Toplotne črpalke Thermia - Udobje skozi vse leto!

Vse kar morate vedeti o geotermalnih toplotnih črpalkah!

Koliko stane geotermalna toplotna črpalka?

Koliko stane geotermalna toplotna črpalka?

25. 02. 2022 19:29 / 1 min branja

Investicija v geotermalno toplotno črpalko je investicija za vse življenje, zato jo je potrebno pravilno obravnavati.

Investicijo delimo na tri dele - na samo toplotno črpalko, instalacijo v stavbi ter na izvedbo zbiralnika energije pod zemljo - bodisi vrtine z geosondo, horizontalnega zemeljskega kolektorja ali vodnjaških vrtin za sistem voda/voda.

Medtem, ko vse alternativne energetske rešitve, kot npr. toplotna črpalka zrak/voda, plinska peč, peč na pelete ali trda goriva uporabljamo določeno obdobje, ki se konča ob izteku njihove življenjske dobe ali pa jih iz ekonomskega razloga, zaradi udobja, zanesljivosti ali drugih vzrokov zamenjamo že prej in v celoti, je sistem z geotermalno toplotno črpalko bistveno bolj trajen.

Geotermalna toplotna črpalka brez težav deluje med 20 in 30 let, za razliko od večine drugih sistemov, katerih življenjska doba je od 10 do 15, morda 20 let. Vrtina pa je praktično večna, delovala bo 100 in več let.

Približno polovica vrednosti investicije je toplotna črpalka in njena vgradnja, druga polovica vrednosti so geovrtina in zemeljska dela in ta del investicije delamo za več generacij toplotnih črpalk in več generacij uporabnikov stavbe.

Zato je prva investicija v geotermalno toplotno črpalko nekoliko višja od npr investicije v klasično peč ali toplotno črpalko zrak/voda, vendar ob izteku 10 do 15-letne dobe, ko bi bila potrebna investicija v novo napravo, geotermalna še deluje. Po 20 do 30 letih menjamo zgolj eno enoto - toplotno črpalko, instalacija in vrtina pa ostaneta, torej je strošek ob menjavi nižji od večine alternativnih rešitev.

Kaj bo čez 20 ali 30 let nas ne skrbi, saj bo energija iz geo vrtine v zemlji vedno brezplačna, toplotne črpalke pa so z vsako generacijo bolj energijsko učinkovite - 50-letna zgodovina je pokazala, da je geotermalna toplotna črpalka skozi vsa obdobja ostala najbolj ekonomična rešitev za ogrevanje in hlajenje, današnje toplotne črpalke pa so dvakrat bolj učinkovite od tistih izpred 25 let in štirikrat bolj od tistih izpred 50 let, torej razvoj tehnologije nam omogoče vedno večji izplen energije iz obstoječe vrtine.

Logično in popolno!

Želite finančni izračun za vaš dom?

Želite finančni izračun za vaš dom?

Vsaka stavba je drugačna od druge - razlikuje se po fizikalnih lastnostih, lokaciji, geološki podlagi in življenjskih navadah stanovalcev.

Na osnovi informacij o vaši stavbi in vaših energijskih potrebah dimenzioniramo rešitev po meri vašega doma in pripravimo oceno vrednosti investicije ter izračun pričakovanih prihrankov. Izpolnite obrazec in z veseljem vam bomo pipravil poročilo po meri vašega doma.

Je za vas primernejša geotermalna ali toplotna črpalka zrak/voda?

Pišite nam in z veseljem vam bomo svetovali in odgovorili na vsa vaša vprašanja.

Atlas Trading

Smo specialisti za načrtovanje in izvedbo rešitev z geotermalnimi toplotnimi črpalkami. V 35-letni zgodovini smo pridobili ključne kompetence in postali zastopniki proizvajalcev, ki so pionirji razvoja geotermalne tehnologije v Evropi.

Smo povezana in uigrana ekipa mladih in usposobljenih strokovnjakov, katere poslanstvo je nuditi rešitve, prilagojene potrebam uporabnikom in jim stati ob strani še desetletja po zaključeni vgradnji.