Toplotne črpalke Thermia - Udobje skozi vse leto!

Vse kar morate vedeti o geotermalnih toplotnih črpalkah!

Nakup toplotne črpalke – seznam za preverjanje

Nakup toplotne črpalke – seznam za preverjanje

17. 01. 2023 15:00 / 3 min branja

Ocena obstoječega sistema za ogrevanje

Večinoma ljudje zamenjujejo toplotne črpalke zaradi visokih stroškov ogrevanja. Poskusite narediti analizo stroškov za najmanj preteklo leto in naredite še oceno za daljše obdobje, da vam slike ne popačijo nenavadno blage ali ostre zime.

Kotli in posode za kurilno olje zasedajo prostor. Toplotna črpalka potrebuje manj kot pol kvadratnega metra, kar sprosti dragocen prostor.

Če nameravate posodobiti svoj sistem za ogrevanje, premislite o ogrevanju z obnovljivimi viri brez nevšečnosti, ki prenese tudi najhladnejše dneve v letu.

Način pridobivanja toplote

Ogrevanje z zračnim virom ne potrebuje vrtin ali polaganja cevi, kar je odlična rešitev, ko je zemljišče majhno ali kadar želite opraviti le delno nadgradnjo – toplotna črpalka + sedanji sistem.

Sistem z zemeljskim virom z vodoravnim kolektorjem pomeni, da po parceli približno meter globoko zakopljete dolgo zankasto cev. Pri tem bo treba razkopati veliko površino, ki je zato določen čas ne boste mogli uporabljati.

Geotermalna energija je stabilen vir toplote, kjer v tla izvrtamo eno ali več vrtin. To omogoča neopazno vgradnjo v vrtu.

Vaše potrebe po ogrevanju in topli vodi

Pri ogrevanju in proizvodnji tople vode se morate pri izbiri prave velikosti toplotne črpalke zavedati porabe tople vode in načina ogrevanja.

Toplotna črpalka lahko ogreva radiatorje in talno ogrevanje, ne glede na potrebno temperaturo dovoda. Vseeno pa velja, da je pri nižjih temperaturah dovoda potrebne manj energije, kar zagotavlja najboljši možni izkoristek.

Potrebe povprečne 4-članske družine je mogoče zadovoljiti s toplotnimi črpalkami z vgrajenim 180-litrskim grelnikom vode. V primeru večje porabe je možno dograditi dodatni grelnik. Zadošča temperatura vode 55 do 60 °C.

Hlajenje – udobje skozi vse leto

Poleg ogrevanja in tople vode lahko med vročim poletjem toplotna črpalka z zemeljskim virom zagotavlja tudi hlajenje prostorov, aktivno ali pasivno.

S kroženjem hladne tekočine v zanki je zagotovljeno hlajenje za enako ceno kot vklop dveh žarnic. Temu pravimo pasivno hlajenje in je mogoče pri vseh toplotnih črpalkah z zemeljskim virom.

Kadar pasivno hlajenje ne zadošča, lahko učinek hlajenja povečamo s kompresorjem toplotne črpalke.

Primerjava zmogljivosti toplotne črpalke

Grelno število (COP) pove, koliko energije proizvede toplotna črpalka v primerjavi z energijo, ki jo porabi. Grelno število 4 na primer pomeni, da iz 1 kW električne moči dobimo 4 kW toplotne moči. Vendar pa se temperature zunanjosti in notranjosti spreminjajo, tako da morate poznati povprečno učinkovitost toplotne črpalke skozi vse letne čase, podnevi in ponoči.

Tej vrednosti pravimo sezonsko grelno število (SPF). Preverite učinkovitost toplotne črpalke z zračnim virom pri zelo nizkih temperaturah.

Dobra toplotna črpalka z zračnim virom omogoča ogrevanje navzdol do –20 °C.

Dimenzioniranje in pričakovani prihranki

Večja toplotna črpalka je dražja, vendar zagotavlja nižje obratovalne stroške in obratno. S pravilnim dimenzioniranjem dosežete optimalno ravnovesje med naložbo in obratovalnimi stroški.

Vgradnja učinkovite toplotne črpalke v primerjavi s starim sistemom za ogrevanje zmanjša stroške ogrevanja za od 50 do 75 %. Na potrebno moč vplivajo stanje hiše, sistem za ogrevanje in zunanja temperatura (podnebno območje) skupaj s cenovnimi trendi za uporabljeno energijo.

Ne pozabite! Dobra inštalacija s toplotno črpalko poveča vrednost vašega doma!

Ponudbe s predračunom

Ponudbe primerjajte: segajo lahko od celotne rešitve na ključ do samo odklopa in demontaže starega kotla, Cenejše toplotne črpalke naj imajo zadostno toplotno moč, da lahko udobno ogrejejo vaš dom. Privlačna nizka nakupna cena se lahko hitro izgubi v višjih obratovalnih stroških.

Toplotna črpalka je del celotnega ogrevalnega sistema, ki ga sestavljata še sistem za razdeljevanje toplote in zemeljski vir.

Ključ do uspeha je izbira kakovostnega izdelka in zanesljivega strokovnega izvajalca, ki bo obvladal in uspel vgraditi celotno inštalacijo.

Po prodaji

Toplotna črpalka bi morala delovati vse leto in naj ne bi potrebovala vzdrževanja. Če je vseeno potrebno servisiranje, je pomembno, da imate zanesljivega dobavitelja.

Pri garanciji se ne pustite zavesti samo z njenim trajanjem, ampak preverite tudi, kaj pokriva. Zahtevajte daljinski upravljalnik, s katerim lahko temperaturo svojega doma upravljate po internetu, kadar ste namenjeni na pot domov po počitnicah ali poslovni poti.

Pomembno je, da garancija pokriva, ne le kompresorja.

Želite finančni izračun za vaš dom?

Želite finančni izračun za vaš dom?

Vsaka stavba je drugačna od druge - razlikuje se po fizikalnih lastnostih, lokaciji, geološki podlagi in življenjskih navadah stanovalcev.

Na osnovi informacij o vaši stavbi in vaših energijskih potrebah dimenzioniramo rešitev po meri vašega doma in pripravimo oceno vrednosti investicije ter izračun pričakovanih prihrankov. Izpolnite obrazec in z veseljem vam bomo pipravil poročilo po meri vašega doma.

Je za vas primernejša geotermalna ali toplotna črpalka zrak/voda?

Pišite nam in z veseljem vam bomo svetovali in odgovorili na vsa vaša vprašanja.

Atlas Trading

Smo specialisti za načrtovanje in izvedbo rešitev z geotermalnimi toplotnimi črpalkami. V 35-letni zgodovini smo pridobili ključne kompetence in postali zastopniki proizvajalcev, ki so pionirji razvoja geotermalne tehnologije v Evropi.

Smo povezana in uigrana ekipa mladih in usposobljenih strokovnjakov, katere poslanstvo je nuditi rešitve, prilagojene potrebam uporabnikom in jim stati ob strani še desetletja po zaključeni vgradnji.