Toplotne črpalke Thermia - Udobje skozi vse leto!

Oglejte si naše referenčne projekte

Premišljena izbira sistema ogrevanja in hlajenja v energetsko potratni hiši v Logatcu

Premišljena izbira sistema ogrevanja in hlajenja v energetsko potratni hiši v Logatcu

Uporabnik: Gregor T.
Kraj: Logatec
Model toplotne črpalke: Atlas 18 Duo
Leto vgradnje: 2021
Velikost objekt (m2): 300
Izolacija objekta: 5-10 cm znotraj zidov, 2-slojna lesena starejša, 10-15 cm streha
Predhodna poraba energenta: cca. 40 m3 drva

Izhodišče

Investitor živi z družino v energetsko potratni hiši v Logatcu. Hiša je stara meščanska vila, ki je slabše izolirana in ima veliko energetsko porabo. Kljub dejstvu, da imajo v lasti velik gozd, jim priprava drv in kurjenje ter čiščenje peči vzame veliko časa in energije.
Temperatura v objektu zaradi slabe izolacije veliko niha, ko pa se hiša shladi, jo je težko hitro ogreti. Ker so si želeli večjega udobja ob sprejemljivih stroških, so začeli razmišljati o vgradnji toplotne črpalke. Zanimalo jih je, ali sploh obstaja primerna rešitev za takšno stavbo. Stavbe v kratkem ne nameravajo dodatno izolirati.

Kakšno rešitev smo ponudili in zakaj

Glede na velikost stavbe in stanje izolacije smo jim že od samega začetka svetovali geotermalno toplotno črpalko. Na podlagi naših izkušenj – tudi z najbolj kakovostnimi črpalkami zrak/voda – dobro vemo, da ta rešitev za take objekte ni mogoča oziroma bosta imela stranka in posledično tudi dobavitelj velike težave z doseganjem ugodnih bivalnih temperatur. Prav tako bi bili stroški ogrevanja zelo visoki.

Stranki smo priporočili toplotno črpalko Thermia Atlas 18 Duo z ločenim 300-litrskim bojlerjem. Ta model je najmočnejša geotermalna črpalka za hiše, ki jo ponuja ta proizvajalec, in ima tudi enega najvišjih energetskih izkoristkov med vsemi modeli na trgu. Če želimo doseči normalne obratovalne stroške, na podlagi izkušenj vemo, da je takšno stavbo možno ogrevati le s takšno toplotno črpalko.

Potek po korakih

Povpraševanje
Stranka je podala povpraševanje z izračunom prek naše spletne strani. V roku nekaj dni smo z njim stopili v stik za dodatne podatke o objektu, ki jih potrebujemo za dimenzioniranje geotermalnega sistema. Predstavili smo mu različne modele geotermalnih toplotnih črpalk, ki jih lahko ponudimo, ter okviren strošek investicije v primeru montaže geotermalne toplotne črpalke z geosondo. Že v začetku pa smo mu odsvetovali reševanje ogrevanja s toplotno črpalko zrak/voda in mu povedali, da mu je ne priporočamo, saj želimo izvajati le zanesljive rešitve, ki se obnesejo na dolgi rok.

Dimenzioniranje in ponudba
Na podlagi temeljitega pogovora s stranko in pridobljenih podatkov smo začeli z dimenzioniranjem geotermalnega sistema. V programu HPC2, ki ga je razvilo podjetje Thermia, smo preverili pravilnost naših predvidevanj in dobili potrdilo, da je toplotna črpalka Thermia Atlas 18 Duo najbolj primerna. V istem programu smo naredili tudi izračun predvidene porabe. V sodelovanju z našo geologinjo smo preverili tudi geološko podlago na lokaciji. Na podlagi izračunov in z upoštevanjem vseh dejavnikov smo stranki priporočili 3 geosonde na globini 100 metrov.

Ogled stavbe
S stranko smo si ogledali zunanjost in notranjost hiše. V kotlovnici smo določili mesto priključitve na obstoječi sistem ter možnost preboja za geosondo. Še enkrat smo se pogovorili o porabi ter pregledali dejansko izolacijo objekta. Priporočili smo ji tudi, da ob prvi priložnosti pregledajo okna iz po potrebi zamenja tesnila.

Stranki smo predstavili našo rešitev. Imela je veliko vprašanj, saj je obstajal določen dvom, da bo lahko primerno ogrel hišo brez drv. Z našimi strokovnimi argumenti ter primerih na podobnih objektih, smo dokazali, da bo naš sistem deloval. To je pokazal tudi naš izračun, ki je upošteval vse vhodne podatke: lokacijo, izolacijo, ogrevalno površino, želeno temperaturo, trenutno porabo ipd. Stranka se je odločila, da nam zaupa in je potrdila tudi naročilo.

Izvedba vrtin in vgradnja sonde
V skladu s terminskim načrtom smo poskrbeli za izvedbo vrtanja za geosonde. Pokazalo se je tudi, da je bilo podtalne vode veliko več, kot smo pričakovali, vendar pa je bila predlagana globina 100 metrov za 3 vrtine za geosonde zadostna za brezhibno delovanje sistema.

Ko so bile narejene povezave med sondami v razdelilnem jašku in preboj v objekt, sta sledili dostava opreme in montaža.

Vgradnja toplotne črpalke
Sama montaža je bila izvedena s strani zunanjega monterja, ki je del naše mreže že nekaj časa. Stranka je z lokalnim električarjem poskrbela za ustrezen dovod elektrike in ostalo instalacijo. Tako je bilo vse pripravljeno na zagon.

Zagon
Po zaključku vgradnje je naš serviser opravili prvi zagon, preverili vse ključne parametre ter poskrbel za prilagoditve. Ker je hiša dokaj specifična zaradi velikosti in slabše izolacije, je zagon trajal nekoliko več časa od predvidenega, kljub temu pa je bil končan še v istem dnevu.

Servis in podpora
Stranko smo seznanili, da ji je v času življenjske dobe sistema na voljo naša pooblaščena servisna služba in da lahko večino morebitnih zapletov rešimo že prek nadzora na daljavo. Zaradi tega smo toplotno črpalko registrirali na strežniku za daljinski nadzor ter stranki sporočili podatke za prenos aplikacije. Zdaj lahko prek mobilnega telefona spremlja delovanje naprave.

Izjava stranke

“Zelo sem zadovoljen, stroški so zares nizki. Celo manjši, kot so jih v podjetju Atlas predvideli. Dela so potekala zares planirano, vsa dela so vodili oni, jaz sem dejansko le kimal. “

Strošek življenjskega cikla

Primerjalni izračun prikazuje letni strošek energije in celotni strošek življenjskega cikla z vključeno investicijo in vzdrževanjem. Primerjava velja za povprečno stanovanjsko hišo z letno potrebo po toploti 20.000 kWh, kar je na primer ekvivalentno 2.200 l olja, 2.000 m3 zemeljskega plina.

ODGOVORI NA NAJBOLJ POGOSTA VPRAŠANJA
Je geotermalna toplotna črpalka primerna za radiatorje?
Glede na to, da je proizvajalec naših geotermalnih črpalk švedsko podjetje, kjer ima večina hiš radiatorje, so vse naše naprave sposobne dosegati visoke temperature do 65 °C, obenem pa zagotavljajo tudi vročo vodo na zelo visoki temperaturi.
Je geotermalna toplotna črpalka bolj učinkovita kot zračna?
Zračne toplotne črpalke so se skozi pretekla leta v razvoju približale takratnim geotermalnim toplotnim črpalkam, vendar je Thermia, ki je št. 1 v svetu na področju geotermalnega ogrevanja, z lastnim razvojem in uvedbo novih tehnologij to razliko zopet povečala na približno 40 %!
Kako hitro odreagirate v primeru okvare toplotne črpalke?
Naše naprave delajo praktično brez okvar, če pa bi vseeno prišlo do kakšne težave, imamo servisni center, ki se ob vašem klicu poveže z napravo preko spleta in napako diagnosticira. Večino težav rešimo na daljavo, imamo pa tudi lastno servisno službo, ki je zelo odzivna po vsej Sloveniji; pri vas smo lahko že v enem dnevu, če je nuja in tudi rezervne dele imamo za vsak primer vedno na zalogi.
Zakaj bi za geotermalno toplotno črpalko plačal več, kot za zračno?
Investicija v geotermalno toplotno črpalko je podobna investiciji v zračno, saj toplotni črpalki staneta približno enako. Velja poudariti, da je življenjska doba geotermalne približno dva-krat daljša kot pri zračni. Drugi del investicije pa je v toplotni vir, kjer pri geotermalni toplotni črpalki izdelamo vrtino, ki bo služila 50, 100 ali več let in bo vedno zagotavljala stabilne delovne pogoje toplotni črpalki. Pri zračni toplotni črpalki se zanašamo na zunanje vremenske pogoje in ravno ko rabimo največ energije za ogrevanje hiše, so pogoji za delovanje zračne toplotne črpalke najslabši. Zato takšne naprave porabijo več energije in se hitreje izrabijo.
Konkurenca mi je ponudila manj močno in cenejšo toplotno črpalko, vi pa močnejšo in dražjo.
Na trgu pogosto opazimo, da se vgrajujejo toplotne črpalke, ki so premalo močne in so se vgradile le zaradi nižje cene. Mi se tako neodgovorno ne obnašamo do strank. Bistvo je, da mora toplotna črpalka delovati zanesljivo tudi takrat, ko so zime hladnejše od povprečnih in dočakati dolgo življenjsko dobo. Preobremenjena naprava bi zatajila pri zelo nizkih zunanjih temperaturah in predčasno izdihnila.
Koliko stane geotermalna toplotna črpalka?
Investicijo delimo na tri dele - na samo toplotno črpalko, instalacijo v stavbi ter na izvedbo zbiralnika energije pod zemljo - bodisi vrtine z geosondo, horizontalnega zemeljskega kolektorja ali vodnjaških vrtin za sistem voda/voda. Za konkretne cene nam pošljite povpraševanje in poslali vam bomo ponudbo!

Vprašajte strokovnjaka

Izbira pravega ogrevalnega sistema za vaš dom je kompleksna odločitev. Izkoristite možnost brezplačnega obiska našega svetovalca, ki vam bo z veseljem pojasnil potek investicije in odgovoril na vsa vaša vprašanja.

Želite finančni izračun za vaš dom?
Atlas Trading

Smo specialisti za načrtovanje in izvedbo rešitev z geotermalnimi toplotnimi črpalkami. V 33-letni zgodovini smo pridobili ključne kompetence in postali zastopniki proizvajalcev, ki so pionirji razvoja geotermalne tehnologije v Evropi.

Smo povezana in uigrana ekipa mladih in usposobljenih strokovnjakov, katere poslanstvo je nuditi rešitve, prilagojene potrebam uporabnikom in jim stati ob strani še desetletja po zaključeni vgradnji.