Toplotne črpalke Thermia - Udobje skozi vse leto!

BREZSKRBNO OGREVANJE TUDI ZA NASLEDNJE GENERACIJE

Oglejte si naše referenčne projekte

Geotermalna » Naši projekti » BREZSKRBNO OGREVANJE TUDI ZA NASLEDNJE GENERACIJE

BREZSKRBNO OGREVANJE TUDI ZA NASLEDNJE GENERACIJE

Uporabnik: Željko S.
Kraj: Metlika
Model toplotne črpalke: Calibra Eco 12
Leto vgradnje: 2022
Velikost stavbe (m2): 200
Sistem ogrevanja: Radiatorji
Število oseb: 2-5
Izolacija objekta: Srednje dobro izoliran objekt
Predhodna poraba energenta: cca. 2500 l olje
Izvedba strojnih inštalacij: Mežme d.o.o.

Izhodišče

Investitor živi z partnerko v srednje dobro izolirani hiši v Metliki. Na obisk občasno pridejo otroci z vnuki. G. Danilo iz podjetja Mežme d.o.o. mu je dolga leta servisiral peč na olje. Zaradi pogostega vzdrževanja in razmišljanja o okolju bolj prijaznem načinu ogrevanja so začeli razmišljati o toplotni črpalki. Tudi stroški ogrevanja s kurilnim oljem so bili zelo visoki, investitor pa se počasi bliža pokoju in bi rad dolgoročno znižal obratovalne stroške. Kot večina drugih strank so imeli v mislih toplotno črpalko zrak/voda in s to idejo so začeli povpraševati po rešitvah.

Ker so imeli zraven hiše dovolj zemlje, jim je bil predstavljen tudi sistem zemlja/voda s horizontalnim zemeljskim kolektorjem, katerega prej detajlno niso poznali. Po obrazložitvi postopka izvedbe, delovanja brez zunanje enote, višjega SCOP faktorja in veliko bolj zanesljivega delovanja z dolgo življenjsko dobo, jih je začela zadeva zelo zanimati. Takšna izvedba je cenovno zelo blizu bolj kakovostnim sistemom zrak/voda, zato je bila odločitev že skoraj sprejeta.

Po pogovoru z nekaj strankami, ki že imajo takšen sistem in po pridobitvi realnih podatkov o porabi elektrike ter zanesljivosti sistema, je bila sprejeta odločitev za geotermalno toplotno črpalko.

Kakšno rešitev smo ponudili in zakaj?

Na podlagi ogleda je bila definirana najbolj optimalna toplotna črpalka. To je inverterski model Calibra Eco 12, ki lahko ogrevalno moč prilagaja trenutnim potrebam objekta. Zaradi dokaj dobre izolacije hiša občasno rabi zelo majhno moč ogrevanja. V najhujšem mrazu pa je potrebna višja konična moč zaradi radiatorskega sistema in velikosti hiše.

 

Stranka je imela na voljo prosto parcelo, ki se lahko uporabi za izvedbo horizontalnega zemeljskega kolektorja. S takšno rešitvijo je bila investicija le nekoliko višja od izvedbe z zrak/voda toplotno črpalko. Prav tako je pri geotermalnih toplotnih črpalkah višja tudi subvencije Ekosklada.

Zakaj se je kupec odločil za našo rešitev?

Investitor je zaupal predvsem izkušnjam in kakovosti izvedbe lokalnega mojstra. Prepričala ga je tudi najnovejša tehnologija geotermalne toplotne črpalke Thermia ter dobre reference podjetja Atlas. Ponujena rešitev je omogočala povsem tiho izvedbo brez zunanje enote z dolgo življenjsko dobo in najnižjimi obratovalnimi stroški. Izveden zemeljski kolektor bo lahko služil tudi za prihodnje generacije stanovalcev v hiši.

 

V celotnem času od definiranja projekta do končnega zagona smo bili s kupcem na vezi preko monterja. Tako smo zadeve peljali zelo hitro brez nepotrebnih zastojev in težav. V roku nekaj mesecev se je na lokaciji izvedbe kolektorja zarasla zelenica in več ni bilo nobenih sledi posega.

Geotermalna toplotna črpalka z zemeljskim kolektorjem

V kolikor je na voljo zadostna površina zemljišča in je zemlja primerna za kopanje (brez skal in na neplazovitem območju), je izvedba s horizontalnim kolektorjem najboljša izbira. Izkoristki toplotne črpalke so v povprečju podobni izvedbi z geosondami, začetna investicija pa je nižja. Ob pravilnem definiranju potrebne dolžine turbulentne cevi in strokovni izvedbi, kolektor nima neposrednega vpliva za zgornjo, rodovitno plast zemlje. Tako funkcija zemljišča ostane nespremenjena in je primerna za zelenico, vrt, njivo ali travnik.

Kombinacija s sončno elektrarno

Ker je na objektu tudi sončna elektrarna, je strošek ogrevanja še toliko nižji. Tudi kar se tiče vplivov na okolje je to najboljša možna kombinacija. Zaradi nižje porabe za ogrevanje pa je ostalo nekaj kWh na voljo še za morebitne investicije v prihodnosti, ko bo pri hiši morda še kak električni avto ali drug večji porabnik.

Zaključne misli

Sedaj so v objektu stalne temperature, kar je velika sprememba med prejšnjim načinom ogrevanja. Tudi stroški obratovanja so nekajkrat nižji, sploh v kombinaciji s sončno elektrarno. Tako so si zagotovili trajno rešitev za naslednjih 25 do 30 let, zemeljski kolektor pa bo opravljal svojo vlogo tudi po menjavi toplotne črpalke v prihodnosti. Vsekakor priporočajo toplotne črpalke Thermia vsem, ki razmišljajo o novem načinu ogrevanja. Sam investitor gleda na projekt tudi iz strokovnega, projektantskega vidika in vidi velike prednosti.

Servis in podpora

Stranko smo seznanili, da ji je v času življenjske dobe sistema na voljo naša pooblaščena servisna služba in da lahko večino morebitnih zapletov rešimo že prek nadzora na daljavo. Zaradi tega smo toplotno črpalko registrirali na serverju za daljinski nadzor ter stranki sporočili podatke za prenos aplikacije. Zdaj lahko preko mobilnega telefona spremlja delovanje naprave.

V tej stavbi je vgrajena toplotna črpalka:

Thermia Calibra

  • Zmanjšajte vašo porabo energije za do 80 %
  • Inverter tehnologija se natančno prilagaja trenutnim potrebam
  • Dve velikosti: 1,5-7 kW in 3-12 kW
  • Zasnovana za nizkoenergijske hiše in adaptacije
  • Najbolj zmogljiva pri pripravi tople sanitarne vode v svojem segment
Thermia Calibra

Ustrezala bi tudi

Thermia Calibra

Thermia Legend

Preverite več >

Thermia Calibra

Thermia Calibra

Strošek življenjskega cikla

Primerjalni izračun prikazuje skupni strošek lastništva, ki ga sestavlja 20 let porabe energije, vzdrževanja in financiranja same investicije.
Primerjava velja za povprečno stanovanjsko hišo z letno potrebo po toploti 20.000 kWh, kar je na primer ekvivalentno 2.200 l olja, 2.000 m3 zemeljskega plina.

ODGOVORI NA NAJBOLJ POGOSTA VPRAŠANJA
Je geotermalna toplotna črpalka primerna za radiatorje?
Glede na to, da je proizvajalec naših geotermalnih črpalk švedsko podjetje, kjer ima večina hiš radiatorje, so vse naše naprave sposobne dosegati visoke temperature do 65 °C, obenem pa zagotavljajo tudi vročo vodo na zelo visoki temperaturi.
Je geotermalna toplotna črpalka bolj učinkovita kot zračna?
Zračne toplotne črpalke so se skozi pretekla leta v razvoju približale takratnim geotermalnim toplotnim črpalkam, vendar je Thermia, ki je št. 1 v svetu na področju geotermalnega ogrevanja, z lastnim razvojem in uvedbo novih tehnologij to razliko zopet povečala na približno 40 %!
Kako hitro odreagirate v primeru okvare toplotne črpalke?
Naše naprave delajo praktično brez okvar, če pa bi vseeno prišlo do kakšne težave, imamo servisni center, ki se ob vašem klicu poveže z napravo preko spleta in napako diagnosticira. Večino težav rešimo na daljavo, imamo pa tudi lastno servisno službo, ki je zelo odzivna po vsej Sloveniji; pri vas smo lahko že v enem dnevu, če je nuja in tudi rezervne dele imamo za vsak primer vedno na zalogi.
Zakaj bi za geotermalno toplotno črpalko plačal več, kot za zračno?
Investicija v geotermalno toplotno črpalko je podobna investiciji v zračno, saj toplotni črpalki staneta približno enako. Velja poudariti, da je življenjska doba geotermalne približno dva-krat daljša kot pri zračni. Drugi del investicije pa je v toplotni vir, kjer pri geotermalni toplotni črpalki izdelamo vrtino, ki bo služila 50, 100 ali več let in bo vedno zagotavljala stabilne delovne pogoje toplotni črpalki. Pri zračni toplotni črpalki se zanašamo na zunanje vremenske pogoje in ravno ko rabimo največ energije za ogrevanje hiše, so pogoji za delovanje zračne toplotne črpalke najslabši. Zato takšne naprave porabijo več energije in se hitreje izrabijo.
Konkurenca mi je ponudila manj močno in cenejšo toplotno črpalko, vi pa močnejšo in dražjo.
Na trgu pogosto opazimo, da se vgrajujejo toplotne črpalke, ki so premalo močne in so se vgradile le zaradi nižje cene. Mi se tako neodgovorno ne obnašamo do strank. Bistvo je, da mora toplotna črpalka delovati zanesljivo tudi takrat, ko so zime hladnejše od povprečnih in dočakati dolgo življenjsko dobo. Preobremenjena naprava bi zatajila pri zelo nizkih zunanjih temperaturah in predčasno izdihnila.
Koliko stane geotermalna toplotna črpalka?
Investicijo delimo na tri dele - na samo toplotno črpalko, instalacijo v stavbi ter na izvedbo zbiralnika energije pod zemljo - bodisi vrtine z geosondo, horizontalnega zemeljskega kolektorja ali vodnjaških vrtin za sistem voda/voda. Za konkretne cene nam pošljite povpraševanje in poslali vam bomo ponudbo!

Vprašajte strokovnjaka

Izbira pravega ogrevalnega sistema za vaš dom je kompleksna odločitev. Izkoristite možnost brezplačnega obiska našega svetovalca, ki vam bo z veseljem pojasnil potek investicije in odgovoril na vsa vaša vprašanja.

Želite finančni izračun za vaš dom?

Je za vas primernejša geotermalna ali toplotna črpalka zrak/voda?

Pišite nam in z veseljem vam bomo svetovali in odgovorili na vsa vaša vprašanja.

Atlas Trading

Smo specialisti za načrtovanje in izvedbo rešitev z geotermalnimi toplotnimi črpalkami. V 35-letni zgodovini smo pridobili ključne kompetence in postali zastopniki proizvajalcev, ki so pionirji razvoja geotermalne tehnologije v Evropi.

Smo povezana in uigrana ekipa mladih in usposobljenih strokovnjakov, katere poslanstvo je nuditi rešitve, prilagojene potrebam uporabnikom in jim stati ob strani še desetletja po zaključeni vgradnji.