Toplotne črpalke Thermia - Udobje skozi vse leto!

Ekonomičen in učinkovit sistem za turistično stavbo

Oglejte si naše referenčne projekte

Geotermalna » Naši projekti » Ekonomičen in učinkovit sistem za turistično stavbo

Ekonomičen in učinkovit sistem za turistično stavbo

Uporabnik: Apartmaji Paula
Kraj: Cerklje na Gorenjskem
Model toplotne črpalke: Thermia Atec 16 Plus Twin kit (2 zunanji enoti)
Leto vgradnje: 2015

Opis

Izhodišče

Gre za apartmajsko stavbo blizu smučišča Krvavec, ki tako pozimi kot tudi v ostalih letnih časih nudi različne možnosti športnih dejavnosti. Lastnik je želel ekonomičen in učinkovit sistem ogrevanja, ki bo zanesljiv tudi v hladnih zimskih dneh, predvsem pa, da bo imel popolnoma avtomatizirano delovanje brez dodatnih del.

Kakšno rešitev smo ponudili in zakaj

Stranka je poklicala v podjetje in izrazila zanimanje po zamenjavi obstoječega sistema v apartmajski stavbi. Med glavnimi razlogi za zamenjavo so bili navedeni visoki stroški ogrevanja tako objekta kot tudi sanitarne vode. Lastnik je navedel, da sta trenutno v objektu dva kotla, in sicer eden na trda goriva ter drugi na kurilno olje.

Ker gre za veliko stavbo z veliko apartmaji in wellness sobo, smo takrat ponudili dve zračni enoti Thermia Atec 16 Plus Twin kit – vsaka 16 kW, ki sta povezani z eno notranjo enoto. S tem smo zagotovili dovolj moči tudi v izredno nizkih temperaturah, hkrati pa ponudili tudi rešitev ogrevanja sanitarne vode z dvema grelnikoma. Tovrstna rešitev je bila še toliko bolj pomembna, saj gre v taki stavbi zaradi velikega števila gostov za zelo veliko porabo sanitarne vode.

Potek po korakih

Dimenzioniranje in ponudba
Na osnovi podatkov o stavbi in ogleda smo naredili izračun ter določili najustreznejšo konfiguracijo sistema. Glede na izkušnje in izračun smo v ponudbo dodali po dve zunanji zračni enoti, kar je bilo zadosti za pokritje izgub. Izdelali smo tudi poročilo o predvidenih stroških obratovanja predlaganega sistema.

Ogled stavbe
Na ogledu stavbe smo najprej poiskali prostor za postavitev notranje opreme, slikali obstoječe stanje ter se s stranko dogovorili o regulaciji temperature prostorov. Nato smo zunaj stavbe predlagali prostor za postavitev zunanjih enot ter kako naj bi se izvedla povezava v notranjost.

Stranka nas je povprašala o hrupnosti enot, mi pa smo ji podali podatke, na podlagi katerih smo kasneje skupaj našli rešitev glede lokacije.

Vgradnja toplotne črpalke
Pred vgradnjo toplotne črpalke se je v stavbi oglasil še monter, ki se je z lastnikom dodatno posvetoval glede izvedbe montaže. Na dan montaže je bila dostavljena oprema, ki so jo monterji postavili na predvidena mesta ter začeli z izvedbo. V projekt se je vključil tudi naš vodja, ki je s svojim strokovnim znanjem poskrbel za optimalno rešitev regulacije in sinhronega delovanja z obstoječim kotlom.

Lastniku smo tako med montažo predstavili prednosti omenjene vezave sistema, še posebej to, da lahko zunanji enoti delujeta v drugem režimu ločeni ena od druge. Ena v danem trenutku poskrbi za ogrevanje objekta in druga za ogrevanje sanitarne vode.

Zagon
V času zagona sta bila prisotna monter in vodja podjetja, ki je monterju z nasveti še dodatno pomagal do optimalnih rešitev regulacije. Po opravljeni električni instalaciji smo izvedli testiranje in pogon opreme.

Servis in podpora
Stranki smo podali informacije glede servisnih pregledov, ji predstavili online sistem in delovanje servisne službe. Lastnik je bil prek znancev že predhodno obveščen glede strokovnosti in ažurnosti podjetja Atlas, kar je za vse nas pomenilo veliko priznanje za naš trud.

Strošek življenjskega cikla

Primerjalni izračun prikazuje skupni strošek lastništva, ki ga sestavlja 20 let porabe energije, vzdrževanja in financiranja same investicije.
Primerjava velja za povprečno stanovanjsko hišo z letno potrebo po toploti 20.000 kWh, kar je na primer ekvivalentno 2.200 l olja, 2.000 m3 zemeljskega plina.

ODGOVORI NA NAJBOLJ POGOSTA VPRAŠANJA
Je geotermalna toplotna črpalka primerna za radiatorje?
Glede na to, da je proizvajalec naših geotermalnih črpalk švedsko podjetje, kjer ima večina hiš radiatorje, so vse naše naprave sposobne dosegati visoke temperature do 65 °C, obenem pa zagotavljajo tudi vročo vodo na zelo visoki temperaturi.
Je geotermalna toplotna črpalka bolj učinkovita kot zračna?
Zračne toplotne črpalke so se skozi pretekla leta v razvoju približale takratnim geotermalnim toplotnim črpalkam, vendar je Thermia, ki je št. 1 v svetu na področju geotermalnega ogrevanja, z lastnim razvojem in uvedbo novih tehnologij to razliko zopet povečala na približno 40 %!
Kako hitro odreagirate v primeru okvare toplotne črpalke?
Naše naprave delajo praktično brez okvar, če pa bi vseeno prišlo do kakšne težave, imamo servisni center, ki se ob vašem klicu poveže z napravo preko spleta in napako diagnosticira. Večino težav rešimo na daljavo, imamo pa tudi lastno servisno službo, ki je zelo odzivna po vsej Sloveniji; pri vas smo lahko že v enem dnevu, če je nuja in tudi rezervne dele imamo za vsak primer vedno na zalogi.
Zakaj bi za geotermalno toplotno črpalko plačal več, kot za zračno?
Investicija v geotermalno toplotno črpalko je podobna investiciji v zračno, saj toplotni črpalki staneta približno enako. Velja poudariti, da je življenjska doba geotermalne približno dva-krat daljša kot pri zračni. Drugi del investicije pa je v toplotni vir, kjer pri geotermalni toplotni črpalki izdelamo vrtino, ki bo služila 50, 100 ali več let in bo vedno zagotavljala stabilne delovne pogoje toplotni črpalki. Pri zračni toplotni črpalki se zanašamo na zunanje vremenske pogoje in ravno ko rabimo največ energije za ogrevanje hiše, so pogoji za delovanje zračne toplotne črpalke najslabši. Zato takšne naprave porabijo več energije in se hitreje izrabijo.
Konkurenca mi je ponudila manj močno in cenejšo toplotno črpalko, vi pa močnejšo in dražjo.
Na trgu pogosto opazimo, da se vgrajujejo toplotne črpalke, ki so premalo močne in so se vgradile le zaradi nižje cene. Mi se tako neodgovorno ne obnašamo do strank. Bistvo je, da mora toplotna črpalka delovati zanesljivo tudi takrat, ko so zime hladnejše od povprečnih in dočakati dolgo življenjsko dobo. Preobremenjena naprava bi zatajila pri zelo nizkih zunanjih temperaturah in predčasno izdihnila.
Koliko stane geotermalna toplotna črpalka?
Investicijo delimo na tri dele - na samo toplotno črpalko, instalacijo v stavbi ter na izvedbo zbiralnika energije pod zemljo - bodisi vrtine z geosondo, horizontalnega zemeljskega kolektorja ali vodnjaških vrtin za sistem voda/voda. Za konkretne cene nam pošljite povpraševanje in poslali vam bomo ponudbo!

Vprašajte strokovnjaka

Izbira pravega ogrevalnega sistema za vaš dom je kompleksna odločitev. Izkoristite možnost brezplačnega obiska našega svetovalca, ki vam bo z veseljem pojasnil potek investicije in odgovoril na vsa vaša vprašanja.

Želite finančni izračun za vaš dom?

Je za vas primernejša geotermalna ali toplotna črpalka zrak/voda?

Pišite nam in z veseljem vam bomo svetovali in odgovorili na vsa vaša vprašanja.

Atlas Trading

Smo specialisti za načrtovanje in izvedbo rešitev z geotermalnimi toplotnimi črpalkami. V 35-letni zgodovini smo pridobili ključne kompetence in postali zastopniki proizvajalcev, ki so pionirji razvoja geotermalne tehnologije v Evropi.

Smo povezana in uigrana ekipa mladih in usposobljenih strokovnjakov, katere poslanstvo je nuditi rešitve, prilagojene potrebam uporabnikom in jim stati ob strani še desetletja po zaključeni vgradnji.