Toplotne črpalke Thermia - Udobje skozi vse leto!

Vse kar morate vedeti o geotermalnih toplotnih črpalkah!

Zakaj je geotermalna toplotna črpalka boljša izbira od črpalke zrak-voda?

Zakaj je geotermalna toplotna črpalka boljša izbira od črpalke zrak-voda?

25. 02. 2022 18:40 / 1 min branja

Verjetno ste že sami ugotovili, da je toplotna črpalka najboljša izbira za vaš dom. A kateri tip črpalke izbrati?

Najbolj pogoste so toplotne črpalke zrak-voda, ki delujejo po principu ohlajanja že tako hladnega zunanjega zraka. Izvajalec na vašem vrtu ali dvorišču postavi zunanjo enoto, ki črpa toploto iz zraka, jo prenaša na hladilno sredstvo (plin), ta pa v notranjo enoto, ki s to toploto ogreva vaš dom. Toplotne črpalke zrak-voda so razmeroma enostavne za vgradnjo in so z vidika začetne investicije precej ugodne, a se morate zavedati njihovih omejitev, predvsem manj učinkovitega delovanja in krajše življenjske dobe.

Dolgoročno najboljša izbira za vaš dom je geotermalna toplotna črpalka.

ZAKAJ JE GEOTERMALNA TOPLOTNA ČRPALKA NAJBOLJŠA IZBIRA ZA VAS?

 • Učinkovitost
  Geotermalna toplotna črpalka nima zunanje enote, kar pomeni, da okolica vašega doma tudi po vgradnji toplotne črpalke ostane prav takšna, kot ste je vajeni.
 • Življenska doba
  Življenjska doba podzemnega zbiralnika energije (geosonde) je praktično neomejena, same naprave – geotermalne toplotne črpalke pa brez težav delujejo v povprečju kar 20 do 30 let! Življenjska doba klasičnih (zračnih) toplotnih črpalk v povprečju znaša 10 do 15 let.
 • Vroča voda
  Morda najbolj podcenjena prednost geotermalne črpalke je praktično neomejena količina tople sanitarne vode, ki je vedno na voljo. Hkrati bi lahko odprli vse pipe v hiši, pa vroče vode ne bi zmanjkalo. Tudi na vrhuncu zime lahko geotermalna črpalka s tehnologijo izkoriščanja vroče pare z lahkoto ogreje vodo tudi do temperature 80 °C.
 • Naravno hlajenje
  Geotermalna toplotna črpalka je edini ogrevalni sistem, ki omogoča naravno ali pasivno hlajenje. Slednje je praktično brezplačno, saj za ohlajanje prostorov ne potrebuje delovanja kompresorja, temveč toploto iz prostorov enostavno odvaja pod zemljo in s tem regenerira geosondo, ki deluje kot podzemna baterija in shrani toploto za uporabo pri ogrevanju pozimi.
Želite finančni izračun za vaš dom?

Želite finančni izračun za vaš dom?

Vsaka stavba je drugačna od druge - razlikuje se po fizikalnih lastnostih, lokaciji, geološki podlagi in življenjskih navadah stanovalcev.

Na osnovi informacij o vaši stavbi in vaših energijskih potrebah dimenzioniramo rešitev po meri vašega doma in pripravimo oceno vrednosti investicije ter izračun pričakovanih prihrankov. Izpolnite obrazec in z veseljem vam bomo pipravil poročilo po meri vašega doma.

Je za vas primernejša geotermalna ali toplotna črpalka zrak/voda?

Pišite nam in z veseljem vam bomo svetovali in odgovorili na vsa vaša vprašanja.

Atlas Trading

Smo specialisti za načrtovanje in izvedbo rešitev z geotermalnimi toplotnimi črpalkami. V 33-letni zgodovini smo pridobili ključne kompetence in postali zastopniki proizvajalcev, ki so pionirji razvoja geotermalne tehnologije v Evropi.

Smo povezana in uigrana ekipa mladih in usposobljenih strokovnjakov, katere poslanstvo je nuditi rešitve, prilagojene potrebam uporabnikom in jim stati ob strani še desetletja po zaključeni vgradnji.