Toplotne črpalke Thermia - Udobje skozi vse leto!

400 kW SISTEM THERMIA MEGA ZA NAJSODOBNEJŠI LOGISTIČNI CENTER

Oglejte si naše referenčne projekte

Geotermalna » Naši projekti » 400 kW SISTEM THERMIA MEGA ZA NAJSODOBNEJŠI LOGISTIČNI CENTER

400 kW SISTEM THERMIA MEGA ZA NAJSODOBNEJŠI LOGISTIČNI CENTER

Uporabnik: Bekra logistika
Vrsta stavbe: poslovna stavba
Kraj: Grosuplje
Model toplotne črpalke: 4x Mega XL
Leto vgradnje: 2020
Velikost stavbe (m2): 16.100
Izolacija stavbe: izolativni fasadni paneli
Sistem ogrevanja: kaloriferji v skladišču, ventilatorski konvektorji in talno gretje v pisarnah

Izhodišče

Bekra logistika se ukvarja z distribucijo izdelkov široke potrošnje. Zaradi potreb po novih skladiščnih kapacitetah so se odločili za investicijo v enega največjih in najsodobnejših logističnih centrov znotraj katerega so želeli zagotoviti ugodno notranjo klimo za svoje zaposlene in obenem sklando z zahtevami izdelkov katere skladiščijo, med katerimi so tudi prehrambeni izdelki. 

Kakšno rešitev smo ponudili in zakaj

Investitorju smo predlagali modularno rešitev s štirimi toplotnimi črpalkami Thermia Mega XL, kapacitete 25-100 kW, sistem tako deluje z zvezno spremenljivo močjo v razponu 25 do 400 kW in zagotavlja pokritje vseh potreb po ogrevanju in hlajenju poslovne stavbe. Vir in ponor toplote je podtalna voda, katero črpamo iz vodonosnika v kamniti podlagi preko dveh vodnjaških vrtin. Sistem deluje z izjemno visoko učinkovitostjo, na letni ravni je faktor učinkovitosti v povprečju 5. Sistem ne potrebuje posebnega vzdrževanja in je popolnoma integriran v centralni nadzorni sistem stavbe, kar omogoča nadzor nad delovanjem in upravljanje z vsemi funkcijami na daljavo.

Povpraševanje

Investitor se je obrnil na nas na podlagi pozitivne izkušnje z nami pri reševanju ogrevanja in ohlajanja na drugi lokaciji. Kolebal je med zračno toplotno črpalko in sistemom voda/voda. Argumentirano smo podprli odločitev za sistem voda/voda in se lotili projektiranja.

Dimenzioniranje in ponudba

Za stavbo je bila izdelana gradbena fizika in izkaz toplotnih potreb, ki je služil kot osnova pri dimenzioniranju sistema. Kljub relativno visokim zahtevam po toplotni in hladilni moči v izkazih smo na osnovi izkušenj določili nekoliko manjši sistem, ki pa je modularen in omogoča povečanje kapacitete brez večjega posega s preprostim dodajanjem modularnih enot, torej s 4x 100 na 5x 100 kW.

Projektiranje sistemske rešitve

Projektantu strojnih instalacij stavbe Bekra logistika smo posredovali podloge za pripravo projekta za izvedbo, ki vključuje shemo rešitve, tehnične opise vseh ključnih komponent, kot so prenosniki, črpalke, regulacijski ventili, in načrt regulacije sistema.

Izvedba vrtin

Vrtine je za naročnika izvajal izkušen vrtalec, ki je sledil in dosegel ciljani dotok in ponor podtalnice preko petih vrtin, od katerih sta dve črpalni, dve ponorni in ena kombinirana, črpalno/ponorna.

Vgradnja toplotne črpalke

Vgradnjo sistema je po naših navodilih vršil izvajalec strojnih instalacij, ki je izvajal tudi vsa ostala strojnoinstalacijska dela v stavbi. Elektroinstalacijo je po naših načrtih izvedel elektroinstalater, ki je izvajal vsa dela za investitorja. V vseh fazah, od postavitve opreme na mesto, do zaključka projekta smo sodelovali z izvajalci v smeri, da je projekt potekal v smeri uspešnega zaključka.

Zagon

Potek zagona je odvisen od učinkovitosti priprave na zagon, le-ta pa se, kadar ekipe dobro sodelujejo med seboj, lahko zelo dobro opravi skozi predhodne faze izvedbe. Pri projektu Bekra logistike so bili izvajalci izjemno strokovni in rezultat je bil hiter in tekoč zagon, kjer smo najprej zelo hitro zagnali eno od štirih naprav, v drugi fazi, ko je bilo postavljeno IP omrežje, preko katerega toplotne črpalke komunicirajo med seboj, pa smo le še vključili preostale tri module.

Servis in podpora

Vodstveno in tehnično osebje na strani naročnika se je seznanilo z lastnostmi njihovega sistema, ki je tudi celovito integriran v centralni nadzorni sistem, kar omogoča popoln nadzor in upravljanje z vsemi funkcijami sistema. Od zagona do danes so potrebovali izjemno malo naše pomoči, vsa vprašanja smo rešili na daljavo in sistem deluje brez napak praktično od prvega dne, ko je bil zagnan.

Izjava stranke

“Že ko smo se odločali za novogradnjo industrijske stavbe, nam je bilo jasno, da bomo vanjo vključili le najsodobnejše in najučinkovitejše rešitve, saj je to naložba stoletja in ne desetletja. Na podjetje Atlas smo se obrnili, na podlagi uspešno rešenega projekta v največji prodajalni enega od podjetij v naši skupini. Projekt logističnega centra je bil precej večji in kompleksnejši od predhodnega. Vloga, ki jo je Atlas prevzel, od usmerjanja in argumentiranja, nas je vodila v odločitev za sistem na vrtine in sodelovanje skozi vse faze od začetka gradnje do danes so opravili popolno. Sistem, ki ga je dobavil Atlas je popolnoma zanesljiv nam zagotavlja idealne klimatkse pogoje v prostorih ob presenetljivo nizkih obratovalnih stroških. ” 

V tej stavbi je vgrajena toplotna črpalka:

Thermia Mega XL

  • Toplotna črpalka z zemeljskim virom za napredne načine uporabe z močjo do 1400 kW
  • Svoj porabo energije zmanjšajte za do 80 %.
  • Inverterska tehnologija se natančno prilagaja trenutni porabi
  • Nov krmilni sistem in nov barvni prikazovalnik z zaslonom na dotik
  • Kaskadna funkcija za do 16 enot
Thermia Mega XL

Strošek življenjskega cikla

Primerjalni izračun prikazuje skupni strošek lastništva, ki ga sestavlja 20 let porabe energije, vzdrževanja in financiranja same investicije.
Primerjava velja za povprečno stanovanjsko hišo z letno potrebo po toploti 20.000 kWh, kar je na primer ekvivalentno 2.200 l olja, 2.000 m3 zemeljskega plina.

ODGOVORI NA NAJBOLJ POGOSTA VPRAŠANJA
Je geotermalna toplotna črpalka primerna za radiatorje?
Glede na to, da je proizvajalec naših geotermalnih črpalk švedsko podjetje, kjer ima večina hiš radiatorje, so vse naše naprave sposobne dosegati visoke temperature do 65 °C, obenem pa zagotavljajo tudi vročo vodo na zelo visoki temperaturi.
Je geotermalna toplotna črpalka bolj učinkovita kot zračna?
Zračne toplotne črpalke so se skozi pretekla leta v razvoju približale takratnim geotermalnim toplotnim črpalkam, vendar je Thermia, ki je št. 1 v svetu na področju geotermalnega ogrevanja, z lastnim razvojem in uvedbo novih tehnologij to razliko zopet povečala na približno 40 %!
Kako hitro odreagirate v primeru okvare toplotne črpalke?
Naše naprave delajo praktično brez okvar, če pa bi vseeno prišlo do kakšne težave, imamo servisni center, ki se ob vašem klicu poveže z napravo preko spleta in napako diagnosticira. Večino težav rešimo na daljavo, imamo pa tudi lastno servisno službo, ki je zelo odzivna po vsej Sloveniji; pri vas smo lahko že v enem dnevu, če je nuja in tudi rezervne dele imamo za vsak primer vedno na zalogi.
Zakaj bi za geotermalno toplotno črpalko plačal več, kot za zračno?
Investicija v geotermalno toplotno črpalko je podobna investiciji v zračno, saj toplotni črpalki staneta približno enako. Velja poudariti, da je življenjska doba geotermalne približno dva-krat daljša kot pri zračni. Drugi del investicije pa je v toplotni vir, kjer pri geotermalni toplotni črpalki izdelamo vrtino, ki bo služila 50, 100 ali več let in bo vedno zagotavljala stabilne delovne pogoje toplotni črpalki. Pri zračni toplotni črpalki se zanašamo na zunanje vremenske pogoje in ravno ko rabimo največ energije za ogrevanje hiše, so pogoji za delovanje zračne toplotne črpalke najslabši. Zato takšne naprave porabijo več energije in se hitreje izrabijo.
Konkurenca mi je ponudila manj močno in cenejšo toplotno črpalko, vi pa močnejšo in dražjo.
Na trgu pogosto opazimo, da se vgrajujejo toplotne črpalke, ki so premalo močne in so se vgradile le zaradi nižje cene. Mi se tako neodgovorno ne obnašamo do strank. Bistvo je, da mora toplotna črpalka delovati zanesljivo tudi takrat, ko so zime hladnejše od povprečnih in dočakati dolgo življenjsko dobo. Preobremenjena naprava bi zatajila pri zelo nizkih zunanjih temperaturah in predčasno izdihnila.
Koliko stane geotermalna toplotna črpalka?
Investicijo delimo na tri dele - na samo toplotno črpalko, instalacijo v stavbi ter na izvedbo zbiralnika energije pod zemljo - bodisi vrtine z geosondo, horizontalnega zemeljskega kolektorja ali vodnjaških vrtin za sistem voda/voda. Za konkretne cene nam pošljite povpraševanje in poslali vam bomo ponudbo!

Vprašajte strokovnjaka

Izbira pravega ogrevalnega sistema za vaš dom je kompleksna odločitev. Izkoristite možnost brezplačnega obiska našega svetovalca, ki vam bo z veseljem pojasnil potek investicije in odgovoril na vsa vaša vprašanja.

Želite finančni izračun za vaš dom?

Je za vas primernejša geotermalna ali toplotna črpalka zrak/voda?

Pišite nam in z veseljem vam bomo svetovali in odgovorili na vsa vaša vprašanja.

Atlas Trading

Smo specialisti za načrtovanje in izvedbo rešitev z geotermalnimi toplotnimi črpalkami. V 35-letni zgodovini smo pridobili ključne kompetence in postali zastopniki proizvajalcev, ki so pionirji razvoja geotermalne tehnologije v Evropi.

Smo povezana in uigrana ekipa mladih in usposobljenih strokovnjakov, katere poslanstvo je nuditi rešitve, prilagojene potrebam uporabnikom in jim stati ob strani še desetletja po zaključeni vgradnji.