Toplotne črpalke Thermia - Udobje skozi vse leto!

LASTNIKI NOVOGRADNJE SO IZKORISTILI PARCELO ZA HORIZONTALNI KOLEKTOR

Oglejte si naše referenčne projekte

Geotermalna » Naši projekti » LASTNIKI NOVOGRADNJE SO IZKORISTILI PARCELO ZA HORIZONTALNI KOLEKTOR

LASTNIKI NOVOGRADNJE SO IZKORISTILI PARCELO ZA HORIZONTALNI KOLEKTOR

Uporabnik: Renato B.
Kraj: Mirna Peč
Model toplotne črpalke: Calibra Eco 8
Leto vgradnje: 2022
Velikost stavbe (m2): 200
Sistem ogrevanja: Talno gretje
Število oseb: 4
Izolacija objekta: Nizkoenergijska novogradnja
Izvedba strojnih inštalacij: Mežme d.o.o.

Izhodišče

Družina si je zgradila novo hišo in je iskala sistem ogrevanja za dolgi rok, ki ga bodo lahko izkoriščali tudi njihovi otroci in vnuki. Zaradi zunanjega izgleda in mirne lokacije so iskali tiho rešitev brez zunanje enote, ki bi kvarila izgled moderne hiše. G. Renato je sam raziskal vse možne rešitve in se na koncu odločil za geotermalno toplotno črpalko kot ekonomsko najugodnejšo rešitev. Vsekakor pa je pomembni faktor igral tudi ekološki faktor in zanesljivost ter trajnost sistema.

Večina ponudnikov je predlagala toplotno črpalko zrak/voda, tudi v projektu je bila. Ker so razmišljali širše in na dolgi rok, so se odložili za izvedbo zemlja/voda. Preko lokalnega instalaterja Mežme d.o.o. so dobili nekaj kontaktov zadovoljnih uporabnikov. Ti so jim razložili postopek izvedbe, prednosti tihega delovanja brez zunanje enote, zelo nizke porabe in zanesljivosti delovanja. Ker je bila izvedba cenovno primerljiva z malo bolj kakovostnim sistemom zrak/voda, so se odločili za izvedbo horizontalnega zemeljskega kolektorja.

Kakšno rešitev smo ponudili in zakaj?

Glede na zahteve naročnika je bila predlagana izvedba z invertersko toplotno črpalko Thermia. Izbran je bil model Calibra Eco 8, ki ogreva v območju od 2kW do 8 kW in se prilagaja trenutnim potrebam objekta. Novogradnja je nizkoenergijske izvedbe, zato v prehodnih obdobjih potrebuje zelo malo moči za ogrevanje. Na tej lokaciji pa občasno temperature za več časa padejo pod -15°C in v tistem obdobju je potrebno imeti rezervo v ogrevalni moči.

 

Stranka je imela na voljo prosto parcelo, ki se lahko uporabi za izvedbo horizontalnega zemeljskega kolektorja. S takšno rešitvijo je bila investicija le nekoliko višja od izvedbe z zrak/voda toplotno črpalko, sploh ob upoštevanju subvencije Ekosklada, ki je bila 1.500 eur višja.

Zakaj se je kupec odločil za našo rešitev?

Po temeljiti raziskavi možnih rešitev, tehnologij in uporabniških izkušenj se je stranka odločila za Thermia toplotno črpalko, saj ni zasledila negativnih izkušenj. Tudi podjetje Atlas je preverjeno zanesljivo s hitro odzivnostjo. Investitor je zaupal tudi izkušnjam lokalnega inštalaterja g. Danila iz podjetja Mežme d.o.o.. Podjetje Thermia je pionir na področju geotermalnih toplotnih črpalk in vodilni v razvoju na tem področju.

Geotermalna toplotna črpalka z zemeljskim kolektorjem

Stranka je imela na voljo kmetijsko zemljišče za izvedbo kolektorja. Dela so bila opravljena v enem dnevu s pomočjo lokalnega strojnika in g. Danila. Po nekaj mesecih se na območju več ni poznalo, da je tam pod zemljo kolektor. Zemljišče se nemoteno uporablja in ni izgubilo nič na svoji vrednosti in funkciji.

Zaključne misli

Po preživetem prvem letu so zelo zadovoljni, da so se odločili za geotermalno toplotno črpalko. V hiši je vedno prijetna temperatura ob najnižjih možnih stroških. Ko se primerjajo z znanci, ki imajo rešitve zrak/voda, so neprimerno bolj zadovoljni. Tudi sprememb nastavitev je veliko manj kot pri ostalih, servisiranje in preventivno vzdrževanje pa ni potrebno. Z investicijo so si zagotovili trajno rešitev za naslednjih 25 do 30 let, zemeljski kolektor pa bo opravljal svojo vlogo tudi po menjavi toplotne črpalke v prihodnosti.

 

Thermio bi priporočal vsem, saj vidi, da zadeva deluje odlično!

Servis in podpora

Zelo so navdušeni nad enostavnim upravljanjem s toplotno črpalko. Ko so ugotovili prave nastavitve, naprava deluje samostojno in zagotavlja konstantno prijetje temperature in obilo tople sanitarne vode. Stranko smo seznanili, da ji je v času življenjske dobe sistema na voljo naša pooblaščena servisna služba in da lahko večino morebitnih zapletov rešimo že prek nadzora na daljavo.

V tej stavbi je vgrajena toplotna črpalka:

Thermia Calibra Eco 8

  • Ena najbolj učinkovitih toplotnih črpalk na trgu - SCOP = 5,96
  • Uporabniku prijazna z zaslonom na dotik v slovenskem jeziku
  • Skoraj neslišno delovanje
  • Primerna tako za radiatorsko kot za talno ogrevanje
  • 3 razredi toplotne moči: 2-8 kW, 3-12 kW in 4-16 kW
Thermia Calibra Eco 8

Ustrezala bi tudi

Thermia Calibra Eco 8

Thermia Calibra Eco

Preverite več >

Thermia Calibra Eco 8

Thermia Legend

Preverite več >

Strošek življenjskega cikla

Primerjalni izračun prikazuje skupni strošek lastništva, ki ga sestavlja 20 let porabe energije, vzdrževanja in financiranja same investicije.
Primerjava velja za povprečno stanovanjsko hišo z letno potrebo po toploti 20.000 kWh, kar je na primer ekvivalentno 2.200 l olja, 2.000 m3 zemeljskega plina.

ODGOVORI NA NAJBOLJ POGOSTA VPRAŠANJA
Je geotermalna toplotna črpalka primerna za radiatorje?
Glede na to, da je proizvajalec naših geotermalnih črpalk švedsko podjetje, kjer ima večina hiš radiatorje, so vse naše naprave sposobne dosegati visoke temperature do 65 °C, obenem pa zagotavljajo tudi vročo vodo na zelo visoki temperaturi.
Je geotermalna toplotna črpalka bolj učinkovita kot zračna?
Zračne toplotne črpalke so se skozi pretekla leta v razvoju približale takratnim geotermalnim toplotnim črpalkam, vendar je Thermia, ki je št. 1 v svetu na področju geotermalnega ogrevanja, z lastnim razvojem in uvedbo novih tehnologij to razliko zopet povečala na približno 40 %!
Kako hitro odreagirate v primeru okvare toplotne črpalke?
Naše naprave delajo praktično brez okvar, če pa bi vseeno prišlo do kakšne težave, imamo servisni center, ki se ob vašem klicu poveže z napravo preko spleta in napako diagnosticira. Večino težav rešimo na daljavo, imamo pa tudi lastno servisno službo, ki je zelo odzivna po vsej Sloveniji; pri vas smo lahko že v enem dnevu, če je nuja in tudi rezervne dele imamo za vsak primer vedno na zalogi.
Zakaj bi za geotermalno toplotno črpalko plačal več, kot za zračno?
Investicija v geotermalno toplotno črpalko je podobna investiciji v zračno, saj toplotni črpalki staneta približno enako. Velja poudariti, da je življenjska doba geotermalne približno dva-krat daljša kot pri zračni. Drugi del investicije pa je v toplotni vir, kjer pri geotermalni toplotni črpalki izdelamo vrtino, ki bo služila 50, 100 ali več let in bo vedno zagotavljala stabilne delovne pogoje toplotni črpalki. Pri zračni toplotni črpalki se zanašamo na zunanje vremenske pogoje in ravno ko rabimo največ energije za ogrevanje hiše, so pogoji za delovanje zračne toplotne črpalke najslabši. Zato takšne naprave porabijo več energije in se hitreje izrabijo.
Konkurenca mi je ponudila manj močno in cenejšo toplotno črpalko, vi pa močnejšo in dražjo.
Na trgu pogosto opazimo, da se vgrajujejo toplotne črpalke, ki so premalo močne in so se vgradile le zaradi nižje cene. Mi se tako neodgovorno ne obnašamo do strank. Bistvo je, da mora toplotna črpalka delovati zanesljivo tudi takrat, ko so zime hladnejše od povprečnih in dočakati dolgo življenjsko dobo. Preobremenjena naprava bi zatajila pri zelo nizkih zunanjih temperaturah in predčasno izdihnila.
Koliko stane geotermalna toplotna črpalka?
Investicijo delimo na tri dele - na samo toplotno črpalko, instalacijo v stavbi ter na izvedbo zbiralnika energije pod zemljo - bodisi vrtine z geosondo, horizontalnega zemeljskega kolektorja ali vodnjaških vrtin za sistem voda/voda. Za konkretne cene nam pošljite povpraševanje in poslali vam bomo ponudbo!

Vprašajte strokovnjaka

Izbira pravega ogrevalnega sistema za vaš dom je kompleksna odločitev. Izkoristite možnost brezplačnega obiska našega svetovalca, ki vam bo z veseljem pojasnil potek investicije in odgovoril na vsa vaša vprašanja.

Želite finančni izračun za vaš dom?

Je za vas primernejša geotermalna ali toplotna črpalka zrak/voda?

Pišite nam in z veseljem vam bomo svetovali in odgovorili na vsa vaša vprašanja.

Atlas Trading

Smo specialisti za načrtovanje in izvedbo rešitev z geotermalnimi toplotnimi črpalkami. V 35-letni zgodovini smo pridobili ključne kompetence in postali zastopniki proizvajalcev, ki so pionirji razvoja geotermalne tehnologije v Evropi.

Smo povezana in uigrana ekipa mladih in usposobljenih strokovnjakov, katere poslanstvo je nuditi rešitve, prilagojene potrebam uporabnikom in jim stati ob strani še desetletja po zaključeni vgradnji.