Toplotne črpalke Thermia - Udobje skozi vse leto!

Sodoben sistem ogrevanja in hlajenja v novem vila bloku Zelena Rašica v Ljubljani

Oglejte si naše referenčne projekte

Geotermalna » Naši projekti » Sodoben sistem ogrevanja in hlajenja v novem vila bloku Zelena Rašica v Ljubljani

Sodoben sistem ogrevanja in hlajenja v novem vila bloku Zelena Rašica v Ljubljani

Uporabnik: Vila blok Zelena Rašica
Kraj: Spodnje Gameljne
Model toplotne črpalke: Thermia Mega M
Leto vgradnje: 2021
Velikost stavbe (m2): 2
Izolacija objekta: masivna lesena gradnja po standardih pasivne stavbe

Opis

Izhodišče

Investitorji so za novogradnjo luksuznih vila blokov na obrobju Ljubljane predvideli sodoben in trajnosten sistem ogrevanja in hlajenja. Energijska ozaveščenost in trajnostna gradnja sta namreč ključni vrednoti in pomemben motiv kupcev, ki se odločajo za tovrstna stanovanja. Zato so se nam skupaj s projektanti oglasili že v fazi načrtovanja. Naši strokovnjaki so povzeli cilje in želje investitorja, nato pa smo pripravili predlog rešitve, ki je bil v nadaljevanju izveden skladno s projektom za izvedbo.

Kakšno rešitev smo ponudili in zakaj

Nova soseska nudi stanovalcem bivanje na najvišji ravni udobja, zato postavitev kakršnihkoli motečih elementov v zunanjost stavb ne pride v poštev. Iz tega razloga smo predlagali sistem z geosondami, ki nima nobenih vidnih delov zunaj stavbe. Osem geosond skupne globine 800 m je izvedenih vzdolž parcelne meje, skupna strojnica s toplotno črpalko variabilne moči 11–44 kW pa je nameščena v kleti, kjer so tudi garaže.

Potek po korakih

Povpraševanje
Investitor se je obrnil na nas po tem, ko smo uspešno zaključili predhoden manjši projekt s štirimi stanovanjskimi enotami v Ljubljani. Ker smo pogovore o rešitvi začeli pravočasno, v fazi idejne zasnove novega projekta, smo imeli možnost predlagati najbolj optimalno rešitev in jo umestiti na najboljši možen način.

Dimenzioniranje in ponudba
V sodelovanju z ekipo projektantov smo določili izhodišča, na podlagi katerih smo dimenzionirali sistem. Na osnovi geološke podlage na lokaciji smo določili konfiguracijo geotermalnega polja. Izbrali smo geotermalno toplotno črpalko Thermia Mega M variabilne kapacitete 11–44 kW, ki ogreva in ohlaja prostore ter skrbi za pripravo vroče sanitarne vode. Vir in ponor toplote je geotermalno polje skupne globine 800 m z geosondami Muovitech TurboCollector.

Izvedba vrtin in vgradnja sonde
Pred začetkom glavnih gradbenih del smo izvedli vrtanje vrtin ter vgradili geosonde in razdelilni jašek. V fazi gradnje kleti smo izvedli povezavo med jaškom in strojnico, kar je osnova za trajno oskrbo stavb z obnovljivo energijo iz zemlje.

Vgradnja toplotne črpalke
Izvajalec strojnih instalacij je opravil vgradnjo sistema skladno s projektirano rešitvijo. Posebnost naše rešitve je tehnologija izkoriščanja odpadne toplote pri hlajenju. V poletnih mesecih zagotavlja veliko količino brezplačne tople vode, saj energijo, namesto da bi jo odvajali v okolico, usmerjamo v grelnike sanitarne vode. Poleg tega izkoriščamo še energijo vroče pare hladiva, ki na izstopu iz kompresorja dosega tudi do 90 °C. Ta toplota je uporabljena za dvig temperature vroče sanitarne vode tudi nad 70 °C.

Zagon
Ob zaključku vgradnje smo opravili prvi zagon, namenjen zgolj izsuševanju tlakov. Po zagonu so elektroinštalaterji po naših navodilih opravili preostanek regulacijskih povezav. Ob naslednjem obisku smo vklopili še ostale funkcije, kot so ogrevanje vroče vode, cirkulacija sanitarne vode, talno in konvektorsko hlajenje. Od drugega obiska dalje sistem obratuje s samodejnimi preklopi med funkcijami in brez izpada delovanja.

Servis in podpora
Predstavnika investitorja smo seznanili s sistemsko rešitvijo, z osnovnim upravljanjem in ukrepanjem v primeru morebitnih težav. Od zagona do danes naše podpore še niso potrebovali.

V tej stavbi je vgrajena toplotna črpalka:

Thermia Mega M

  • Toplotna črpalka z zemeljskim virom za napredne načine uporabe z močjo do 1400 kW
  • Svoj porabo energije zmanjšajte za do 80 %
  • Inverterska tehnologija se natančno prilagaja trenutni porabi
  • Nov krmilni sistem in nov barvni prikazovalnik z zaslonom na dotik
  • Kaskadna funkcija za do 16 enot
Thermia Mega M

Strošek življenjskega cikla

Primerjalni izračun prikazuje skupni strošek lastništva, ki ga sestavlja 20 let porabe energije, vzdrževanja in financiranja same investicije.
Primerjava velja za povprečno stanovanjsko hišo z letno potrebo po toploti 20.000 kWh, kar je na primer ekvivalentno 2.200 l olja, 2.000 m3 zemeljskega plina.

ODGOVORI NA NAJBOLJ POGOSTA VPRAŠANJA
Je geotermalna toplotna črpalka primerna za radiatorje?
Glede na to, da je proizvajalec naših geotermalnih črpalk švedsko podjetje, kjer ima večina hiš radiatorje, so vse naše naprave sposobne dosegati visoke temperature do 65 °C, obenem pa zagotavljajo tudi vročo vodo na zelo visoki temperaturi.
Je geotermalna toplotna črpalka bolj učinkovita kot zračna?
Zračne toplotne črpalke so se skozi pretekla leta v razvoju približale takratnim geotermalnim toplotnim črpalkam, vendar je Thermia, ki je št. 1 v svetu na področju geotermalnega ogrevanja, z lastnim razvojem in uvedbo novih tehnologij to razliko zopet povečala na približno 40 %!
Kako hitro odreagirate v primeru okvare toplotne črpalke?
Naše naprave delajo praktično brez okvar, če pa bi vseeno prišlo do kakšne težave, imamo servisni center, ki se ob vašem klicu poveže z napravo preko spleta in napako diagnosticira. Večino težav rešimo na daljavo, imamo pa tudi lastno servisno službo, ki je zelo odzivna po vsej Sloveniji; pri vas smo lahko že v enem dnevu, če je nuja in tudi rezervne dele imamo za vsak primer vedno na zalogi.
Zakaj bi za geotermalno toplotno črpalko plačal več, kot za zračno?
Investicija v geotermalno toplotno črpalko je podobna investiciji v zračno, saj toplotni črpalki staneta približno enako. Velja poudariti, da je življenjska doba geotermalne približno dva-krat daljša kot pri zračni. Drugi del investicije pa je v toplotni vir, kjer pri geotermalni toplotni črpalki izdelamo vrtino, ki bo služila 50, 100 ali več let in bo vedno zagotavljala stabilne delovne pogoje toplotni črpalki. Pri zračni toplotni črpalki se zanašamo na zunanje vremenske pogoje in ravno ko rabimo največ energije za ogrevanje hiše, so pogoji za delovanje zračne toplotne črpalke najslabši. Zato takšne naprave porabijo več energije in se hitreje izrabijo.
Konkurenca mi je ponudila manj močno in cenejšo toplotno črpalko, vi pa močnejšo in dražjo.
Na trgu pogosto opazimo, da se vgrajujejo toplotne črpalke, ki so premalo močne in so se vgradile le zaradi nižje cene. Mi se tako neodgovorno ne obnašamo do strank. Bistvo je, da mora toplotna črpalka delovati zanesljivo tudi takrat, ko so zime hladnejše od povprečnih in dočakati dolgo življenjsko dobo. Preobremenjena naprava bi zatajila pri zelo nizkih zunanjih temperaturah in predčasno izdihnila.
Koliko stane geotermalna toplotna črpalka?
Investicijo delimo na tri dele - na samo toplotno črpalko, instalacijo v stavbi ter na izvedbo zbiralnika energije pod zemljo - bodisi vrtine z geosondo, horizontalnega zemeljskega kolektorja ali vodnjaških vrtin za sistem voda/voda. Za konkretne cene nam pošljite povpraševanje in poslali vam bomo ponudbo!

Vprašajte strokovnjaka

Izbira pravega ogrevalnega sistema za vaš dom je kompleksna odločitev. Izkoristite možnost brezplačnega obiska našega svetovalca, ki vam bo z veseljem pojasnil potek investicije in odgovoril na vsa vaša vprašanja.

Želite finančni izračun za vaš dom?

Je za vas primernejša geotermalna ali toplotna črpalka zrak/voda?

Pišite nam in z veseljem vam bomo svetovali in odgovorili na vsa vaša vprašanja.

Atlas Trading

Smo specialisti za načrtovanje in izvedbo rešitev z geotermalnimi toplotnimi črpalkami. V 35-letni zgodovini smo pridobili ključne kompetence in postali zastopniki proizvajalcev, ki so pionirji razvoja geotermalne tehnologije v Evropi.

Smo povezana in uigrana ekipa mladih in usposobljenih strokovnjakov, katere poslanstvo je nuditi rešitve, prilagojene potrebam uporabnikom in jim stati ob strani še desetletja po zaključeni vgradnji.