Toplotne črpalke Thermia - Udobje skozi vse leto!

PO 13 LETIH V HOTELU SISTEM KONČNO ZAGOTAVLJA DOVOLJ VROČE SANITARNE VODE ZA VSE GOSTE

Oglejte si naše referenčne projekte

Geotermalna » Naši projekti » PO 13 LETIH V HOTELU SISTEM KONČNO ZAGOTAVLJA DOVOLJ VROČE SANITARNE VODE ZA VSE GOSTE

PO 13 LETIH V HOTELU SISTEM KONČNO ZAGOTAVLJA DOVOLJ VROČE SANITARNE VODE ZA VSE GOSTE

Vrsta stavbe: Gostišče in hotel Grof
Kraj: Vransko
Model toplotne črpalke: 2x Mega L + geosonde 2.250m; Gostišče 1x Mega XL, voda/voda
Velikost stavbe (m2): gostinski del 1600 in hotelski del 2100
Leto vgradnje: Hotel 2020, gostišče 2023
Sistem ogrevanja: Konvektorji, talno ogrevanje in hlajenje, prezračevalne naprave
Izvedba strojnih inštalacij: Hotel – KM Instalacije d.o.o., restavracija podizvajalec v režiji Atlas Trading d.o.o.

Izhodišče

Lastniki gostišča Grof so pri načrtovanju hotela Grof iskali rešitev, s katero bi reševali ogrevanje, hlajenje in pripravo tople sanitarne vode. Zaradi slabih izkušenj s sistemom voda/voda, so se odločili za rešitev z geosondami. Nekaj let po zagonu sistema v hotelu, so se odločili tudi v gostišču zamenjati 12 let staro toplotno črpalko drugega proizvajalca z našo rešitvijo.

Kakšno rešitev smo ponudili v Hotelu Grof in zakaj?

Ker so lastniki izpostavljali negativne izkušnje s sistemom voda/voda v že obstoječem gostišču na isti lokaciji in željo po reševanju nove hotelske stavbe z geosondami, smo predvideli sistem z dvema toplotnima črpalkama Thermia Mega L, skupne kapacitete 120 kW. Rešitev omogoča ogrevanje in hlajenje ter pripravo vroče sanitarne vode. V času ogrevanja zagotavlja brezplačno ohlajanje, v času hlajenja pa z odvečno toploto zagotovi ogrevanje in pripravo tople sanitarne vode – voda se ogreva tudi preko 70°C, kar zagotovi pogoje za proti-legionelno dezinfekcijo razvoda sanitarne vode brez uporabe električnih grelcev ali plina.

Na osnovi dobre izkušnje so nam zaupali tudi zamenjavo sistema v gostišču Grof

Od zagona sistema dalje so lastniki in vzdrževalci obeh stavb opazili razliko v delovanju, v porabi energije in v uporabniški izkušnji. Tri leta po otvoritvi hotela so nam zaupali reševanje sistema v starejšem delu, v gostišču. V tem delu je bil v uporabi sistem s toplotno črpalko domačega proizvajalca, s katerim so od otvoritve dalje, 12 let, imeli težave tako s hlajenjem, kot ogrevanjem sanitarne vode – toplotna črpalka je vodo v grelnikih uspela zagreti le do 47°C in so jo morali dogrevati s plinom, kar je povzročalo visoke stroške, hlajenje pa je hlajenje vsako poletje povsem odpovedalo, v kuhinji je bilo tako krepko preko 30°C, neprijetno toplo pa je bilo tudi v jedilnici.

Kako smo rešili izziv v gostišču Grof?

Lastniki so se najprej obrnili na nas z željo, da vgradimo nekaj klimatskih naprav v jedilnico in kuhinjo gostišča, da ne bodo imeli nevzdržnih pogojev v poletni sezoni. Poglobili smo se v težavo in predlagali rešitev, katero so sprejeli. Izvedbe smo se morali lotiti tik pred poletno sezono in smo bili omejeni s časom, prav tako pa smo se morali prilagajati dinamiki dela v gostilni, ki ne sme ostati brez hlajenja tako prostora za goste, kot kuhinje, še manj pa brez vroče vode, saj je kuhinja velik porabnik le-te. V času adaptacije sistema smo namestili hladilni agregat, ki je skrbel za hlajenje, vse kritične preklope pa smo izvajali v nočnem času. Tako je gostišče nemoteno delovalo ves čas adaptacije. Vsa dela so bila dokončana v 3 tednih od začetka. Rezultat – vroča voda pri 55°C, ki se v poletnem času greje z odvečno toploto, ki nastane pri hlajenju gostišča in kuhinje. Kuhinja je ohlajena na 25°C, gostje v gostišču pa so, prvič od odprtja, v prijetno ohlajenem prostoru.

Vir podtalne vode za toplotno črpalko v gostišču Grof je povsem ustrezen

Prav težave na sistemu v gostišču, za katere lastniki niso imeli prave razlage, so botrovale k temu, da so se pri gradnji hotela odločili za nekoliko dražjo, a varnejšo rešitev z geosondami – te so namreč zaprt sistem in niso pod vplivom morebitnih motenj v podzemnem vodnem viru. Po menjavi sistema v gostišču pa smo ugotovili, da z virom vode ni bilo prav nič narobe- problem je bila toplotna črpalka ali natančneje, njena integracija in regulacija. Pravilna diagnostika in poglobljen vpogled v težavo je najbolj zanesljiv ključ do delujočega sistema in dobre uporabniške izkušnje.

Izjava uporabnika

“Za zamenjavo sistema v gostišču smo se odločili zaradi nedoseganja temperature sanitarne vode in nedoseganja hladu v poletnem času. Za sistem Thermia smo se pri gradnji hotela odločili na podlagi izkušenj, referenc, predstavitve in sodelovanja. Celoten proces je za nas potekal zelo tekoče in vzajemno, z ekipo Atlas-a smo bili in smo še zelo zadovoljni. Od dneva odprtja hotela do danes je vse brezhibno. Tistim, ki se odločajo priporočam, da čimveč povprašajo in se pozanimajo, vse te niti jih bodo pripeljale do Thermie ”

Milovan Đ.

V tej stavbi je vgrajena toplotna črpalka:

Thermia Mega XL

  • Toplotna črpalka z zemeljskim virom za napredne načine uporabe z močjo do 1400 kW
  • Svoj porabo energije zmanjšajte za do 80 %.
  • Inverterska tehnologija se natančno prilagaja trenutni porabi
  • Nov krmilni sistem in nov barvni prikazovalnik z zaslonom na dotik
  • Kaskadna funkcija za do 16 enot
Thermia Mega XL

Strošek življenjskega cikla

Primerjalni izračun prikazuje skupni strošek lastništva, ki ga sestavlja 20 let porabe energije, vzdrževanja in financiranja same investicije.
Primerjava velja za povprečno stanovanjsko hišo z letno potrebo po toploti 20.000 kWh, kar je na primer ekvivalentno 2.200 l olja, 2.000 m3 zemeljskega plina.

ODGOVORI NA NAJBOLJ POGOSTA VPRAŠANJA
Je geotermalna toplotna črpalka primerna za radiatorje?
Glede na to, da je proizvajalec naših geotermalnih črpalk švedsko podjetje, kjer ima večina hiš radiatorje, so vse naše naprave sposobne dosegati visoke temperature do 65 °C, obenem pa zagotavljajo tudi vročo vodo na zelo visoki temperaturi.
Je geotermalna toplotna črpalka bolj učinkovita kot zračna?
Zračne toplotne črpalke so se skozi pretekla leta v razvoju približale takratnim geotermalnim toplotnim črpalkam, vendar je Thermia, ki je št. 1 v svetu na področju geotermalnega ogrevanja, z lastnim razvojem in uvedbo novih tehnologij to razliko zopet povečala na približno 40 %!
Kako hitro odreagirate v primeru okvare toplotne črpalke?
Naše naprave delajo praktično brez okvar, če pa bi vseeno prišlo do kakšne težave, imamo servisni center, ki se ob vašem klicu poveže z napravo preko spleta in napako diagnosticira. Večino težav rešimo na daljavo, imamo pa tudi lastno servisno službo, ki je zelo odzivna po vsej Sloveniji; pri vas smo lahko že v enem dnevu, če je nuja in tudi rezervne dele imamo za vsak primer vedno na zalogi.
Zakaj bi za geotermalno toplotno črpalko plačal več, kot za zračno?
Investicija v geotermalno toplotno črpalko je podobna investiciji v zračno, saj toplotni črpalki staneta približno enako. Velja poudariti, da je življenjska doba geotermalne približno dva-krat daljša kot pri zračni. Drugi del investicije pa je v toplotni vir, kjer pri geotermalni toplotni črpalki izdelamo vrtino, ki bo služila 50, 100 ali več let in bo vedno zagotavljala stabilne delovne pogoje toplotni črpalki. Pri zračni toplotni črpalki se zanašamo na zunanje vremenske pogoje in ravno ko rabimo največ energije za ogrevanje hiše, so pogoji za delovanje zračne toplotne črpalke najslabši. Zato takšne naprave porabijo več energije in se hitreje izrabijo.
Konkurenca mi je ponudila manj močno in cenejšo toplotno črpalko, vi pa močnejšo in dražjo.
Na trgu pogosto opazimo, da se vgrajujejo toplotne črpalke, ki so premalo močne in so se vgradile le zaradi nižje cene. Mi se tako neodgovorno ne obnašamo do strank. Bistvo je, da mora toplotna črpalka delovati zanesljivo tudi takrat, ko so zime hladnejše od povprečnih in dočakati dolgo življenjsko dobo. Preobremenjena naprava bi zatajila pri zelo nizkih zunanjih temperaturah in predčasno izdihnila.
Koliko stane geotermalna toplotna črpalka?
Investicijo delimo na tri dele - na samo toplotno črpalko, instalacijo v stavbi ter na izvedbo zbiralnika energije pod zemljo - bodisi vrtine z geosondo, horizontalnega zemeljskega kolektorja ali vodnjaških vrtin za sistem voda/voda. Za konkretne cene nam pošljite povpraševanje in poslali vam bomo ponudbo!

Vprašajte strokovnjaka

Izbira pravega ogrevalnega sistema za vaš dom je kompleksna odločitev. Izkoristite možnost brezplačnega obiska našega svetovalca, ki vam bo z veseljem pojasnil potek investicije in odgovoril na vsa vaša vprašanja.

Želite finančni izračun za vaš dom?

Je za vas primernejša geotermalna ali toplotna črpalka zrak/voda?

Pišite nam in z veseljem vam bomo svetovali in odgovorili na vsa vaša vprašanja.

Atlas Trading

Smo specialisti za načrtovanje in izvedbo rešitev z geotermalnimi toplotnimi črpalkami. V 35-letni zgodovini smo pridobili ključne kompetence in postali zastopniki proizvajalcev, ki so pionirji razvoja geotermalne tehnologije v Evropi.

Smo povezana in uigrana ekipa mladih in usposobljenih strokovnjakov, katere poslanstvo je nuditi rešitve, prilagojene potrebam uporabnikom in jim stati ob strani še desetletja po zaključeni vgradnji.