Toplotne črpalke Thermia - Udobje skozi vse leto!

Vse kar morate vedeti o geotermalnih toplotnih črpalkah!

Kdaj pride v poštev toplotna črpalka voda-voda?

Kdaj pride v poštev toplotna črpalka voda-voda?

25. 02. 2022 19:31 / 1 min branja

Toplotna črpalka voda-voda pridobiva energijo iz podtalnice in z njo ogreva oz. hladi vaš dom. Gre za energetsko učinkovit način ogrevanja, ki pa ima določene zahteve. Prvi pogoj je, da je vaša hiša na lokaciji, na kateri je podtalna voda ustrezne kakovosti z zadostnim pretokom. Pred izvedbo je potrebno preveriti, ali na lokaciji obstajajo vodovarstvene omejitve in za uporabo podtalnice pridobiti dovoljenje Agencije za okolje – postopek za vas v celoti izpeljemo mi. Zanesete se lahko na naše izkušnje, da vam bomo pravilno svetovali, ali je glede na karakteristike stavbe in geološke podlage za vas primernejša rešitev neposredna uporaba podtalnice, ali pa izvedba vertikalnega zbiralnika energije – geosonde. V mnogih primerih, kljub razpoložljivosti vode, je geosonda dolgoročno primernejša izbira.

ZAKAJ JE GEOTERMALNA TOPLOTNA ČRPALKA NAJBOLJŠA IZBIRA ZA VAS?

Če želite vgraditi toplotno črpalko voda-voda, priporočamo, da se obrnete na izkušenega strokovnega izvajalca, saj je pred vgradnjo toplotne črpalke potrebno narediti ustrezno projektno dokumentacijo in pridobiti dovoljenje za vrtanje. Pretehtati je potrebno prednosti in tveganja, ob zavedanju da je uporaba podtalnice odprt sistem, kjer vodo črpamo na površje in jo nato vračamo nazaj v podzemlje. Če želimo dolgotrajno in mirno uporabo sistema voda-voda, je osnovni pogoj čista podtalna voda – ta naj bi bila ustrezne kakovosti z nizko vsebnostjo kovin in organskih snovi, brez primesi gline in drugih sedimentov. Črpanje vode iz velike globine pomeni dodaten strošek energije, saj lahko vodnjaška črpalka predstavlja znaten delež letne porabe elektrike za ogrevanje, posebej v primeru energijsko varčnih, manjših hiš.

ZAKAJ JE GEOTERMALNA TOPLOTNA ČRPALKA NAJBOLJŠA IZBIRA ZA VAS?
Sistem voda-voda je dobra izbira predvsem v stavbah z večjo potrebo po energiji na področjih s prodnato podlago in kadar je dovolj vode nad nepropustno plastjo. Podtalna voda je tudi neomejen ponor energije v poletnih mesecih, ko potrebuje stavba hlajenje. Voda ima stabilno temperaturo skozi vse leto in s podtalnico je možno izvajati visoko-učinkovito naravno oz. pasivno hlajenje.

Predlagamo, da nam za začetek posredujete karakteristike stavbe in lokacijo. Na osnovi teh podatkov lahko preverimo pogoje in vam svetujemo pri izbiri optimalne rešitve. Izkušnje z uporabo podtalnice imamo po vsej Sloveniji in z veseljem jih delimo z vami.

Želite finančni izračun za vaš dom?

Želite finančni izračun za vaš dom?

Vsaka stavba je drugačna od druge - razlikuje se po fizikalnih lastnostih, lokaciji, geološki podlagi in življenjskih navadah stanovalcev.

Na osnovi informacij o vaši stavbi in vaših energijskih potrebah dimenzioniramo rešitev po meri vašega doma in pripravimo oceno vrednosti investicije ter izračun pričakovanih prihrankov. Izpolnite obrazec in z veseljem vam bomo pipravil poročilo po meri vašega doma.

Je za vas primernejša geotermalna ali toplotna črpalka zrak/voda?

Pišite nam in z veseljem vam bomo svetovali in odgovorili na vsa vaša vprašanja.

Atlas Trading

Smo specialisti za načrtovanje in izvedbo rešitev z geotermalnimi toplotnimi črpalkami. V 35-letni zgodovini smo pridobili ključne kompetence in postali zastopniki proizvajalcev, ki so pionirji razvoja geotermalne tehnologije v Evropi.

Smo povezana in uigrana ekipa mladih in usposobljenih strokovnjakov, katere poslanstvo je nuditi rešitve, prilagojene potrebam uporabnikom in jim stati ob strani še desetletja po zaključeni vgradnji.