Toplotne črpalke Thermia - Udobje skozi vse leto!

300m2 VELIKA HIŠA JE ŠE UDOBNEJŠA PO VGRADNJI TOPLOTNE ČRPALKE Z GEOSONDAMI

Oglejte si naše referenčne projekte

Geotermalna » Naši projekti » 300m2 VELIKA HIŠA JE ŠE UDOBNEJŠA PO VGRADNJI TOPLOTNE ČRPALKE Z GEOSONDAMI

300m2 VELIKA HIŠA JE ŠE UDOBNEJŠA PO VGRADNJI TOPLOTNE ČRPALKE Z GEOSONDAMI

Uporabnik: Branka Č.
Vrsta stavbe: Stanovanjska
Kraj: Vojnik
Model toplotne črpalke: Thermia Atlas 18 Duo z geosondami 2x150 m
Velikost stavbe (m2): 300
Leto vgradnje: 2023
Sistem ogrevanja: Radiatorji
Izvedba strojnih inštalacij: podizvajalec v režiji Atlas Trading d.o.o.

Izhodišče

Lastnica večje stanovanjske hiše se je zaradi vse višjih stroškov ogrevanja na zemeljski plin odločila preiti na sodoben, samooskrben sistem s toplotno črpalko in sončno elektrarno.

Kakšno rešitev smo ponudili in zakaj?

Ga. Čretnik se je obrnila na nas z željo po modernizaciji ogrevanja v 300 m2 veliki hiši. Povedala nam je, da bo istočasno vgradila tudi sončno elektrarno, pri kateri je zaradi konfiguracije strehe in kapacitete električnega priključka nekoliko omejena. Ravno med odločanjem o izboru toplotne črpalke je okolico njihove hiše zajela poplava, zato se je pojavil tudi pomislek o postavitvi zunanje enote, v kolikor bi se odločili za zračno toplotno črpalko. Ob upoštevanju vseh izhodišč in s ciljem visoke stopnje samozadostnosti oskrbe z elektriko, je potrebno izbrati najučinkovitejšo možno rešitev, zato smo predlagali sistem s toplotno črpalko Thermia Atlas 18 Duo z dvema geosondama, vsaka globine 150m.

Izvedba vrtin na minimalnem razpoložljivem prostoru

Lokacija hiše je v strnjenem naselju in parcela je na strani, kjer je možen dostop v veliki meri pozidana in tlakovana ter na eni strani omejena s potokom, tako je bilo potrebno na relativno majhni zeleni površini narediti geosonde in obenem ohraniti ozelenitev ter paziti, da pri vrtanju ne pride do izlitja vode v potok. Naš izvajalec vrtanja je opravil odlično delo, saj je z minimalnim posegom v situacijo in s tehniko vrtanja, pri kateri je odvečne vode minimalno, naredil dve vrtini, vsako globine 150m in vgradil dve geosondi Muovitech Turbcollector, ki zagotavljata najvišji možen izplen toplote iz kamnine.

Menjava sistema v hiši trajala en dan

V času montaže je bilo že nekoliko hladneje in, da bi stanovalcem v hiši zagotovili neprekinjeno udobje, so naši mojstri v enem dnevu opravili odstranitev elementov starega ogrevalnega sistema in vgradili novo toplotno črpalko Thermia Atlas 18 Duo s 300-litrskim bojlerjem in 200-litrskim hranilnikom toplote. Pred pričetkom del smo ocenili, da lahko z manjšo prilagoditvijo obdržimo razdelilnik s črpalkami za dva kroga ogrevanja, kar je dodatno poenostavilo izvedbo, saj ni bilo potrebno spraznjevati celotnega sistema v hiši.

Bolj topla hiša in ogromno vroče vode

Čretnikovi pravijo, da je bivanje v hiši po vgradnji toplotne črpalke neprimerljivo s časi, ki so jih preživeli z ogrevanjem na plin. Hiša je neprimerno toplejša in vroče sanitarne vode imajo na pretek. Tudi v najhladnejših dneh januarja, ko je bilo zunaj -15°C, je bilo v hiši prijetno toplo, voda v bojlerju je zahvaljujoč HGW tehnologiji dosegla preko 75°C, geosonde pa se niso ohladile po +5°C. Torej je toplotna črpalka zagotavljala najvišje možno udobje, ne glede na zunanje pogoje, ob izjemno nizki porabi energije.

Thermia Atlas, je edina toplotna črpalka v svojem razredu, ki uproablja tehnologijo koriščenja energije pregrete pare hladilnega sredstva. To na izstopu iz kompresorja dosega temperaturo tudi preko 100°C in del te energije Thermia Atlas zajame in z njo ogreje sanitarno vodo v bojlerju. Tako je voda v bojlerju skozi vso zimo na visoki temperaturi, med 60 in 70°C, v najhladnejših dneh, ko je poraba energije v hiši višja, pa se voda zlahka ogreje tudi do 80°C. To pomeni skoraj neomejeno udobje vroče vode za uporabnike in kar je najpomembneje, voda se ogreva ves čas ob najnižji možni porabi elektrike.

V tej stavbi je vgrajena toplotna črpalka:

Thermia Atlas 18 duo

  • Najbolj učinkovita geotermalna toplotna črpalka na svetu - SCOP = 6,15
  • Več vroče vode na višji temperaturi ob nižjih stroških - do 80°C
  • Tišja od hladilnika - 30-43 dB(A)
  • Posebej primerna za večje hiše in vile
  • 2 razreda toplotne moči: 3-12 kW in 4-18 kW
Thermia Atlas 18 duo

Ustrezala bi tudi

Thermia Atlas 18 duo

Thermia Calibra

Thermia Atlas 18 duo

Thermia Legend

Preverite več >

Strošek življenjskega cikla

Primerjalni izračun prikazuje skupni strošek lastništva, ki ga sestavlja 20 let porabe energije, vzdrževanja in financiranja same investicije.
Primerjava velja za povprečno stanovanjsko hišo z letno potrebo po toploti 20.000 kWh, kar je na primer ekvivalentno 2.200 l olja, 2.000 m3 zemeljskega plina.

ODGOVORI NA NAJBOLJ POGOSTA VPRAŠANJA
Je geotermalna toplotna črpalka primerna za radiatorje?
Glede na to, da je proizvajalec naših geotermalnih črpalk švedsko podjetje, kjer ima večina hiš radiatorje, so vse naše naprave sposobne dosegati visoke temperature do 65 °C, obenem pa zagotavljajo tudi vročo vodo na zelo visoki temperaturi.
Je geotermalna toplotna črpalka bolj učinkovita kot zračna?
Zračne toplotne črpalke so se skozi pretekla leta v razvoju približale takratnim geotermalnim toplotnim črpalkam, vendar je Thermia, ki je št. 1 v svetu na področju geotermalnega ogrevanja, z lastnim razvojem in uvedbo novih tehnologij to razliko zopet povečala na približno 40 %!
Kako hitro odreagirate v primeru okvare toplotne črpalke?
Naše naprave delajo praktično brez okvar, če pa bi vseeno prišlo do kakšne težave, imamo servisni center, ki se ob vašem klicu poveže z napravo preko spleta in napako diagnosticira. Večino težav rešimo na daljavo, imamo pa tudi lastno servisno službo, ki je zelo odzivna po vsej Sloveniji; pri vas smo lahko že v enem dnevu, če je nuja in tudi rezervne dele imamo za vsak primer vedno na zalogi.
Zakaj bi za geotermalno toplotno črpalko plačal več, kot za zračno?
Investicija v geotermalno toplotno črpalko je podobna investiciji v zračno, saj toplotni črpalki staneta približno enako. Velja poudariti, da je življenjska doba geotermalne približno dva-krat daljša kot pri zračni. Drugi del investicije pa je v toplotni vir, kjer pri geotermalni toplotni črpalki izdelamo vrtino, ki bo služila 50, 100 ali več let in bo vedno zagotavljala stabilne delovne pogoje toplotni črpalki. Pri zračni toplotni črpalki se zanašamo na zunanje vremenske pogoje in ravno ko rabimo največ energije za ogrevanje hiše, so pogoji za delovanje zračne toplotne črpalke najslabši. Zato takšne naprave porabijo več energije in se hitreje izrabijo.
Konkurenca mi je ponudila manj močno in cenejšo toplotno črpalko, vi pa močnejšo in dražjo.
Na trgu pogosto opazimo, da se vgrajujejo toplotne črpalke, ki so premalo močne in so se vgradile le zaradi nižje cene. Mi se tako neodgovorno ne obnašamo do strank. Bistvo je, da mora toplotna črpalka delovati zanesljivo tudi takrat, ko so zime hladnejše od povprečnih in dočakati dolgo življenjsko dobo. Preobremenjena naprava bi zatajila pri zelo nizkih zunanjih temperaturah in predčasno izdihnila.
Koliko stane geotermalna toplotna črpalka?
Investicijo delimo na tri dele - na samo toplotno črpalko, instalacijo v stavbi ter na izvedbo zbiralnika energije pod zemljo - bodisi vrtine z geosondo, horizontalnega zemeljskega kolektorja ali vodnjaških vrtin za sistem voda/voda. Za konkretne cene nam pošljite povpraševanje in poslali vam bomo ponudbo!

Vprašajte strokovnjaka

Izbira pravega ogrevalnega sistema za vaš dom je kompleksna odločitev. Izkoristite možnost brezplačnega obiska našega svetovalca, ki vam bo z veseljem pojasnil potek investicije in odgovoril na vsa vaša vprašanja.

Želite finančni izračun za vaš dom?

Je za vas primernejša geotermalna ali toplotna črpalka zrak/voda?

Pišite nam in z veseljem vam bomo svetovali in odgovorili na vsa vaša vprašanja.

Atlas Trading

Smo specialisti za načrtovanje in izvedbo rešitev z geotermalnimi toplotnimi črpalkami. V 35-letni zgodovini smo pridobili ključne kompetence in postali zastopniki proizvajalcev, ki so pionirji razvoja geotermalne tehnologije v Evropi.

Smo povezana in uigrana ekipa mladih in usposobljenih strokovnjakov, katere poslanstvo je nuditi rešitve, prilagojene potrebam uporabnikom in jim stati ob strani še desetletja po zaključeni vgradnji.