Toplotne črpalke Thermia - Udobje skozi vse leto!

Oglejte si naše referenčne projekte

Udoben sistem za nadstandarden vila blok Botanični vrtovi

Udoben sistem za nadstandarden vila blok Botanični vrtovi

Uporabnik: Vila blok Botanični vrtovi
Kraj: Ljubljana
Model toplotne črpalke: 4 x iTec Eco 5
Leto vgradnje: 2020
Velikost objekt (m2): 600
Izolacija objekta: masivna lesena gradnja po standardih pasivne stavbe

Izhodišče

Investitorji nadstandardnih stanovanj v središču Ljubljane so za svojo novogradnjo načrtovali sodoben in trajnosten sistem ogrevanja in hlajenja. Stranka je skupaj s svojimi projektanti stopila v stik z nami že v fazi načrtovanja in izrazili so željo, da bi predlagana rešitev upoštevala najnovejše trajnostne usmeritve in zapovedi energetske varčnosti.

Na osnovi pogovora so lahko naši strokovnjaki zbrali potrebe, želje in cilje investitorja ter pripravili konkreten predlog rešitve. Predlog je bil sprejet in tudi izveden skladno s projektom za izvedbo.

Kakšno rešitev smo ponudili in zakaj

Ker gre za nadstandardna stanovanja in s tem bivanje na najvišji ravni udobja, je bila postavitev kakršnihkoli motečih elementov v neposredno bližino stavb nesprejemljiva. Idealna rešitev bi bila sistem na geosonde, a zaradi zelo majhne parcele in minimalnih odmikov med stavbo in parcelne meje parcele vrtanje ni bilo mogoče. Zato smo predvideli rešitev, ki ima v posameznem stanovanju le eno enoto, ki je videti kot hladilnik. Rešitev vključuje vse elemente, vključno z grelnikom sanitarne vode in hranilnikom toplote ali hladu, energijo pa pridobiva s pomočjo zunanje enote, ki smo jo postavili na streho posamezne stanovanjske enote. Tako je za stanovalce povsem neopazno in nemoteče.

Potek po korakih

Povpraševanje
Investitor je z nami kontaktiral v fazi izdelave PZI projektne dokumentacije. Glede na možnosti smo predlagali rešitev, ki izpolnjuje pričakovanja in cilje investitorja. Rešitev opravlja vse funkcije ob izjemno nizkih stroških obratovanja.

Dimenzioniranje in ponudba
Ker gre za relativno preprosto rešitev (stanovanja so velika v povprečju 120 do 130 m2 in energijsko nezahtevna), smo izbrali našo najmanjšo toplotno črpalko zrak/voda variabilne moči 1–5 kW z zunanjo enoto.

Vgradnja toplotne črpalke
Vgradnjo sistema je skladno s projektirano rešitvijo izvedel izvajalec strojnih inštalacij.

Zagon
Zagon sistema je bil pričakovano brez zapletov, saj je bila izvedba s strani izvajalcev kakovostno opravljena, pred zagonom pregledana s strani naših serviserjev, zagon posamezne enote pa je tudi potekal povsem brez težavo.

Servis in podpora
Investitorjevega predstavnika smo informirali z rešitvijo, z osnovnim upravljanjem in ukrepanjem ob morebitnih težavah, a vse od zagona do danes naše podpore še niso potrebovali.

Strošek življenjskega cikla

Primerjalni izračun prikazuje letni strošek energije in celotni strošek življenjskega cikla z vključeno investicijo in vzdrževanjem. Primerjava velja za povprečno stanovanjsko hišo z letno potrebo po toploti 20.000 kWh, kar je na primer ekvivalentno 2.200 l olja, 2.000 m3 zemeljskega plina.

ODGOVORI NA NAJBOLJ POGOSTA VPRAŠANJA
Je geotermalna toplotna črpalka primerna za radiatorje?
Glede na to, da je proizvajalec naših geotermalnih črpalk švedsko podjetje, kjer ima večina hiš radiatorje, so vse naše naprave sposobne dosegati visoke temperature do 65 °C, obenem pa zagotavljajo tudi vročo vodo na zelo visoki temperaturi.
Je geotermalna toplotna črpalka bolj učinkovita kot zračna?
Zračne toplotne črpalke so se skozi pretekla leta v razvoju približale takratnim geotermalnim toplotnim črpalkam, vendar je Thermia, ki je št. 1 v svetu na področju geotermalnega ogrevanja, z lastnim razvojem in uvedbo novih tehnologij to razliko zopet povečala na približno 40 %!
Kako hitro odreagirate v primeru okvare toplotne črpalke?
Naše naprave delajo praktično brez okvar, če pa bi vseeno prišlo do kakšne težave, imamo servisni center, ki se ob vašem klicu poveže z napravo preko spleta in napako diagnosticira. Večino težav rešimo na daljavo, imamo pa tudi lastno servisno službo, ki je zelo odzivna po vsej Sloveniji; pri vas smo lahko že v enem dnevu, če je nuja in tudi rezervne dele imamo za vsak primer vedno na zalogi.
Zakaj bi za geotermalno toplotno črpalko plačal več, kot za zračno?
Investicija v geotermalno toplotno črpalko je podobna investiciji v zračno, saj toplotni črpalki staneta približno enako. Velja poudariti, da je življenjska doba geotermalne približno dva-krat daljša kot pri zračni. Drugi del investicije pa je v toplotni vir, kjer pri geotermalni toplotni črpalki izdelamo vrtino, ki bo služila 50, 100 ali več let in bo vedno zagotavljala stabilne delovne pogoje toplotni črpalki. Pri zračni toplotni črpalki se zanašamo na zunanje vremenske pogoje in ravno ko rabimo največ energije za ogrevanje hiše, so pogoji za delovanje zračne toplotne črpalke najslabši. Zato takšne naprave porabijo več energije in se hitreje izrabijo.
Konkurenca mi je ponudila manj močno in cenejšo toplotno črpalko, vi pa močnejšo in dražjo.
Na trgu pogosto opazimo, da se vgrajujejo toplotne črpalke, ki so premalo močne in so se vgradile le zaradi nižje cene. Mi se tako neodgovorno ne obnašamo do strank. Bistvo je, da mora toplotna črpalka delovati zanesljivo tudi takrat, ko so zime hladnejše od povprečnih in dočakati dolgo življenjsko dobo. Preobremenjena naprava bi zatajila pri zelo nizkih zunanjih temperaturah in predčasno izdihnila.
Koliko stane geotermalna toplotna črpalka?
Investicijo delimo na tri dele - na samo toplotno črpalko, instalacijo v stavbi ter na izvedbo zbiralnika energije pod zemljo - bodisi vrtine z geosondo, horizontalnega zemeljskega kolektorja ali vodnjaških vrtin za sistem voda/voda. Za konkretne cene nam pošljite povpraševanje in poslali vam bomo ponudbo!

Vprašajte strokovnjaka

Izbira pravega ogrevalnega sistema za vaš dom je kompleksna odločitev. Izkoristite možnost brezplačnega obiska našega svetovalca, ki vam bo z veseljem pojasnil potek investicije in odgovoril na vsa vaša vprašanja.

Želite finančni izračun za vaš dom?
Atlas Trading

Smo specialisti za načrtovanje in izvedbo rešitev z geotermalnimi toplotnimi črpalkami. V 33-letni zgodovini smo pridobili ključne kompetence in postali zastopniki proizvajalcev, ki so pionirji razvoja geotermalne tehnologije v Evropi.

Smo povezana in uigrana ekipa mladih in usposobljenih strokovnjakov, katere poslanstvo je nuditi rešitve, prilagojene potrebam uporabnikom in jim stati ob strani še desetletja po zaključeni vgradnji.