Toplotne črpalke Thermia - Udobje skozi vse leto!

POZABILI NA SKRBI S PRIPRAVO DRV IN ČIŠČENJEM KURILNICE

Oglejte si naše referenčne projekte

Geotermalna » Naši projekti » POZABILI NA SKRBI S PRIPRAVO DRV IN ČIŠČENJEM KURILNICE

POZABILI NA SKRBI S PRIPRAVO DRV IN ČIŠČENJEM KURILNICE

Uporabnik: Tihomir M.
Kraj: Metlika
Model toplotne črpalke: Athena 14
Leto vgradnje: 2023
Velikost stavbe (m2): 200
Sistem ogrevanja: Radiatorji
Izolacija objekta: Dobro izoliran objekt
Predhodna poraba energenta: cca. 16 m3 drva
Izvedba strojnih inštalacij: Mežme d.o.o.

Izhodišče

V dobro izolirani hiši so želeli spremeniti način ogrevanja, saj so do sedaj kurili na drva. S pripravo drv in samim kurjenjem ter čiščenjem je bilo veliko dela. Prav tako je bilo pri starem načinu ogrevanja veliko nihanje temperature v hiši. Začeli so iskati bolj enostavno rešitev, ki bo dovolj zanesljiva in ne bo povzročala velikih stroškov. Želeli so kakovostno zrak/voda toplotno črpalko, ki bo imela dolgo življenjsko dobo.

Kakšno rešitev smo ponudili in zakaj?

Lokacija hiše je v Metliki, kjer znajo biti zime dokaj hude. Ker ima objekt radiatorsko ogrevanje, je bila nuja po zelo kakovostni in visokotemperaturni zrak/voda toploti črpalki.

 

Ogled je opravil monter Danilo iz podjetja Mežme d.o.o.. Na podlagi bogatih izkušenj je priporočal vrhunsko toplotno črpalko Athena od Švedskega proizvajalca Thermia. Ta toplotna črpalka je razvita in izdelana v Evropi. Sestavljena je iz zelo robustnih komponent in je primerna tudi za Skandinavske zime. Zaradi velikosti zunanje enote in dobre zvočne izolacije je ob delovanju zelo tiha. Z modernim dizajnom pa ne kvari zunanjega izgleda hiše.

 

Toplotna črpalka Athena je inverterska, kar pomeni, da ogrevalno moč prilagaja trenutnim potrebam objekta. Zaradi dokaj dobre izolacije hiša občasno rabi zelo majhno moč ogrevanja. V najhujšem mrazu pa je potrebna višja konična moč zaradi radiatorskega sistema in velikosti hiše.

Zakaj se je kupec odločil za našo rešitev?

Stranka je iskala dobro in zanesljivo rešitev, saj se zaveda, da so bolj pomembni nizki stroški obratovanja (poraba in servisiranje) kot sama višina investicije. Zaupal je tudi izkušnjam lokalnega mojstra, ki mu je v okolici predstavil nekaj rešitev s toplotnimi črpalkami Thermia. Zaradi lokacije postavitve zunanje enote je bila nuja po najtišji možni izvedbi.

 

Lokalni monter je bil v stalnem stiku s stranko in ji v dogovorjenem roku izvedel montažo ter zagon.

Zračna toplotna črpalka za Skandinavske razmere

Toplotne črpalke Thermia so razvite za najhujše zime v Skandinavskem podnebju. Zato zanesljivo delujejo tudi pri nas na objektih, ki niso najboljše izolirani. Zaradi uporabe najboljših komponent imajo dolgo življenjsko dobo ter manjšo možnost okvar. Zanesljivost delovanja mora predstavljati najpomembnejši kriterij pri odločitvi. Prav tako pa je pomemben kakovosten in odziven servis, ki ga zagotavlja podjetje Atlas.

Zaključne misli

Z vgradnjo toplotne črpalke so končno dosegli, da so v objektu stalne in prijetne temperature. Poraba elektrike je nižja, kot če bi kupili les za drva, prihranili pa so si ogromno dela s priravo ter samim kurjenjem in pospravljanjem. Toplotne črpalke Thermia bi priporočili vsem, ki razmišljajo o moderne načinu ogrevanja. Veseli jih tudi, da imajo mobilnem telefonu povsod in v vsakem trenutku podatke o delovanju toplotne črpalke.

V tej stavbi je vgrajena toplotna črpalka:

Thermia Athena

  • Zmanjšajte vašo porabo energije za do 75 %
  • Izjemna učinkovitost pri ogrevanju (SCOP 4,87)
  • Inverter s tehnologijo EVI
  • Deluje pri temperaturah do -20 °C
  • Veliko tople vode za ogrevanje gospodinjstva (417 litrov)
Thermia Athena

Strošek življenjskega cikla

Primerjalni izračun prikazuje skupni strošek lastništva, ki ga sestavlja 20 let porabe energije, vzdrževanja in financiranja same investicije.
Primerjava velja za povprečno stanovanjsko hišo z letno potrebo po toploti 20.000 kWh, kar je na primer ekvivalentno 2.200 l olja, 2.000 m3 zemeljskega plina.

ODGOVORI NA NAJBOLJ POGOSTA VPRAŠANJA
Je geotermalna toplotna črpalka primerna za radiatorje?
Glede na to, da je proizvajalec naših geotermalnih črpalk švedsko podjetje, kjer ima večina hiš radiatorje, so vse naše naprave sposobne dosegati visoke temperature do 65 °C, obenem pa zagotavljajo tudi vročo vodo na zelo visoki temperaturi.
Je geotermalna toplotna črpalka bolj učinkovita kot zračna?
Zračne toplotne črpalke so se skozi pretekla leta v razvoju približale takratnim geotermalnim toplotnim črpalkam, vendar je Thermia, ki je št. 1 v svetu na področju geotermalnega ogrevanja, z lastnim razvojem in uvedbo novih tehnologij to razliko zopet povečala na približno 40 %!
Kako hitro odreagirate v primeru okvare toplotne črpalke?
Naše naprave delajo praktično brez okvar, če pa bi vseeno prišlo do kakšne težave, imamo servisni center, ki se ob vašem klicu poveže z napravo preko spleta in napako diagnosticira. Večino težav rešimo na daljavo, imamo pa tudi lastno servisno službo, ki je zelo odzivna po vsej Sloveniji; pri vas smo lahko že v enem dnevu, če je nuja in tudi rezervne dele imamo za vsak primer vedno na zalogi.
Zakaj bi za geotermalno toplotno črpalko plačal več, kot za zračno?
Investicija v geotermalno toplotno črpalko je podobna investiciji v zračno, saj toplotni črpalki staneta približno enako. Velja poudariti, da je življenjska doba geotermalne približno dva-krat daljša kot pri zračni. Drugi del investicije pa je v toplotni vir, kjer pri geotermalni toplotni črpalki izdelamo vrtino, ki bo služila 50, 100 ali več let in bo vedno zagotavljala stabilne delovne pogoje toplotni črpalki. Pri zračni toplotni črpalki se zanašamo na zunanje vremenske pogoje in ravno ko rabimo največ energije za ogrevanje hiše, so pogoji za delovanje zračne toplotne črpalke najslabši. Zato takšne naprave porabijo več energije in se hitreje izrabijo.
Konkurenca mi je ponudila manj močno in cenejšo toplotno črpalko, vi pa močnejšo in dražjo.
Na trgu pogosto opazimo, da se vgrajujejo toplotne črpalke, ki so premalo močne in so se vgradile le zaradi nižje cene. Mi se tako neodgovorno ne obnašamo do strank. Bistvo je, da mora toplotna črpalka delovati zanesljivo tudi takrat, ko so zime hladnejše od povprečnih in dočakati dolgo življenjsko dobo. Preobremenjena naprava bi zatajila pri zelo nizkih zunanjih temperaturah in predčasno izdihnila.
Koliko stane geotermalna toplotna črpalka?
Investicijo delimo na tri dele - na samo toplotno črpalko, instalacijo v stavbi ter na izvedbo zbiralnika energije pod zemljo - bodisi vrtine z geosondo, horizontalnega zemeljskega kolektorja ali vodnjaških vrtin za sistem voda/voda. Za konkretne cene nam pošljite povpraševanje in poslali vam bomo ponudbo!

Vprašajte strokovnjaka

Izbira pravega ogrevalnega sistema za vaš dom je kompleksna odločitev. Izkoristite možnost brezplačnega obiska našega svetovalca, ki vam bo z veseljem pojasnil potek investicije in odgovoril na vsa vaša vprašanja.

Želite finančni izračun za vaš dom?

Je za vas primernejša geotermalna ali toplotna črpalka zrak/voda?

Pišite nam in z veseljem vam bomo svetovali in odgovorili na vsa vaša vprašanja.

Atlas Trading

Smo specialisti za načrtovanje in izvedbo rešitev z geotermalnimi toplotnimi črpalkami. V 35-letni zgodovini smo pridobili ključne kompetence in postali zastopniki proizvajalcev, ki so pionirji razvoja geotermalne tehnologije v Evropi.

Smo povezana in uigrana ekipa mladih in usposobljenih strokovnjakov, katere poslanstvo je nuditi rešitve, prilagojene potrebam uporabnikom in jim stati ob strani še desetletja po zaključeni vgradnji.