Toplotne črpalke Thermia - Udobje skozi vse leto!

Vgradnja geotermalne toplotne črpalke v luksuznih apartmajih in butičnem hotelu

Oglejte si naše referenčne projekte

Geotermalna » Naši projekti » Vgradnja geotermalne toplotne črpalke v luksuznih apartmajih in butičnem hotelu

Vgradnja geotermalne toplotne črpalke v luksuznih apartmajih in butičnem hotelu

Kraj: Dobrna
Model toplotne črpalke: Thermia Mega L
Leto vgradnje: 2021
Velikost objekt (m2): 1300
Izolacija objekta: stari del brez izolacije, novi del zgrajen po sodobnih standardih

Opis

Izhodišče

Naročnik, Terme Dobrna d.d., se je odločil za nadomestno gradnjo šestih luksuznih apartmajev, ki predstavljajo vrh ponudbe turističnega kompleksa, od katerih ima vsak svojo leseno masažno kad s termalno vodo. Cilj je bil zagotoviti rešitev za popolno udobje gostov ter ogromno količino ogrete termalne vode za kadi in tuše. Rešitev je morala biti praktično neopazna.

Kakšno rešitev smo ponudili in zakaj

Pri izboru rešitve smo upoštevali zahtevo po hitrem ogrevanju termalne vode. Vgrajenih je 6 kadi, vsaka prostornine 2 m3, kar pomeni nekoliko večjo potrebo po volumnu grelnika vode, predvsem pa dovolj močno in zmogljivo toplotno črpalko, ki bo sposobna hitre regeneracije volumna vode v grelniku, da bo ta v najkrajšem času pripravljena za polnjenje naslednje kadi. Dodatna zahteva je, da je sistem neopazen in tih, saj so apartmaji umeščeni v mirni del naselja Dobrna, obdani pa le z zelenimi površinami.

Potek po korakih

Projektna naloga

Projektant strojnih inštalacij se je na nas obrnil s projektno nalogo, načrtovati sistem, ki bo zadostil omenjenim zahtevam po energiji ter bo hkrati energijsko izjemno učinkovit in bo pokrival vse potrebe po regulacij.

Podpora pri projektiranju

Po preučitvi zahtev naročnika in simulaciji delovnih ciklov za doseganje ciljev smo ugotovili, da potrebujemo približno 60 kW moči za pripravo vroče vode za termalne kopeli ter da se lahko cikli vrstijo drug za drugim, saj so poleg kadi v apartmajih tudi termalni tuši z velikimi pretoki vode. Ker nismo želeli tvegati prekinitve funkcije ogrevanja ali ohlajanja prostorov, smo predvideli rešitev, ki zmore hkrati opravljati tri funkcije - ogrevati vodo, ogrevati prostore in del prostorov po potrebi tudi hladiti. V sodelovanju s projektantom strojnih inštalacij in elektroinštalacij smo pripravili PZI podloge strojne inštalacije in regulacije za izvedbo projekta.

Rešitev za dve stavbi

Predvidena moč naprave, ki jo narekuje potreba po ogrevanju vode, je za novozgrajene apartmaje prevelika, za te je potrebnih približno 15 kW, neizkoriščenih bi tako ostalo 35 kW. Poleg predvidene novogradnje je še obstoječa starejša vila v kateri je butični hotel, ki se ogreva s peleti, hladi pa s hladilnim agregatom - povezava te stavbe na novi sistem je bila tako logična rešitev.

Geosonda pod temeljno ploščo stavbe

Predvidena toplotna črpalka Thermia Mega L deluje na zemeljski vir, v tem primeru geosonde, ki jih je bilo treba primerno umestiti. Ker predvidena novogradnja stoji na svoji parceli, vse okoli nje pa je last občine, smo morali sondo namestiti pod temeljno ploščo stavbe - 10 sond globine po 100m smo zvrtali pred betoniranjem plošče ter povezave med sondami in razdelilnim jaškom izvedli pod temeljnim tamponom. Od začetka del do vgradnje jaška smo porabili manj kot 14 dni in s tem zagotovili nemoten terminski plan za nadaljevanje gradbenih del. 

Vgradnja toplotne črpalke

Po končani gradnji stavbe je izvajalec strojnih del vgradil toplotno črpalko skladno z našo strojno shemo in povezal še sosednji butični hotel. Elektroinštalater je skladno z načrtom izdelal elektro-regulacijsko omaro in izvedel ožičenje sistema. V zadnji fazi smo izvedli še prilagoditev obstoječega sistema v butičnem hotelu in prevezavo komponent na našo regulacijo. Tako ima naš sistem popoln nadzor nad distribucijo toplote in hladi v obeh stavbah. 

Zagon

Po pregledu vseh inštalacij smo opravili priklop vseh komponent, opravili testiranje inštalacij ter naredili testni zagon.

Integracija v centralni nadzorni sistem

V sodelovanju z izvajalcem centralnega nadzornega sistema smo prek ModBus protokola integrirali regulacijo našega sistema v centralni nadzorni sistem Term Dobrna, tako ima tehnično osebje vizualni vpogled v ključne vrednosti ter nadzor in upravljanje z vsemi funkcijami sistema na daljavo.

Servis in podpora

Z uporabnikom smo v tesnem stiku in po zagonu smo opravili še nekaj optimizacij. Glede na nemembnost stavbe smo jim na voljo vedno, ko bi nas potrebovali.

 

 

 

Strošek življenjskega cikla

Primerjalni izračun prikazuje skupni strošek lastništva, ki ga sestavlja 20 let porabe energije, vzdrževanja in financiranja same investicije.
Primerjava velja za povprečno stanovanjsko hišo z letno potrebo po toploti 20.000 kWh, kar je na primer ekvivalentno 2.200 l olja, 2.000 m3 zemeljskega plina.

ODGOVORI NA NAJBOLJ POGOSTA VPRAŠANJA
Je geotermalna toplotna črpalka primerna za radiatorje?
Glede na to, da je proizvajalec naših geotermalnih črpalk švedsko podjetje, kjer ima večina hiš radiatorje, so vse naše naprave sposobne dosegati visoke temperature do 65 °C, obenem pa zagotavljajo tudi vročo vodo na zelo visoki temperaturi.
Je geotermalna toplotna črpalka bolj učinkovita kot zračna?
Zračne toplotne črpalke so se skozi pretekla leta v razvoju približale takratnim geotermalnim toplotnim črpalkam, vendar je Thermia, ki je št. 1 v svetu na področju geotermalnega ogrevanja, z lastnim razvojem in uvedbo novih tehnologij to razliko zopet povečala na približno 40 %!
Kako hitro odreagirate v primeru okvare toplotne črpalke?
Naše naprave delajo praktično brez okvar, če pa bi vseeno prišlo do kakšne težave, imamo servisni center, ki se ob vašem klicu poveže z napravo preko spleta in napako diagnosticira. Večino težav rešimo na daljavo, imamo pa tudi lastno servisno službo, ki je zelo odzivna po vsej Sloveniji; pri vas smo lahko že v enem dnevu, če je nuja in tudi rezervne dele imamo za vsak primer vedno na zalogi.
Zakaj bi za geotermalno toplotno črpalko plačal več, kot za zračno?
Investicija v geotermalno toplotno črpalko je podobna investiciji v zračno, saj toplotni črpalki staneta približno enako. Velja poudariti, da je življenjska doba geotermalne približno dva-krat daljša kot pri zračni. Drugi del investicije pa je v toplotni vir, kjer pri geotermalni toplotni črpalki izdelamo vrtino, ki bo služila 50, 100 ali več let in bo vedno zagotavljala stabilne delovne pogoje toplotni črpalki. Pri zračni toplotni črpalki se zanašamo na zunanje vremenske pogoje in ravno ko rabimo največ energije za ogrevanje hiše, so pogoji za delovanje zračne toplotne črpalke najslabši. Zato takšne naprave porabijo več energije in se hitreje izrabijo.
Konkurenca mi je ponudila manj močno in cenejšo toplotno črpalko, vi pa močnejšo in dražjo.
Na trgu pogosto opazimo, da se vgrajujejo toplotne črpalke, ki so premalo močne in so se vgradile le zaradi nižje cene. Mi se tako neodgovorno ne obnašamo do strank. Bistvo je, da mora toplotna črpalka delovati zanesljivo tudi takrat, ko so zime hladnejše od povprečnih in dočakati dolgo življenjsko dobo. Preobremenjena naprava bi zatajila pri zelo nizkih zunanjih temperaturah in predčasno izdihnila.
Koliko stane geotermalna toplotna črpalka?
Investicijo delimo na tri dele - na samo toplotno črpalko, instalacijo v stavbi ter na izvedbo zbiralnika energije pod zemljo - bodisi vrtine z geosondo, horizontalnega zemeljskega kolektorja ali vodnjaških vrtin za sistem voda/voda. Za konkretne cene nam pošljite povpraševanje in poslali vam bomo ponudbo!

Vprašajte strokovnjaka

Izbira pravega ogrevalnega sistema za vaš dom je kompleksna odločitev. Izkoristite možnost brezplačnega obiska našega svetovalca, ki vam bo z veseljem pojasnil potek investicije in odgovoril na vsa vaša vprašanja.

Želite finančni izračun za vaš dom?

Je za vas primernejša geotermalna ali toplotna črpalka zrak/voda?

Pišite nam in z veseljem vam bomo svetovali in odgovorili na vsa vaša vprašanja.

Atlas Trading

Smo specialisti za načrtovanje in izvedbo rešitev z geotermalnimi toplotnimi črpalkami. V 35-letni zgodovini smo pridobili ključne kompetence in postali zastopniki proizvajalcev, ki so pionirji razvoja geotermalne tehnologije v Evropi.

Smo povezana in uigrana ekipa mladih in usposobljenih strokovnjakov, katere poslanstvo je nuditi rešitve, prilagojene potrebam uporabnikom in jim stati ob strani še desetletja po zaključeni vgradnji.