leto vgradnje: 2021
Velikost stavbe (m2): 250
Izolacija objekta: 5 cm kamena volna + 5 cm zračni most + 10 cm klinker stene, 3-slojni termopan okna, 20 cm streha
Predhodna poraba energenta: cca. 1.500 litrov KOEL

Opis

Izhodišče

G. Avgust je začel razmišljati o zamenjavi sistema ogrevanja na kurilno olje, saj ta način ni okolju prijazen in je stroškovno neugoden. Prav tako je po spremljanju razmer na globalnih trgih videl možnost večjih podražitev energenta in je želel postati dolgoročno manj odvisen od gibanja cen. Predvsem pa je želel avtomatiziran sistem ogrevanja hiše in sanitarne vode, pri katerem je delovanje cenovno ugodno, brez razmišljanja o terminu nakupa energenta, dostave in podobno. Prav tako so v tistem obdobju pričakovali povečanje družine in so v hiši želeli konstantno temperaturo ter zadostno količino sanitarne vode.

Kakšno rešitev smo ponudili in zakaj

Stranki smo ponudili toplotni črpalki zrak/voda Thermia Calibra Eco 12 in Thermia Diplomat Optimum. Calibra Eco smo mu priporočili, ker je to najnovejši model z invertersko tehnologijo, ki avtomatsko prilagaja izhodno ogrevalna moč glede na zunanje temperature in zahtevo hiše po ogrevanju. Specifika stavbe je dokaj velika površina za ogrevanje.

Potek po korakih

Dimenzioniranje in ponudba
Ker imajo povsod v hiši radiatorsko ogrevanje na enem direktnem krogu, smo dimenzionirali sistem na podlagi vstopnih podatkov. V obzir smo vzeli, da je majhna poraba za takšno ogrevalno površino nerealna,  zato smo ponudili močnejši model toplotne črpalke. Razlog za nizko porabo smo uvideli v informaciji, da sta v tistem trenutku v hiši živeli le dve osebi. Ker vedno gledamo na stavbo, kot da se v celoti uporablja in greje na udobne temperature, ocenimo potrebo rezerve grelne moči. Ker ponujamo inverterske toplotne črpalke, je le-ta lahko naddimenzionirana, saj bo v vsakem trenutku delala na optimalni izhodni moči.

Glede na predvideno moč toplotne črpalke smo dimenzionirali dolžino zemeljskega kolektorja. Pri tem smo upoštevali tudi geološko sestavo zgornje plasti in informacijo stranke glede zemljine.

Ogled stavbe
Zaradi omejenega proračuna in prostora ob hiši smo se dogovorili, da pridemo na ogled. Na ogledu smo preverili podatke, ki smo jih dobili od stranke. Pogovorili smo se glede porabe ter ji pojasnili, da je realna poraba za hišo s takšno površino in izolacijo vsaj 30–50 % višja, če se celotna ogreva in v njej živi 4–5 oseb. Ugotovili smo, da je predlagana moč toplotne črpalke ustrezna, saj smo že pri dimenzioniranju upoštevali potrebno rezervo.

Največ pogovora je teklo na temo regulacije, saj se g. Avgust na to zelo dobro spozna. Odgovorili smo mu na zastavljena vprašanja in predali zahtevane tehnične podatke. Stranka se je odločila za invertersko geotermalno toplotno črpalko Calibra Eco 12 z integriranim 184-litrskim bojlerjem za sanitarno vodo.

Ogled okolice hiše je pokazal, da je dovolj prostora za izvedbo zemeljskega kolektorja. Z g. Avgustom smo se dogovorili, da mu mi dostavimo ves potrebni material, on pa bo angažiral lokalnega strojnika za izvedbo zemeljskih del. Naredili smo načrt polaganja cevi in mu pokazali slike izvedbe ter razložili tehnične detajle, na katere morajo paziti, da bo pravilno narejeno.

Izvedba vrtin in vgradnja geosonde
Stranka je v lastni režiji v skladu z našimi navodili in načrtom izvedla zemeljski kolektor. V času izvedbe smo bili v kontaktu in sproti reševali nastala odstopanja. Ker so hišo kupili, niso vedeli, kakšna točno bo zemlja po celotni parceli. Izkazalo se je, da je ob robu parcele, kjer je bil po načrtu predviden kolektor, skala že na globini cca. 0,5 metra in ni mogoče izvesti globlje do skale. Na koncu jih je uspelo narediti in pokopati 600 metrov cevi ter uredili preboje v kotlovnico.

Vgradnja toplotne črpalke
Po končanju zemeljskih del je sledila montaža toplotne črpalke. Izvedena je bila s strani zunanjega izvajalca v skladu z našimi navodili ter vezalno shemo. Vsakemu monterju vedno pošljemo tehnične zahteve ter po potrebi fotografije že izvedenih kotlovnic, da se natančno ve, kaj pričakujemo. V sklopu strojne vezave so napolnili tudi zemeljski kolektor ter izvedli tlačne preizkuse. Ker se g. Avgust zelo dobro spozna na elektriko, je sam pripravil ustrezno varovan dovod ter kable za tipalo zunanje in sobne temperature. Prav tako je bil pripravljen UTP kabel, povezan na internetno omrežje. V celotnem poteku montaže smo bili na vezi ter tako planirali zagon toplotne črpalke takoj po zaključku.

Zagon
Takoj po vgradnji so prišli naši strokovnjaki. V skladu z našo shemo vezave so pregledali vso inštalacijo ter napisali pripombe glede manjših pomanjkljivosti, ki jih bo kasneje odpravil monter. Po odzračitvi zemeljskega kolektorja so opravili prvi zagon. Glede na stanje objekta ter inštalacije so nastavili parametre delovanja ter pojasnili delovanje toplotne črpalke in možnosti spreminjanja nastavitev.

Servis in podpora
Toplotno črpalko smo registrirali na daljinski nadzor ter stranki sporočili podatke za prenos aplikacije. Tako lahko od koderkoli gleda delovanje naprave ter spreminja določene nastavitve. Stranka si je v skladu z našimi navodili uredila nastavitev, da ji alarme pošilja na mail.

Po določenem času je stranka v našo servisno službo sporočila, da ima alarm. Prek nadzora na daljavo smo videli napako in stranko preko telefona vodili, da je spremenila določene nastavitve. Napravo smo nato še nekaj časa spremljali. Zadeva se ni več ponavljala, tako je bila napaka odpravljena.

V tej stavbi je vgrajena toplotna črpalka:

Thermia Calibra Eco

  • Ena najbolj učinkovitih toplotnih črpalk na trgu - SCOP = 5,96
  • Uporabniku prijazna z zaslonom na dotik v slovenskem jeziku
  • Skoraj neslišno delovanje
  • Primerna tako za radiatorsko kot za talno ogrevanje
  • 3 razredi toplotne moči: 2-8 kW, 3-12 kW in 4-16 kW
Thermia Calibra Eco

Ustrezala bi tudi

Thermia Calibra Eco

Thermia Atlas

Preverite več >

Thermia Calibra Eco

Thermia Legend

Preverite več >

Strošek življenjskega cikla

Primerjalni izračun prikazuje skupni strošek lastništva, ki ga sestavlja 20 let porabe energije, vzdrževanja in financiranja same investicije.
Primerjava velja za povprečno stanovanjsko hišo z letno potrebo po toploti 20.000 kWh, kar je na primer ekvivalentno 2.200 l olja, 2.000 m3 zemeljskega plina.

ODGOVORI NA NAJBOLJ POGOSTA VPRAŠANJA
Je geotermalna toplotna črpalka primerna za radiatorje?
Glede na to, da je proizvajalec naših geotermalnih črpalk švedsko podjetje, kjer ima večina hiš radiatorje, so vse naše naprave sposobne dosegati visoke temperature do 65 °C, obenem pa zagotavljajo tudi vročo vodo na zelo visoki temperaturi.
Je geotermalna toplotna črpalka bolj učinkovita kot zračna?
Zračne toplotne črpalke so se skozi pretekla leta v razvoju približale takratnim geotermalnim toplotnim črpalkam, vendar je Thermia, ki je št. 1 v svetu na področju geotermalnega ogrevanja, z lastnim razvojem in uvedbo novih tehnologij to razliko zopet povečala na približno 40 %!
Kako hitro odreagirate v primeru okvare toplotne črpalke?
Naše naprave delajo praktično brez okvar, če pa bi vseeno prišlo do kakšne težave, imamo servisni center, ki se ob vašem klicu poveže z napravo preko spleta in napako diagnosticira. Večino težav rešimo na daljavo, imamo pa tudi lastno servisno službo, ki je zelo odzivna po vsej Sloveniji; pri vas smo lahko že v enem dnevu, če je nuja in tudi rezervne dele imamo za vsak primer vedno na zalogi.
Zakaj bi za geotermalno toplotno črpalko plačal več, kot za zračno?
Investicija v geotermalno toplotno črpalko je podobna investiciji v zračno, saj toplotni črpalki staneta približno enako. Velja poudariti, da je življenjska doba geotermalne približno dva-krat daljša kot pri zračni. Drugi del investicije pa je v toplotni vir, kjer pri geotermalni toplotni črpalki izdelamo vrtino, ki bo služila 50, 100 ali več let in bo vedno zagotavljala stabilne delovne pogoje toplotni črpalki. Pri zračni toplotni črpalki se zanašamo na zunanje vremenske pogoje in ravno ko rabimo največ energije za ogrevanje hiše, so pogoji za delovanje zračne toplotne črpalke najslabši. Zato takšne naprave porabijo več energije in se hitreje izrabijo.
Konkurenca mi je ponudila manj močno in cenejšo toplotno črpalko, vi pa močnejšo in dražjo.
Na trgu pogosto opazimo, da se vgrajujejo toplotne črpalke, ki so premalo močne in so se vgradile le zaradi nižje cene. Mi se tako neodgovorno ne obnašamo do strank. Bistvo je, da mora toplotna črpalka delovati zanesljivo tudi takrat, ko so zime hladnejše od povprečnih in dočakati dolgo življenjsko dobo. Preobremenjena naprava bi zatajila pri zelo nizkih zunanjih temperaturah in predčasno izdihnila.
Koliko stane geotermalna toplotna črpalka?
Investicijo delimo na tri dele - na samo toplotno črpalko, instalacijo v stavbi ter na izvedbo zbiralnika energije pod zemljo - bodisi vrtine z geosondo, horizontalnega zemeljskega kolektorja ali vodnjaških vrtin za sistem voda/voda. Za konkretne cene nam pošljite povpraševanje in poslali vam bomo ponudbo!

Vprašajte strokovnjaka

Izbira pravega ogrevalnega sistema za vaš dom je kompleksna odločitev. Izkoristite možnost brezplačnega obiska našega svetovalca, ki vam bo z veseljem pojasnil potek investicije in odgovoril na vsa vaša vprašanja.

Želite finančni izračun za vaš dom?

Je za vas primernejša geotermalna ali toplotna črpalka zrak/voda?

Pišite nam in z veseljem vam bomo svetovali in odgovorili na vsa vaša vprašanja.

Atlas Trading

Smo specialisti za načrtovanje in izvedbo rešitev z geotermalnimi toplotnimi črpalkami. V 35-letni zgodovini smo pridobili ključne kompetence in postali zastopniki proizvajalcev, ki so pionirji razvoja geotermalne tehnologije v Evropi.

Smo povezana in uigrana ekipa mladih in usposobljenih strokovnjakov, katere poslanstvo je nuditi rešitve, prilagojene potrebam uporabnikom in jim stati ob strani še desetletja po zaključeni vgradnji.