Toplotne črpalke Thermia - Udobje skozi vse leto!

NOVOGRADNJA Z ZEMELJSKIM KOLEKTORJEM

Oglejte si naše referenčne projekte

Geotermalna » Naši projekti » NOVOGRADNJA Z ZEMELJSKIM KOLEKTORJEM

NOVOGRADNJA Z ZEMELJSKIM KOLEKTORJEM

Uporabnik: Roman O.
Vrsta stavbe: Stanovanjska hiša
Kraj: Mislinja
Model toplotne črpalke: geosonda 110m, Calibra 8 Eco
Velikost stavbe (m2): 200
Leto vgradnje: 2022
Sistem ogrevanja: Talno ogrevanje
Izvedba strojnih inštalacij: Zaveršnik Andrej s.p.

Izhodišče

Po končani gradnji objekta je stranka sprva želela vgraditi toplotno črpalo tipa zrak/voda. O geotermalnem sistemu lastnik ni razmišljal, vendar mu je primernejšo rešitev predstavil izvajalec strojnih instalacij g. Zaveršnik. Pri prvotni izbiri toplotne črpalke zrak/voda je bil glavni pomislek predvsem kratka življenjska doba in glasnost zunanje enote, ki bi na dolgi rok motila sosede.

Kakšno rešitev smo ponudili?

Stranka se je na osnovi večih prejetih ponudb odločila za izvedbo s strani podjetja Andrej Zaveršnik s.p., ki je nudil kompletno rešitev strojnih instalacij. Zaradi pomanjkanja prostora se je že na samem začetku pojavil pomislek o najbolj primerni postavitvi notranje enote. Skupaj smo, glede na pretekle izvedbe, svetovali najbolj primerno pozicijo, ki je ustrezala tako stranki kot tudi možnosti za servisni poseg.

 

S strani monterja je bila ponujena rešitev s toplotno črpalko Thermia Calibra 8 Eco ter vrtino globine 110m. Skupaj z vrtalci pa je bila na koncu določena tudi najbolj primerna lokacija vrtanja.

Zakaj se je kupec odločil za našo rešitev?

Ob predložitvi dejstev, da geotermalni sistem ne potrebuje zunanje enote, ki bi bila moteča za okolico ter dolgi življenjski dobi, se je stranka dokončno odločila za predlagano rešitev. K temu je botrovalo tako strokovno svetovanje monterja kot tudi predložen izračun o predvideni porabi električne energije, kar je še dodatno podkrepilo prednosti geotermije.

 

Stranka je izkoristila tudi predlagano možnost ogleda referenčne stavbe, ki je bila po karakteristikah primerljiva njeni idejni zasnovi.

Geotermalni sistem kot dodatna potrditev uporabnika

Lastnik g. Roman O. po določenem času delovanja navaja, da je zelo zadovoljen s celotnim sistemom kot tudi s stroški in toploto. Izpostavil je tudi dejstvo, da gre za zanesljiv sistem pri zelo nizkih zunanjih temperaturah.

Izvedba in zagon

Na podlagi pripravljene funkcionalne sheme je bila kompletna izvedba kotlovnice vključno z zagonom prav tako strokovno urejena s strani g. Zaveršnika, ki je stranko poučil glede delovanja opreme ter daljinskega nadzora.

V tej stavbi je vgrajena toplotna črpalka:

Thermia Calibra Eco

  • Ena najbolj učinkovitih toplotnih črpalk na trgu - SCOP = 5,96
  • Uporabniku prijazna z zaslonom na dotik v slovenskem jeziku
  • Skoraj neslišno delovanje
  • Primerna tako za radiatorsko kot za talno ogrevanje
  • 3 razredi toplotne moči: 2-8 kW, 3-12 kW in 4-16 kW
Thermia Calibra Eco

Ustrezala bi tudi

Thermia Calibra Eco

Thermia Legend

Preverite več >

Thermia Calibra Eco

Thermia Calibra

Strošek življenjskega cikla

Primerjalni izračun prikazuje skupni strošek lastništva, ki ga sestavlja 20 let porabe energije, vzdrževanja in financiranja same investicije.
Primerjava velja za povprečno stanovanjsko hišo z letno potrebo po toploti 20.000 kWh, kar je na primer ekvivalentno 2.200 l olja, 2.000 m3 zemeljskega plina.

ODGOVORI NA NAJBOLJ POGOSTA VPRAŠANJA
Je geotermalna toplotna črpalka primerna za radiatorje?
Glede na to, da je proizvajalec naših geotermalnih črpalk švedsko podjetje, kjer ima večina hiš radiatorje, so vse naše naprave sposobne dosegati visoke temperature do 65 °C, obenem pa zagotavljajo tudi vročo vodo na zelo visoki temperaturi.
Je geotermalna toplotna črpalka bolj učinkovita kot zračna?
Zračne toplotne črpalke so se skozi pretekla leta v razvoju približale takratnim geotermalnim toplotnim črpalkam, vendar je Thermia, ki je št. 1 v svetu na področju geotermalnega ogrevanja, z lastnim razvojem in uvedbo novih tehnologij to razliko zopet povečala na približno 40 %!
Kako hitro odreagirate v primeru okvare toplotne črpalke?
Naše naprave delajo praktično brez okvar, če pa bi vseeno prišlo do kakšne težave, imamo servisni center, ki se ob vašem klicu poveže z napravo preko spleta in napako diagnosticira. Večino težav rešimo na daljavo, imamo pa tudi lastno servisno službo, ki je zelo odzivna po vsej Sloveniji; pri vas smo lahko že v enem dnevu, če je nuja in tudi rezervne dele imamo za vsak primer vedno na zalogi.
Zakaj bi za geotermalno toplotno črpalko plačal več, kot za zračno?
Investicija v geotermalno toplotno črpalko je podobna investiciji v zračno, saj toplotni črpalki staneta približno enako. Velja poudariti, da je življenjska doba geotermalne približno dva-krat daljša kot pri zračni. Drugi del investicije pa je v toplotni vir, kjer pri geotermalni toplotni črpalki izdelamo vrtino, ki bo služila 50, 100 ali več let in bo vedno zagotavljala stabilne delovne pogoje toplotni črpalki. Pri zračni toplotni črpalki se zanašamo na zunanje vremenske pogoje in ravno ko rabimo največ energije za ogrevanje hiše, so pogoji za delovanje zračne toplotne črpalke najslabši. Zato takšne naprave porabijo več energije in se hitreje izrabijo.
Konkurenca mi je ponudila manj močno in cenejšo toplotno črpalko, vi pa močnejšo in dražjo.
Na trgu pogosto opazimo, da se vgrajujejo toplotne črpalke, ki so premalo močne in so se vgradile le zaradi nižje cene. Mi se tako neodgovorno ne obnašamo do strank. Bistvo je, da mora toplotna črpalka delovati zanesljivo tudi takrat, ko so zime hladnejše od povprečnih in dočakati dolgo življenjsko dobo. Preobremenjena naprava bi zatajila pri zelo nizkih zunanjih temperaturah in predčasno izdihnila.
Koliko stane geotermalna toplotna črpalka?
Investicijo delimo na tri dele - na samo toplotno črpalko, instalacijo v stavbi ter na izvedbo zbiralnika energije pod zemljo - bodisi vrtine z geosondo, horizontalnega zemeljskega kolektorja ali vodnjaških vrtin za sistem voda/voda. Za konkretne cene nam pošljite povpraševanje in poslali vam bomo ponudbo!

Vprašajte strokovnjaka

Izbira pravega ogrevalnega sistema za vaš dom je kompleksna odločitev. Izkoristite možnost brezplačnega obiska našega svetovalca, ki vam bo z veseljem pojasnil potek investicije in odgovoril na vsa vaša vprašanja.

Želite finančni izračun za vaš dom?

Je za vas primernejša geotermalna ali toplotna črpalka zrak/voda?

Pišite nam in z veseljem vam bomo svetovali in odgovorili na vsa vaša vprašanja.

Atlas Trading

Smo specialisti za načrtovanje in izvedbo rešitev z geotermalnimi toplotnimi črpalkami. V 35-letni zgodovini smo pridobili ključne kompetence in postali zastopniki proizvajalcev, ki so pionirji razvoja geotermalne tehnologije v Evropi.

Smo povezana in uigrana ekipa mladih in usposobljenih strokovnjakov, katere poslanstvo je nuditi rešitve, prilagojene potrebam uporabnikom in jim stati ob strani še desetletja po zaključeni vgradnji.