Toplotne črpalke Thermia - Udobje skozi vse leto!

Vse kar morate vedeti o geotermalnih toplotnih črpalkah!

Štirje načini za pridobivanje energije

Štirje načini za pridobivanje energije

17. 01. 2023 21:00 / 2 min branja

Zemeljski vir z geosondo

Geosonda zbira sončno energijo, ki je shranjena v kamnitem podzemlju. V kamnito podzemlje izvrtamo vrtino, v katero položimo cev, dolgo od 100 do 200 metrov. Potrebna globina je odvisna od hiše, velikosti toplotne črpalke in pogojev v okolju.

Prednosti:

 • Ni potrebna velika parcela
 • Majhen vpliv na parcelo
 • Mogoče je hlajenje

Zemeljski vir s površinskim kolektorjem

Zemeljski vir s površinskim kolektorjem zbira sončno energijo, ki je shranjena blizu površine. Kadar je kamnito podzemlje pregloboko ali kadar izvrtine ne morete narediti zaradi drugih razlogov, je to dobra alternativa geosondi. Kolektor, ki pridobiva energijo iz zemlje, se zakoplje približno meter pod površino. Dolžina kolektorja je odvisna od hiše, velikosti toplotne črpalke in krajevnih lastnosti zemlje.

Prednosti:

 • Nižji stroški vgradnje v primerjavi z geosondo
 • Omogoča tudi pridobivanje toplote iz jezer
 • Površinski kolektor vzdržuje stalno temperaturo skozi vse leto
 • Mogoče je hlajenje

Zračni vir

Če za toplotni vir uporabite zrak, kopanje in vrtanje ni potrebno. Namesto tega energijo vzamete neposredno iz okoliškega zraka. Za zadovoljitev vseh potreb po ogrevanju vključno s toplo vodo potrebujete toplotno črpalko zrak–voda. Toplotna črpalka zrak–zrak je drugačna, saj lahko zagotavlja ogrevanje, ne pa tudi tople vode.

Prednosti:

 • Nižji stroški investicije
 • Ni vpliva na parcelo
 • Ni potrebna velika parcela

Podtalnica kot toplotni vir

Toplotna črpalka, ki kot toplotni vir izkorišča podtalnico, pridobiva toploto iz podtalnice. Voda se črpa skozi vrtino vodnjaka v toplotni izmenjevalnik, ki prevzame njeno toploto. Voda nato odteče nazaj v podtalnico skozi drug vodnjak. Ta rešitev je lahko prava alternativa, kadar imate dostop do podtalnice.

Prednosti:

 • Podtalnica ima visoko in stalno temperaturo skozi vse leto
 • Mogoče je hlajenje

Odpadni zrak

Toplota toplega zraka iz notranjosti se uporabi znova pred izpustom zraka iz zgradbe skozi sistem za prezračevanje. Toploto znova uporabi posebna enota za vračanje toplote, ki zviša temperaturo slanice in s tem zmogljivost toplotne črpalke. To je izvedljivo tako pri manjših kot tudi pri velikih zgradbah. Pri poslovnih zgradbah, kjer stalno deluje prezračevanje, lahko vračanje toplote iz odpadnega zraka pokrije do 50 % porabe energije v objektu. Sistem najbolje deluje z inverterskimi toplotnimi črpalkami, kjer se lahko toplotna črpalka samodejno prilagodi nastavljeni temperaturi odpadnega zraka.

Prednosti:

 • Nižji obratovalni stroški in preprostejša vgradnja (manj vrtin in zalogovnikov)
 • Izboljšana sezonska učinkovitost
 • Preprosto kombiniranje z obstoječim sistemom za ogrevanje in prezračevanje

Želite finančni izračun za vaš dom?

Želite finančni izračun za vaš dom?

Vsaka stavba je drugačna od druge - razlikuje se po fizikalnih lastnostih, lokaciji, geološki podlagi in življenjskih navadah stanovalcev.

Na osnovi informacij o vaši stavbi in vaših energijskih potrebah dimenzioniramo rešitev po meri vašega doma in pripravimo oceno vrednosti investicije ter izračun pričakovanih prihrankov. Izpolnite obrazec in z veseljem vam bomo pipravil poročilo po meri vašega doma.

Je za vas primernejša geotermalna ali toplotna črpalka zrak/voda?

Pišite nam in z veseljem vam bomo svetovali in odgovorili na vsa vaša vprašanja.

Atlas Trading

Smo specialisti za načrtovanje in izvedbo rešitev z geotermalnimi toplotnimi črpalkami. V 35-letni zgodovini smo pridobili ključne kompetence in postali zastopniki proizvajalcev, ki so pionirji razvoja geotermalne tehnologije v Evropi.

Smo povezana in uigrana ekipa mladih in usposobljenih strokovnjakov, katere poslanstvo je nuditi rešitve, prilagojene potrebam uporabnikom in jim stati ob strani še desetletja po zaključeni vgradnji.