Toplotne črpalke Thermia - Udobje skozi vse leto!

S TOPLOTNO ČRPALKO IN SONČNO ELEKTRARNO SO SI ZAGOTOVILI ZELENO OGREVANJE

Oglejte si naše referenčne projekte

Geotermalna » Naši projekti » S TOPLOTNO ČRPALKO IN SONČNO ELEKTRARNO SO SI ZAGOTOVILI ZELENO OGREVANJE

S TOPLOTNO ČRPALKO IN SONČNO ELEKTRARNO SO SI ZAGOTOVILI ZELENO OGREVANJE

Uporabnik: Matic T.
Vrsta stavbe: Družinska stanovanjska hiša
Kraj: Prevalje
Model toplotne črpalke: 2 geosondi, Calibra eco 12 Duo
Velikost stavbe (m2): 220
Leto vgradnje: 2022
Sistem ogrevanja: Radiatorji
Izvedba strojnih inštalacij: Zaveršnik Andrej s.p.

Izhodišče

Lastnik stanovanjske hiše z ogrevalno površino 220 m2, je zaradi odločitve družinskih članov, da bodo ostali doma in višje porabe energije za ogrevanje razmišljal o zamenjavi sistema.

Kakšno rešitev smo ponudili?

Na osnovi ogleda in ocene situacije na lokaciji smo predlagali sistem zemlja voda z geosondami. Pred tem smo preko geologa in vrtalcev pridobili potrebne informacije o sestavi tal. Ponujena rešitev je zajemala model toplotne črpalke Calibra 12 Eco Duo, kar predstavlja sistem z ločenim grelnikom vode, saj je bila višina stropa v kotlovnici prenizka za klasično izvedbo z integriranim grelnikom vode. Na parceli v neposredni bližini hiše sta se izvedli dve vrtini po 80m ter vgradnim razdelilnim jaškom.

Zakaj se je kupec odločil za našo rešitev?

Lastnik se je že predhodno pozanimal o dolgotrajnih sistemih z nizkimi stroški delovanja kot vzdrževanja preko medijev in znancev. Ob ogledu in strokovnem svetovanju g. Zaveršnika je tako zadeva dobila še dodatno potrditev, poleg tega pa je stranko prepričalo dejstvo, da  gre za švedskega proizvajalca Thermia, ki je eden vodilnih na tem področju in proizvaja toplotne črpalke za najbolj zahtevna podnebna področja.

Sistem zemlja/voda kot optimalna izbira

Na lokaciji objekta je bila struktiura zemjine sestavljena iz rečnih teras, kot podlaga dolomit ter dosti vsebnosti vode. Iz dveh vrtin smo tako pridobili dovolj energije, ki je bila potrebna za ogrevanje objekta in tople sanitarne vode. Lastniku se je predstavila tudi najbolj optimalna rešitev regulacije temperature sistema ter predstavljeno 24 urno optimalno delovanje.

 

Toplotna črpalka deluje v kombinaciji s sončno elektrarno in tako je družina poskrbela za popolno samooskrbo kot tudi zeleno energijo. 

Izvedba in zagon

V kotlovnici se je najprej izgradila stara peč, nato pa je sledila montaža nove toplotne črpalke, priključena na geosondi. Monter g. Zaveršnik se je pred samo postavitvijo nove opreme še prej posvetoval z lastnikom glede na njegove želje in tako izvedel strojne ter elektro povezave. Uredila se je prav tako internetna povezava za daljinski dostop, na koncu je sledilo še poučevanje lastnika.

V tej stavbi je vgrajena toplotna črpalka:

Thermia Calibra Eco 12 duo

  • Ena najbolj učinkovitih toplotnih črpalk na trgu - SCOP = 5,96
  • Uporabniku prijazna z zaslonom na dotik v slovenskem jeziku
  • Skoraj neslišno delovanje
  • Primerna tako za radiatorsko kot za talno ogrevanje
  • 3 razredi toplotne moči: 2-8 kW, 3-12 kW in 4-16 kW
Thermia Calibra Eco 12 duo

Ustrezala bi tudi

Thermia Calibra Eco 12 duo

Thermia Atlas

Preverite več >

Thermia Calibra Eco 12 duo

Thermia Legend

Preverite več >

Strošek življenjskega cikla

Primerjalni izračun prikazuje skupni strošek lastništva, ki ga sestavlja 20 let porabe energije, vzdrževanja in financiranja same investicije.
Primerjava velja za povprečno stanovanjsko hišo z letno potrebo po toploti 20.000 kWh, kar je na primer ekvivalentno 2.200 l olja, 2.000 m3 zemeljskega plina.

ODGOVORI NA NAJBOLJ POGOSTA VPRAŠANJA
Je geotermalna toplotna črpalka primerna za radiatorje?
Glede na to, da je proizvajalec naših geotermalnih črpalk švedsko podjetje, kjer ima večina hiš radiatorje, so vse naše naprave sposobne dosegati visoke temperature do 65 °C, obenem pa zagotavljajo tudi vročo vodo na zelo visoki temperaturi.
Je geotermalna toplotna črpalka bolj učinkovita kot zračna?
Zračne toplotne črpalke so se skozi pretekla leta v razvoju približale takratnim geotermalnim toplotnim črpalkam, vendar je Thermia, ki je št. 1 v svetu na področju geotermalnega ogrevanja, z lastnim razvojem in uvedbo novih tehnologij to razliko zopet povečala na približno 40 %!
Kako hitro odreagirate v primeru okvare toplotne črpalke?
Naše naprave delajo praktično brez okvar, če pa bi vseeno prišlo do kakšne težave, imamo servisni center, ki se ob vašem klicu poveže z napravo preko spleta in napako diagnosticira. Večino težav rešimo na daljavo, imamo pa tudi lastno servisno službo, ki je zelo odzivna po vsej Sloveniji; pri vas smo lahko že v enem dnevu, če je nuja in tudi rezervne dele imamo za vsak primer vedno na zalogi.
Zakaj bi za geotermalno toplotno črpalko plačal več, kot za zračno?
Investicija v geotermalno toplotno črpalko je podobna investiciji v zračno, saj toplotni črpalki staneta približno enako. Velja poudariti, da je življenjska doba geotermalne približno dva-krat daljša kot pri zračni. Drugi del investicije pa je v toplotni vir, kjer pri geotermalni toplotni črpalki izdelamo vrtino, ki bo služila 50, 100 ali več let in bo vedno zagotavljala stabilne delovne pogoje toplotni črpalki. Pri zračni toplotni črpalki se zanašamo na zunanje vremenske pogoje in ravno ko rabimo največ energije za ogrevanje hiše, so pogoji za delovanje zračne toplotne črpalke najslabši. Zato takšne naprave porabijo več energije in se hitreje izrabijo.
Konkurenca mi je ponudila manj močno in cenejšo toplotno črpalko, vi pa močnejšo in dražjo.
Na trgu pogosto opazimo, da se vgrajujejo toplotne črpalke, ki so premalo močne in so se vgradile le zaradi nižje cene. Mi se tako neodgovorno ne obnašamo do strank. Bistvo je, da mora toplotna črpalka delovati zanesljivo tudi takrat, ko so zime hladnejše od povprečnih in dočakati dolgo življenjsko dobo. Preobremenjena naprava bi zatajila pri zelo nizkih zunanjih temperaturah in predčasno izdihnila.
Koliko stane geotermalna toplotna črpalka?
Investicijo delimo na tri dele - na samo toplotno črpalko, instalacijo v stavbi ter na izvedbo zbiralnika energije pod zemljo - bodisi vrtine z geosondo, horizontalnega zemeljskega kolektorja ali vodnjaških vrtin za sistem voda/voda. Za konkretne cene nam pošljite povpraševanje in poslali vam bomo ponudbo!

Vprašajte strokovnjaka

Izbira pravega ogrevalnega sistema za vaš dom je kompleksna odločitev. Izkoristite možnost brezplačnega obiska našega svetovalca, ki vam bo z veseljem pojasnil potek investicije in odgovoril na vsa vaša vprašanja.

Želite finančni izračun za vaš dom?

Je za vas primernejša geotermalna ali toplotna črpalka zrak/voda?

Pišite nam in z veseljem vam bomo svetovali in odgovorili na vsa vaša vprašanja.

Atlas Trading

Smo specialisti za načrtovanje in izvedbo rešitev z geotermalnimi toplotnimi črpalkami. V 35-letni zgodovini smo pridobili ključne kompetence in postali zastopniki proizvajalcev, ki so pionirji razvoja geotermalne tehnologije v Evropi.

Smo povezana in uigrana ekipa mladih in usposobljenih strokovnjakov, katere poslanstvo je nuditi rešitve, prilagojene potrebam uporabnikom in jim stati ob strani še desetletja po zaključeni vgradnji.